Τα παράπονα των χρηστών για την ανθεκτικότητα των πληκτρολογίων που βρίσκονται στα πρόσφατα MacBook Pro δεν είναι κάτι καινούργιο. Το 3ης γενιάς butterfly keyboard θεωρητικά θα έλυνε τα θέματα με τα κουμπιά που κολλάνε ή που δεν καταγράφουν το πάτημα ενός χρήστη αλλά όπως όλα δείχνουν η λύση δεν έχει έρθει ακόμη, σε σημείο που και η ίδια η Apple ζήτησε συγνώμη δημόσια για αυτό και για το γεγονός πως ένα “μικρό ποσοστό” MacBook Pro αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα.

Πόσο μικρό είναι αυτό το ποσοστό;

Ας δούμε τι αναφέρει ο Ben Lovejoy του 9to5Mac:

Η πρώτη φορά που είχα κολλήματα στην spacebar του MacBook Pro μου ήταν πριν ένα χρόνο. Εκείνη την στιγμή το θεώρησα μια αδυναμία του ελέγχου ποιότητας της Apple και όχι κάτι περισσότερο. Σύντομα όμως σχόλια χρηστών με έπεισαν πως το θέμα αυτό ήταν πολύ μεγαλύτερο τελικά από ότι είχα αρχικά φανταστεί.

H Apple και μετά από καιρό απάντησε με ένα service πρόγραμμα ένα πρόσφατα έφτασε στο σημείο και να απολογηθεί για το γεγονός πως ο ανασχεδιασμός που έκαναν στο πληκτρολόγιο για να λυθεί αυτό το πρόβλημα τελικά δεν δούλεψε.

Το πρόβλημα δε είναι απίστευτα εκνευριστικό μιας και δεν έχει κάποια ξεκάθαρη αιτία ούτε και επηρεάζει συγκεκριμένα πλήκτρα. Κάποιοι χρήστες ανέφεραν πως η έντονη σκόνη ή άλλου είδους υπολείμματα μπορεί να επηρεάσουν την λειτουργία του πληκτρολογίου αλλά προσωπικά αντιμετώπισα αυτό το πρόβλημα χωρίς να έχω φάει ποτέ πάνω από το μηχάνημα και κρατώντας το πάντα σε ένα καθαρό από σκόνες περιβάλλον. Πρόσφατα ένα άρθρο ανέφερε πως ακόμη και θερμότητα του επεξεργαστή μπορεί να επηρεάζει τα πλήκτρα και τον μηχανισμό τους……

Το πρώτο σύμπτωμα λοιπόν σε έμενα ήταν η spacebar που κολλούσε. Κάποιες φορές μάλιστα δεν θα υπήρχε καν η καταγραφή του πατήματος της στο MacBook. Ο πεπιεσμένος αέρας διόρθωσε το πρόβλημα που δεν εμφανίστηκε σε αυτό το πλήκτρο έκτοτε.

Στην συνέχεια είχα θέμα με το πλήκτρο B. Πολλές φορές πατώντας το είχα διπλή καταγραφή και δυστυχώς εδώ ο πεπιεσμένος αέρας για να φύγουν τυχόν σκόνες και υπολήμματα πάσης φύσεως δεν δούλεψε. Στην πορεία η δυσλειτουργία αυτή του πλήκτρου συμβαίνει πλέον 1 στις 20 φορές αλλά πάρα αυτά συνεχίζει να είναι πολύ ενοχλητικό.

Το ίδιο πρόβλημα παρουσίασε και το πλήκτρο P. Αυτό κάποιες φορές δεν κατέγραφε τίποτα και κάποιες άλλες ένα πάτημα ισοδυναμούσε με μια διπλή εγγραφή. Ο πεπιεσμένος αέρας εδώ και μέχρι σήμερα δούλεψε.

Πριν από λίγες μέρες το πρόβλημα παρουσιάστηκε και στο πλήκτρο Command που ξεκίνησε να μην καταγράφει όλα τα πατήματα. Όπως καταλαβαίνετε η δυσλειτουργία αυτού του κουμπιού είναι η πιο ενοχλητική από όλες.

Τηλεφώνησα στο Apple Store να αναφέρω τα παραπάνω θέματα και μου είπαν πως θα χρειαστούν να κρατήσουν το μηχάνημα μου περί την μια εβδομάδα. Ρώτησα και ένα εξουσιοδοτημένο service της Apple ελπίζοντας να είναι πιο ευέλικτοι αλλά και αυτοί που ανέφεραν την μια εβδομάδα.

Για κάποιον που το MacBook Pro του είναι βασικό εργαλείο δουλειάς η μια εβδομάδα είναι μεγάλο πρόβλημα…..

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Graham Bower του CultofMac που επίσης αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα. Στο αντίστοιχο άρθρο του αναφέρει:

To να αγοράσει κάποιος μια ακριβή θήκη για το MacBook του ή να το έχει σε ένα απίστευτα καθαρό περιβάλλον μακριά από σκόνες είναι σίγουρα μια λύση στο πρόβλημα αυτό. Αλλά το MacBook θεωρητικά είναι μια mobile συσκευή και θα πρέπει να είναι κάπως ανθεκτική ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διαφορετικά περιβάλλοντα χωρίς προβλήματα.

Φαντάζομαι πως σε ένα περιβάλλον μακριά από σκόνες δημιουργήθηκε και δοκιμάστηκε αυτό το πληκτρολόγιο και ο μηχανισμός του από την Apple. Η Apple μέχρι και σήμερα δεν έχει απαντήσει δημόσια για το τι τεστ σε πραγματικές συνθήκες έκανε σε αυτά τα πληκτρολόγια πριν τα ενσωματώσει στα MacBook Pro.

Μπορεί λοιπόν σε ένα πεντακάθαρο και χωρίς σκόνες γραφείο στα κεντρικά της Apple τα MacBook Pro να λειτουργούν άψογα αλλά αυτό δεν είναι το περιβάλλον που έχουν οι περισσότεροι χρήστες. Αντί αυτού έχουμε και σκόνες και συχνά μπορεί να τρώμε η και να κάνουμε και άλλες ενέργειες κοντά στα μηχανήματα αυτά.

Σίγουρα ο καθημερινός χρήστης του MacBook Pro δεν ζει και δεν εργάζεται σε ένα αποστειρωμένο περιβάλλον.

Και αυτό ίσως είναι το βασικό πρόβλημα. Πως ο σχεδιασμός butterfly των πληκτρολογίων αυτών μπορεί να είναι υπερβολικά τέλειος για τον πραγματικό κόσμο.

Σίγουρα η Apple στο άμεσο μελόν θα φέρει έναν νέο σχεδιασμό στα MacBook πληκτρολόγια και θα ηρεμήσει τους καταναλωτές των συσκευών αυτών που τώρα πολλοί είναι εκείνοι που διστάζουν σε μια αγορά μπροστά σε αυτό το πρόβλημα.

Μέχρι τότε εμείς οι χρήστες των νεότερων MacBook Pro μοντέλων θα συνεχίσουμε να υποφέρουμε σιωπηλά προσπαθώντας να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.