Roundup: Ότι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τα νέα iPads που έρχονται φέτος

0
225

ipad

Η γραμμή των προϊόντων iPad της Apple δεν δέχεται πάντα την προσοχή που της αξίζει. Συχνά βρίσκεται στην σκιά των φημών του iPhone 8 αλλά όπως όλα δείχνουν η οικογένεια του iPad θα αποκτήσει ακόμη και ένα τελείως νέο μέλος φέτος που αναμένεται να είναι άκρως εντυπωσιακό.

Το νέο 10.5 ιντσών μοντέλο 

ipad-pro

Το πρωτοσέλιδο φέτος για την αναβάθμιση του iPad αναμένεται να είναι ένα τελείως νέο 10.5 ιντσών iPad Pro μοντέλο. Οι φήμες για αυτή την συσκευή ξεκίνησαν πέρυσι τον Αύγουστο όταν ο γνωστός αναλυτής Ming-Chi Kuo προέβλεψε πως ένα τέτοιο μοντέλο θα κυκλοφορούσε και πως θα έμπαινε ανάμεσα στα μοντέλα των 9.7 ιντσών και 12.9 ιντσών.

Αυτό που περιμένουν όλοι να δουν από αυτή την συσκευή είναι ο νέος της σχεδιασμός. Ο βασικός λόγος είναι γιατί αναμένεται να αλλάξει για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια η σχεδιαστική γραμμή και να έχουμε ένα iPad σχεδόν χωρίς πλαίσια. Κάτι τέτοιο θα σημαίνει πως θα έχουμε μια μεγαλύτερη οθόνη στις ίδιες διαστάσεις με αυτές του 9.7 ιντσών iPad μοντέλου. Επίσης πολλοί πιστεύουν πως το 10.5 ιντσών μοντέλο αυτό θα έχει για πρώτη φορά ένα ψηφιακό Home Button που μπορεί να είναι ακόμη και ενσωματωμένο στην ίδια την οθόνη.

Περισσότερες πληροφορίες για τον σχεδιασμό αυτού του μοντέλου δεν έχουμε αν και αναμένεται να έχει μια LCD οθόνη μιας και οι OLED οθόνες σύμφωνα με προβλέψεις θα ξεκινήσουν να εμφανίζονται στα iPads κάποια στιγμή το 2018 και όχι φέτος.

Στο εσωτερικό του αναμένεται να βρίσκεται ο πανίσχυρος A10X επεξεργαστής που θα αποτελέσει τον συνεχιστεί του A10 που συναντάμε στα iPhone 7.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως το 10.5 ιντσών αυτό νέο iPad Pro ουσιαστικά θα μας δώσει μια γεύση από τι να περιμένουμε από καινοτομίες και σχεδιασμό από το επίσης επερχόμενο iPhone 8.

Ένα νέο 12.9 ιντσών iPad Pro και 9.7 ιντσών iPad Pro 

9-7-ipad-pro

H υπόλοιπη σειρά του iPad Pro αναμένεται και αυτή να αναβαθμιστεί αλλά όχι τόσο δραματικά όσο περιγράψαμε παραπάνω. Αυτή την στιγμή όλα δείχνουν για ένα αναβαθμισμένο 9.7 ιντσών και 12.9 ιντσών iPad Pro με εστίαση στο hardware και στις καλύτερες αποδόσεις.

Εσωτερικά όπως και στο νέο μοντέλο θα βρίσκεται ο νέος A10X επεξεργαστής που θα δώσει μεγαλύτερη ταχύτητα και καλύτερα γραφικά.

Κάτι που αξίζει να σημειώσουμε είναι πως το 12.9 ιντσών iPad Pro αυτή την στιγμή είναι σε μερικά σημεία υποδεέστερο από το 9.7 ιντσών αντίστοιχο μοντέλο.

Το 9.7 ιντσών iPad Pro έχει μια κάμερα 12 MP ενώ το 12.9 ιντσών μια 8 MP. Κάτι αντίστοιχο έχουμε και στην εμπρόσθια κάμερα μιας και το πρώτο έχει μια 5 MP με Retina flash ενώ το δεύτερο μια με μόλις 1.2 MP και χωρίς Retina flash.

Επίσης το 9.7 ιντσών μοντέλο φέρνει πλήρη υποστήριξη των Live Photos ενώ το μεγαλύτερο μοντέλο όχι. Τέλος έχουμε και μια σειρά άλλων μικρών διαφορών που έχουν να κάνουν με τα χρώματα και την απόδοση τους στην οθόνη και το aperture με το 9.7 ιντσών μοντέλο να υπερτερεί.

Ιδανικά λοιπόν όλα τα παραπάνω θα περάσουν φέτος και στο 12.9 ιντσών iPad Pro μοντέλο.

