Σύντομα θα γνωρίζουμε αν ο Πρόεδρος των Η.Π.Α, Ντόναλντ Τραμπ, ζητήσει επιπλέον φορολογία 10% στα προϊόντα που η Apple κατασκευάζει στην Κίνα, στην περίπτωση που οι συζητήσεις με τον Κινέζο Πρόεδρο Xi Jinping δε φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, σε μια περίοδο δύσκολη για τις πωλήσεις της εταιρείας.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από την Apple εργοστάσια στις Η.Π.Α αν θέλει να αποφύγει τους φόρους στην Κίνα αποχωρώντας ουσιαστικά από τη χώρα. Όλα αυτά εξαρτώνται από τη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Κινέζο Πρόεδρο Xi Jinping και την εξέλιξη των διαβουλεύσεών τους αναφορικά με τον εμπορικό “πόλεμο” μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, αν οι συζητήσεις δε φέρουν θετικά αποτελέσματα τότε για προϊόντα συνολικής αξίας 200 δισ. δολαρίων, θα επιβληθεί φορολογία που θα φτάσει μέχρι και το 25%, επηρεάζοντας όχι μόνο τα προϊόντα που η Apple κατασκευάζει και εισάγει από την Κίνα, αλλά και κάθε άλλο προϊόν που κατασκευάζεται στη χώρα.

Αυτό που αναφέρει ο Ντόναλντ Τραμπ είναι πως θα προτείνει μια αύξηση 10% στην τιμή των προϊόντων μιας και δε θα αλλάξει και πολλά στην τιμή πώλησής τους, ενώ θα είναι μια αύξηση την οποία οι καταναλωτές θα μπορούν να αντέξουν πολύ εύκολα. Με άλλα λόγια, ο Πρόεδρος των Η.Π.Α συμβουλεύει τις εταιρείες να κατασκευάσουν μονάδες παραγωγής στις Η.Π.Α για να αποφύγουν την επιπλέον φορολογία στην Κίνα.

Το αποτέλεσμα για την Apple θα είναι είτε να αρχίζει να “μετακομίζει” σε μονάδες παραγωγής σε χώρες όπως η Ταϊβάν και το Βιετνάμ ή να εφαρμόσει επιπλέον φορολογία 10% στα προϊόντα της. Αυτό θα κάνει τους καταναλωτές να δυσανασχετούν ακόμα περισσότερο μιας και όλοι γνωρίζουν τις υψηλές τιμές πώλησης των iPhone, iPad, MacBook και άλλων προϊόντων, σε μια χρονική περίοδο που το μόνο που δε χρειάζεται η Apple είναι να δει τις πωλήσεις της να μειώνονται ακόμα περισσότερο.