Η Google είναι αντιμέτωπη με νομικές κυρώσεις στην Ευρώπη αλλά ακόμη και στην Αμερική εξαιτίας της καταγραφής της τοποθεσίας των κινητών συσκευών των χρηστών χωρίς την συναίνεση τους.

Στην Αμερική ήδη η μήνυση είναι σε εξέλιξη ενώ στην Ευρώπη η εταιρεία κατηγορείται ότι έχει καταπατήσει το νομοθετικό πλαίσιο GDPR. Αν κριθεί η εταιρεία ένοχη μπορεί να δεχτεί πρόστιμο ισάξιο ακόμη και του 4% του συνολικού ετήσιου ακαθάριστου κέρδους της.

Το θέμα έχει δημιουργηθεί γιατί η Google συνέχισε να κάνει καταγραφή δεδομένων τοποθεσίας ακόμη και αν οι χρήστες είχαν απενεργοποιήσει το Ιστορικό Τοποθεσίας τους. Η αγωγή που έχει κατατεθεί ενάντιων της Google προέρχεται από 7 διαφορετικές Ευρωπαϊκές χώρες.

Τα μέτρα προστασίας που έχει η Apple στο iOS σημαίνει πως οι εφαρμογές δεν μπορούν να καταγράφουν τους iPhone χρήστες αν αυτοί πρώτα δεν έχουν δώσει οι ίδιοι την έγκριση τους στην εφαρμογή και διαλέξουν μεταξύ των επιλογών “συνέχεια” ή “μόνο κατά την χρήση της εφαρμογής”. Αυτό όμως δεν συμβαίνει στο Android που φυσικά το ελέγχει η ίδια η Google.