13.6 C
Athens
Monday, February 26, 2024
More

  Το Apple Vision Pro δεν είναι το iPhone και αντιμετωπίζει μια απίστευτα απότομη ανηφόρα

  Η Apple σίγουρα δεν είναι καταδικασμένη αν το Apple Vision Pro δεν είναι μια μεγάλη επιτυχία, κάτι που είναι καλό γιατί κυκλοφορεί σε μια κατηγορία προϊόντων που είναι τόσο μικρή και ανεπαρκώς καθορισμένη που δεν μπορεί ακόμη να χαρακτηριστεί ως εκκολαπτόμενο προϊόν.

  Πάει πολύς καιρός από τότε που η κινηματογραφική μεταφορά του Stephen King’s The Lawnmower Man και παρόμοιοι τίτλοι με την εικονική πραγματικότητα στο επίκεντρό της «κοσμούσαν» τις οθόνες μας. Έχει περάσει ακόμη περισσότερος από τότε που εταιρείες όπως η Disney ξεκίνησαν τεχνολογικές επιδείξεις για το κοινό στο πάρκο EPCOT των πολύ πρώιμων headset εικονικής πραγματικότητας.

  Έχει περάσει λίγο περισσότερο από μια δεκαετία από τότε που ο Palmer Luckey δημιούργησε το Kickstarter που τελικά απέφερε 2,5 εκατομμύρια δολάρια για τα headset Oculus και κατέληξε σε αγορά από το τότε στην Facebook για 2 δισεκατομμύρια δολάρια δύο χρόνια αργότερα.

  Η επαυξημένη πραγματικότητα και η εικονική πραγματικότητα εξακολουθούν να είναι ολοκαίνουργιες τεχνολογίες, σχετικά. Θα χρειαστεί πολλή δουλειά για να δείξετε στους χρήστες τι μπορεί να κάνει και πώς θα βελτιώσει τη ζωή, επειδή αυτή δεν είναι η μουσική σας βιβλιοθήκη στην τσέπη σας όπως ήταν ένα iPod ή ένα τρία σε ένα όπως η Apple που ονομάζεται iPhone. Το Apple Vision Pro απλώς δεν έχει την πανταχού παρουσία και την καθολικότητα των χρήσεων του iPhone, ούτε τη χρησιμότητα ενός iPad ή Mac.

  Το Apple Vision Pro είναι ένα υβρίδιο όλων. Το αν είναι ή όχι ένα υβρίδιο των καλύτερων ή χειρότερων χαρακτηριστικών των τριών παραπάνω μένει να φανεί. Το Index και το Vive αποδίδουν καλά, όταν συνδέονται με έναν υπολογιστή. Το HoloLens της Micorosoft ήταν ένα αξιοπρεπές προϊόν που κατέληγε ως επί το πλείστον σε επιχειρηματικό επίπεδο, που εμποδίζεται από ένα πολύ στενό κατακόρυφο οπτικό πεδίο.

  Είναι επίσης πολύ ακριβό σε σύγκριση με το $1000 Index και το $1400 Vive Pro 2 χωρίς τον συνδεδεμένο υπολογιστή. Είναι περίπου στην ίδια κατηγορία τιμής με το HoloLens, το οποίο δεν προορίζεται πλέον για καταναλωτές.

  Το κόστος για την προσφορά της Apple στους καταναλωτές είναι μεγάλο, δεν υπάρχει αμφιβολία. Δεν είναι τόσο υψηλή η τιμή επειδή η Apple θέλει να είναι έτσι, αλλά επειδή ο λογαριασμός των υλικών για ό,τι υπάρχει μέσα του και η έρευνα που οδήγησε σε αυτό είναι κάτι που πραγματικά είναι ακριβό.

  Ωστόσο, αυτή η διάκριση είναι πιθανό να χαθεί στον καταναλωτή. Παρά το γεγονός ότι το Vision Pro είναι αναγκαστικά ακριβό στα 3500 $, ανεξάρτητα από την τεχνολογική ικανότητα ή τις προόδους και καινοτομίες που έχει, είναι μια δύσκολη πώληση σήμερα σε αυτή τη βάση καταναλωτών που πρέπει να προσελκύσει.

  Ωστόσο, η Apple δεν είναι ο μόνος προμηθευτής που παλεύει με αυτό. Είναι επίσης μια δύσκολη πώληση για την Meta που απαιτεί και την σύνδεση με έναν υπολογιστή.

  Η Apple θέλει να πιστεύετε ότι το Apple Vision Pro είναι μια αυτόνομη υπολογιστική συσκευή, αλλά δεν είναι καλή χωρίς το υπόλοιπο οικοσύστημα της Apple. Εξαρτάται από τις εφαρμογές iPad, για παράδειγμα, αν και δεν χρειάζεται να έχετε επίσης ένα iPad.

  Κατά την κυκλοφορία, το κύριο πλεονέκτημά του είναι οι εικονικές οθόνες Mac που προσφέρει — αλλά σίγουρα χρειάζεστε ένα Mac για αυτό.

  Το Apple Vision Pro είναι μια βοηθητική συσκευή σε άλλα εργαλεία της Apple στο οικοσύστημα. Αυτό λειτουργεί για το Apple Watch, αλλά το Apple Vision Pro δεν μοιάζει σε τίποτα με το Apple Watch εκτός από το ότι περιβάλλει ένα μέρος του σώματός σας που προεξέχει από τον κορμό σας.

