Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ζήτησε από τους πολίτες της χώρας να σταματήσουν να αγοράζουν smartphones αμερικανικών εταιρειών ενώ ανέφερε πως το σύνολο του πληθυσμού θα πρέπει να στραφεί “από τα iPhones στις συσκευές της Samsung”.

Προώθησε επίσης και τα smartphones Venus, τα οποία κατασκευάζονται από την τοπική εταιρεία Vestel.

Αυτή την στιγμή η Apple με τα iPhone μοντέλα της έχει το 15% του μεριδίου της αγοράς smartphone στην περιοχή.

Ο Ερντογάν τόνισε πως η χώρα είναι στόχος ενός οικονομικού πολέμου ενώ κάλεσε τους Τούρκους να ενισχύσουν με τις αγορές τους την οικονομία της χώρας στρεφόμενα πως τοπικά προϊόντα και όχι εισαγόμενα.

“Μιλώντας στο κοινό της Τουρκίας ο Τούρκος Προέδρος τόνισε στον πληθυσμό της χώρας που φτάνει τα 81 εκατομμύρια να σταματήσουν να αγοράζουν προϊόντα από την Apple ή άλλους Αμερικανικούς κατασκευαστές. “Αν έχουν το iPhone αυτοί ύπαρχοι και η Samsung στην αντίπερα όχθη, ενώ στην χώρα μας έχουμε και την Venus” ανέφερε χαρακτηριστικά”

Η Αμερικανική κυβέρνηση έχει διπλασιάσει τους δασμούς στις εισαγωγές μεταλλευμάτων από την Τουρκία. Η Λίρα, το τουρκικό νόμισμα, εν μέσω της οικονομικής αβεβαιότητας έχει υποστεί μεγάλες απώλειες.

Δεν είναι σαφές όμως εάν ο πρόεδρος σκοπεύει να επιβάλει μποϊκοτάζ στα αμερικανικά προϊόντα όπως αυτά της Apple μέσω απαγορεύσεων ή επιβολών δασμών.