Ένα “οικονομικό” βασικό μοντέλο 9.7 ιντσών 

fullsizerender-31

Αυτό που διαβάσαμε σε πολλές φήμες ήταν και η παρουσίαση ενός νέου βασικού 9.7 ιντσών iPad  μοντέλου αλλά ως τώρα δεν είχαμε κάτι ξεκάθαρο για μια τέτοια συσκευή.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Apple έχει στην αγορά αυτή την στιγμή και σε αυτή την θέση το 9.7 ιντσών iPad Air 2. Αν λοιπόν η Apple αποφασίσει να παρουσιάσει μια τέτοια entry συσκευή η λογική λέει πως αυτό το μοντέλο θα αποτελέσει τον συνεχιστή του iPad Air 2.

Οι φήμες θέλουν την συσκευή να λαμβάνει τον A9X επεξεργαστή που συναντούμε τώρα στα iPad Pro μοντέλα κάτι που και αυτό έχει λογική μιας και η Apple θα θελήσει για μια τέτοια συσκευή να κρατήσει το κόστος όσο το δυνατόν σε χαμηλά επίπεδα.

Βέβαια μπορεί να μην δούμε κάτι τέτοιο καθόλου μιας και όπως αναφέραμε ελάχιστες φήμες και προβλέψεις έχουν μέχρι στιγμής εμφανιστεί για μια τέτοια συσκευή.

Σε όλα τα παραπάνω δεν έχουμε αναφέρει καθόλου την iPad Mini σειρά που τελευταία φορά αναβαθμίστηκε το 2015. Εδώ οι φήμες είναι ανάμικτες με κάποιους να πιστεύουν πως η Apple θα ανανεώσει και την σειρά αυτή με ένα αναβαθμισμένο μοντέλο φέτος ενώ κάποιοι υποστηρίζουν πως ίσως σιγά σιγά δούμε το τέλος της Mini σειράς.

Το αρκετά αξιόπιστο πάντως Mac Otakara επιμένει πως η Apple θα κυκλοφορήσει ένα νέο iPad Mini μοντέλο και μάλιστα σημαντικά αναβαθμισμένο.

Κυκλοφορία 

Apple CEO Tim Cook introduces the new iPad Pro during an Apple media event in San Francisco, California

Αυτή την στιγμή τα iPad μοντέλα που είναι πιο κοντά για να κυκλοφορήσουν είναι οι αναβαθμισμένες εκδόσεις των 9.7 ιντσών και 12.9 ιντσών iPad Pro.

Αυτές οι δύο φημολογούνται μάλιστα να είναι έτοιμες για κυκλοφορία ακόμη και αυτόν ή τον επόμενο μήνα.

Όπως καταλαβαίνουμε αυτές οι δύο αναβαθμίσεις δεν εγγυώνται την έλευση ενός Apple event για την παρουσίαση τους μιας και η λογική λέει πως η Apple σε αυτή την περίπτωση θα τις δώσει στην αγορά μέσω ενός δελτίου τύπου.

Όσο αφορά το 10.5 ιντσών μοντέλο τα πράγματα αυτή την στιγμή είναι λίγο μπερδεμένα. Αρχικά είχε αναφερθεί πως η νέα αυτή συσκευή θα κυκλοφορούσε μαζί με τις δύο άλλες αλλά πλέον φαίνεται πως κάτι τέτοιο δεν θα γίνει.

Νωρίτερα αυτό το μήνα σας είχαμε αναφέρει για την ανακάλυψη 4 νέων iPad μοντέλων που η Apple φέρετε να δοκιμάζει στα κεντρικά της. Τα δεδομένα αυτά που συλλέχτηκαν από τις συσκευές αυτές έδειξαν πως κάποιες έτρεχαν το iOS 10.3 και κάποιες το iOS 11.

Αυτή την στιγμή το iOS 11 αναμένεται να κυκλοφορήσει κάποια στιγμή τον Σεπτέμβρη το συντομότερο κάτι το οποίο σημαίνει και με βάση όλα τα παραπάνω πως ίσως η Apple κρατήσει την παρουσίαση ενός τουλάχιστον νέου iPad για αργότερα ίσως ακόμη και με το iPhone 8.

Την ίδια ώρα είναι και εκείνοι που πιστεύουν πως η Apple τελικά θα κάνει event μέσα στον Απρίλιο και θα παρουσιάσει εκεί πέρα από τα αναβαθμισμένα μοντέλα και το νέο 10.5 ιντσών μοντέλο. Η διαφορά θα είναι πως το νέο μοντέλο θα κυκλοφορήσει στην αγορά κάποια στιγμή τον Μάιο ή τον Ιούνιο.

Εν κατακλείδι αν και είναι ξεκάθαρο ότι η Apple ετοιμάζει νέα iPads δεν είναι καθόλου σίγουρο και βέβαιο πότε θα μας τα παρουσιάσει η Apple, με ποιο τρόπο και πότε θα τα δούμε στην αγορά.