Μεγάλη αναστάτωση έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο καιρό με χρήστες iPhone στην χώρα μας που ορθά επιδιώκουν επέκταση του 1 έτους εγγύησης από την Apple στις περιπτώσεις που η συσκευή τους έχει παρουσιάσει πρόβλημα το οποίο δεν οφείλεται σε αυτούς.

Η Apple φαίνεται να αλλάζει πολιτική για συσκευές που είναι αγορασμένες εντός της Ευρώπης από Έλληνες καταναλωτές αλλά που δεν προέρχονται από τον επίσημο διανομέα της στην χώρα μας.

Να τονίσουμε πως το θέμα αυτό δεν έχει πάρει διαστάσεις ακόμη μιας και αυτή η αλλαγή πολιτικής ξεκίνησε πρόσφατα αλλά είναι πολλοί εκείνοι οι χρήστες που πήγαν σε ένα εξουσιοδοτημένο service της Apple στην χώρα μας ζητώντας να τους εγκριθεί η επέκταση εγγύησης για δεύτερο χρόνο και δέχτηκαν αρνητική απάντηση. Αυτό γιατί η συσκευή τους ήταν αγορασμένη από κατάστημα στην Ελλάδα που είχε κάνει δική του (ανεπίσημη) εισαγωγή από την Ευρώπη.

Μάλιστα πλέον, οι πάροχοι κινητής στην χώρα μας, είναι υποχρεωμένοι να ανοίγουν αιτήματα κάλυψης στον δεύτερο χρόνο (βάσει Ευρωπαικής οδηγίας καταναλωτή) προς στην Apple και να ζητούν επέκταση εγγύησης και όχι το ίδιο το εξουσιοδοτημένο service.

H Apple φαίνεται να θέλει να ελέγξει τις εισαγωγές iPhone και iPad στην χώρα μας με αυτό τον τρόπο αλλά παράλληλα ενισχύει τον άστοχο όρο “παραεισαγωγή” που δεν έχει καμία νομική ή εμπορική υπόσταση.

Για να ξεκαθαρίσουμε λίγο την εικόνα:

Θα πρέπει να γνωρίζετε:

  • Βάσει της Ευρωπαικής νομοθεσίας καταναλωτών, η εγγύηση μιας συσκευής παρέχεται από τον εκάστοτε κατασκευαστή, η Apple δεν αποτελεί εξαίρεση φυσικά, και έτσι σε περίπτωση προβλήματος θα πρέπει να απευθυνθείτε αρχικά στο σημείο αγοράς (οι περισσότεροι έμποροι συνεργάζονται με κάποιο εξουσιοδοτημένο service της Apple), διαφορετικά απευθυνθείτε απευθείας σε κάποιο εξουσιοδοτημένο service της Apple στην Ελλάδα. Ένα εξουσιοδοτημένο service και μόνο θα μπορέσει να κάνει γνωμάτευση και έλεγχο για την βλάβη που παρουσιάζει η συσκευή και να καταλήξει στο τελικό πόρισμα για επιδιόρθωση, αντικατάσταση ή άρνηση επισκευής.
  • Αν δεν μπορείτε να προσκομίσετε την συσκευή σας εσείς σε εξουσιοδοτημένο service τότε έχει υποχρέωση να το κάνει το κατάστημα από το οποίο αγοράσετε την συσκευή σας.
  • Κανένα service τρίτου – μη εξουσιοδοτημένο service ή ακόμη και το ίδιο το κατάστημα ΔΕΝ πρέπει να παρέμβει στην συσκευή γιατί σε αυτή την περίπτωση η συσκευή σας τίθεται απευθείας εκτός εγγύησης.
  • Το εξουσιοδοτημένο service μπορεί να θέσει μια συσκευή εκτός εγγύησης αν παρατηρήσει 1) Παρέμβαση τρίτου στην συσκευή 2) Υγρασία ή Διάβρωση της πλακέτας 3) Σπάσιμο ή Ράγισμα της οθόνης 3) Εγκατάσταση μη εγκεκριμένου λογισμικού
  • Αν ο οποιοσδήποτε έμπορος αρνηθεί την παραλαβή της συσκευής για την κάλυψη της διετούς εγγύησης, μπορείτε να τον καταγγείλετε μέσω της ειδικής φόρμας του Συνηγόρου του Καταναλωτή.

Ας περάσουμε τώρα στα πιο ειδικά θέματα της εγγύησης των iPhone στην Ελλάδα όπου και αναφέρουμε:

  • Όλες οι συσκευές, ανεξάρτητα από το που έχουν αγοραστεί (χώρα), καλύπτονται με 1 χρόνο περιορισμένης εγγύηση από την Apple, ακόμα και αν δεν υπάρχει διαθέσιμη απόδειξη αγοράς.
  • Για την κάλυψη του δεύτερου χρόνου της εγγύησης, θα πρέπει να καλύπτονται οι εξής τρεις προϋποθέσεις: 1) Η συσκευή να έχει αγοραστεί από Ελληνικό κατάστημα 2) Να είναι Ευρωπαϊκή εισαγωγή 3) Να έχει εκδοθεί ονομαστική απόδειξη λιανικής με αναγραφόμενο το IMEI της συσκευής.

Σημείωση – Δεν υπάρχει ο όρος “παραεισαγωγή” και ας τον χρησιμοποιούν πολλοί στην χώρα μας. Η Ευρωπαϊκή αγορά είναι ανοιχτή εδώ και χρόνια και έτσι ο κάθε έμπορος είτε είναι ένα μικρό κατάστημα είτε μια μεγάλη αλυσίδα μπορεί να προμηθευτεί και να πουλήσει με τους ίδιους όρους ένα Apple προϊόν. Οι μεγάλες αλυσίδες και πάροχοι προμηθεύονται τις Apple συσκευές τους από το επίσημο κανάλι διανομής της Apple στην Ελλάδα ενώ οι υπόλοιποι έμποροι κάνουν εισαγωγές από χώρες τις Ευρώπης μέσω προμηθευτών τους. Ο όρος “παραεισαγωγή” δεν είναι δόκιμος και δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται, εφόσον και η ίδια Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ! Ο όρος αυτός υπονομεύει την ποιότητα των προϊόντων που είναι ΟΛΟΙΔΙΑ σε όλες τις εισαγωγές και τον χρησιμοποιούν κακοπροαίρετα κάποιες εταιρείες προκειμένου να χειραγωγήσουν τους καταναλωτές.

H Apple με την νέα αυτή πολιτική ουσιαστικά ακυρώνει τον 2ο χρόνο εγγύησης σε περιπτώσεις που η συσκευή δεν είναι αγορασμένη από τα επίσημα κανάλια διανομής της στην χώρα μας ενώ υποχρεώνει τους παρόχους στην Ελλάδα να ανοίγουν αυτοί αιτήματα επισκευής και επέκτασης εγγύησης.

Να τονίσουμε πως για αυτό δεν ευθύνονται ούτε τα καταστήματα που κάνουν δικές τους εισαγωγές από την Ευρώπη νόμιμα iPhone και iPad στην χώρα μας αλλά ούτε και τα εξουσιοδοτημένα service που ξαφνικά είδαν αιτήματα τους επέκτασης εγγύησης Ευρωπαϊκών συσκευών να ακυρώνονται από το κεντρικό σύστημα της Apple όταν μόλις μερικούς μήνες πριν δεν υπήρχε κανένα απολύτως θέμα.

Για ότι νεότερο θα σας κρατήσουμε όπως πάντα ενήμερους.