  Η πλατφόρμα Apple Vision Pro υπερβαίνει επίσης τον έλεγχο υλικού. Η Apple θέλει επίσης να διαμορφώσει τη γλώσσα γύρω από την επαυξημένη και την εικονική πραγματικότητα. Η Apple απαιτεί από τους προγραμματιστές να μην αποκαλούν το λογισμικό για αυτό επαυξημένη πραγματικότητα ή εικονική πραγματικότητα. Προσπαθεί να φέρει το όνομα «χωρικών υπολογιστών» για αυτή την συσκευή με κάθε δυνατό τρόπο.

  Το VR και το AR είναι ήδη μια πολύ δύσκολη πώληση σε ένα mainstream κοινό. Η Meta καίει μετρητά στο οικοσύστημά της Oculus και κατασκευάζει headsets που κοστίζουν λιγότερο από το ένα τέταρτο της τιμής του Apple Vision Pro.

  Σε κάθε εξίσωση που κάνει, δεν πουλάνε πολλά, ακόμη και στην τιμή των 500$. Εσωτερικά, η Meta φαίνεται να πιστεύει ότι οι 20 εκατομμύρια πωλήσεις της Oculus σε μισή δεκαετία είναι αποτυχία. Μια παρουσίαση το 2023 αποκάλυψε αυτό το σημείο και διευκρίνισε ξεκάθαρα ότι οι αγοραστές δεν ασχολούνται με το λογισμικό στα headsets. Δεν είναι από έλλειψη προσπάθειας, επανάληψης στο υλικό ή μάρκετινγκ. Η Meta έχει μια πλήρη καμπάνια μάρκετινγκ πίσω από τις προσπάθειές της και έχει εδώ και χρόνια. Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να λανσάρει το «metaverse» ως όρο. Η Apple δεν θα αγγίξει τον όρο Metaverse, φυσικά.

  Το iPhone της Apple κυκλοφόρησε σε μια πεινασμένη αγορά. Το demo του iPhone του Steve Jobs ήταν βασισμένο σε ένα ακριβές σενάριο κάτι που ευτυχώς δεν είχε γίνει αντιληπτό εκείνη την εποχή. Αλλά ήταν ακόμα ξεκάθαρο ότι ήξεραν τι είχαν.

  Η ώθηση μάρκετινγκ, ακόμη και μόνο στην AT&T, ήταν έντονη. Το Apple Watch είχε έναν ορισμό της μόδας και του σχεδιασμού. Έδωσε εκατομμύρια δολάρια σε αστέρες και η Apple γέμισε την αίθουσα στην παρουσία του με διασημότητες. Δεν ήταν νικηφόρα λύση.

  Ενώ το Apple Watch είχε χαρακτηριστικά και ως προς την φυσική κατάσταση, αργότερα έγινε ο κύριος σκοπός για αυτό. Το Apple Vision Pro κατά το λανσάρισμα δεν είναι ένα πλήρως ώριμο προϊόν, γι’ αυτό πιθανώς δεν έχει υπάρξει καμία υπερβολή πολυμέσων πέρα από μία διαφήμιση μέχρι στιγμής, που να το προωθεί μετά από ένα ντεμπούτο στο WWDC τον Ιούνιο του 2023.

  Εάν οι εικασίες του Ming-Chi Kuo μετά την κυκλοφορία των 180.000 μονάδων που πουλήθηκαν κατά την κυκλοφορία είναι σωστές, αυτό καθιστά το Apple Vision Pro από μόνο του μια επιχείρηση 750 εκατομμυρίων δολαρίων, σε μια νύχτα.

  Οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί αναλυτές θα τονίσουν τη νίκη ή την ήττα με βάση τις δικές τους μετρήσεις που δεν σημαίνουν τίποτα για τους μη επενδυτές και πιθανώς ούτε για τους επενδυτές.

  Η Apple θα γιορτάσει εξωτερικά, ανεξάρτητα από το πώς νιώθει για αυτό εσωτερικά. Αναμένουμε ένα δελτίο τύπου την εβδομάδα μετά την έναρξη των αποστολών, μιλώντας για το ξεπούλημα όπως έγινε με το iPad, το Apple Watch και το HomePod.

  Με αυτόν τον τρόπο, ενεργοποιεί το πεδίο παραμόρφωσης της πραγματικότητας που χρησιμοποιεί κατά καιρούς και που μεγάλος δάσκαλος αυτού ήταν ο Steve Jobs. Θέλει αυτό το πεδίο παραμόρφωσης πραγματικότητας να λειτουργήσει τώρα.

  Ανεξάρτητα από το πόσες μονάδες είναι διαθέσιμες, πουλημένες ή έρχονται στις αρχές του 2024, ανεξάρτητα από το πόσο δυνατά φωνάζει η Apple ότι το Apple Vision Pro έχει επιτυχία τώρα, ανεξάρτητα από το αν οι αναλυτές των μετοχών προβλέπουν καταστροφή ή θρίαμβο τώρα, ολόκληρο το έτος 2024 είναι μόνο η αρχή του έπος και η ανάβαση.

  Η αλήθεια είναι το Apple Vision Pro είναι επί της ουσίας ένα κιτ προγραμματιστών επί πληρωμή που κυκλοφορεί στον κόσμο.

  Aκολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε FacebookTwitterInstagram, και YouTube

  Dimitrios Georgoulas
  Dimitrios Georgoulas
  Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.