Ο Steve Jobs είχε αναγνωρίσει το θέμα της ιδιωτικότητας πίσω το 2010 [Video]

0
853

Χθες ο Tim Cook μιλώντας στις Βρυξέλλες έκανε αναφορά σε κάτι που έχει πει ο Steve Jobs πίσω το 2010.

“Η ιδιωτικότητα σημαίνει πως οι άνθρωποι γνωρίζουν τι υπογράφουν έχοντας την απαραίτητη πληροφόρηση σε απλή γλώσσα και επανειλημμένα”

3 είναι τα σημαντικά στοιχεία αυτής της δήλωσης του Steve Jobs.

Το πρώτο ήταν η ακρίβεια του σχολίου του αυτού σε μια εποχή που η ιδιωτικότητα δεν ήταν η καυτή πατάτα που είναι σήμερα. Τότε υπήρχαν κάποιες ανησυχίες αλλά η εστίαση ήταν στο τι θα μπορούσε να κάνει κάποιος με αυτά τα δεδομένα. Λίγοι τότε σκεφτόντουσαν πόσο σημαντικό θέμα ήταν η διαχείριση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών.

Ο Steve τότε μπορεί να μην γνώριζε ότι αυτό το θέμα θα γινόταν τα επόμενα χρόνια τόσο σημαντικό αλλά αυτό που ήξερε ήταν πως η Apple έπρεπε να είναι πολύ ξεκάθαρη για αυτό και να εκφράζει τις σωστές αρχές στους καταναλωτές της.

Το δεύτερο ήταν πως ο Steve ήξερε πως το θέμα αυτό έχει να κάνει με την συγκατάθεση του ίδιου του χρήστη. Μπορείς να προσφέρεις στους ανθρώπους όποιο συμφωνία θέλεις: συλλογή πολλών δεδομένων ή συλλογή καθόλου δεδομένων. Το σημαντικό είναι πως τον τελικό λόγο πρέπει να έχουν οι ίδιοι οι χρήστες.

Τέλος ο Steve γνώριζε πως δεν μπορείς να εμπιστευτείς μια εταιρεία τεχνολογίας για το ότι θα κάνει πάντα το σωστό. Πρέπει να έχεις τις άμυνες σου απέναντι σε γκρίζες ζώνες είτε στο θέμα της τεχνολογίας είτε σε νομικά ζητήματα. Το παράδειγμα που έδινε ήταν πως η Apple δεν δημιούργησε έναν κανόνα όπου οι εφαρμογές ζητάν πρόσβαση στα δεδομένα τοποθεσίας, το iOS είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε αυτό αυτό και όχι η εφαρμογή να ζητάει κάτι τέτοιο.

Ο ίδιος τόνιζε:

“Πιστεύω οι άνθρωποι είναι έξυπνοι. Κάποιοι θέλουν να μοιράζονται περισσότερα από κάποιους άλλους. Ρωτήστε τους”