Μια από τις συχνές κριτικές που δέχεται η Apple είναι πως έχει σταματήσει να ενδιαφέρεται για τα Mac τώρα που το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της έρχεται από τα iPhones.

Από την πλευρά της η Apple προσπαθεί να αποδείξει το αντίθετο. Ο εντελώς νέος σχεδιασμός του MacBook Pro το 2016 απέδειξε πως η εταιρεία δείχνει ενδιαφέρον για την premium σειρά των laptop. thw ακόμη και αν κάποιοι pro χρήστες δεν έμειναν ευχαριστημένοι με αυτή την νέα κατεύθυνση. Η σειρά του iMac επίσης ενισχύθηκε πολύ δυναμικά πρόσφατα με το iMac Pro. Το Mac Pro από την άλλη έχει γεράσει αλλά η Apple έχει δημόσια υποσχεθεί και δεσμευτεί πως έρχεται ένα νέο και εντελώς ανασχεδιασμένο μοντέλο. Επίσης όμως όλα δείχνουν η έλευση ενός νέου MacBook φέτος θα βάλει τέλος στην αρκετά “αρχαία” σειρά του MacBook Air.

Και κάπως έτσι φτάνουμε στο Mac mini….

H Apple ακόμη πουλάει την έκδοση που είδαμε για πρώτη φορά πριν 4 ολόκληρα χρόνια με προδιαγραφές που αν μη τι άλλο είναι ντροπή εν έτη 2018 για ένα τέτοιο μηχάνημα. Η εταιρεία δεν έδωσε μάλιστα πολλές ελπίδες για τους φίλους του Mac mini επίσης. Πέρυσι ο Phil Schiller είχε αναφέρει πως παραμένει ένα σημαντικό προϊόν για την Apple αλλά δεν έδωσε κάποια άλλη πληροφορία. Αργότερα ο Tim Cook ανέφερε πως το Mac mini θα παραμείνει στην παραγωγική γραμμή της εταιρείας αλλά και αυτός με την σειρά του δεν σχολίασε κάτι άλλο.

Όπως σας αναφέραμε σε δημοσίευμα μας χθες το Bloomberg ανέφερε κάποια κάλα και κάποια άσχημα νέα για την σειρά. Τα καλά νέα είχαν να κάνουν με το γεγονός πως επιτελούς θα δούμε μια νέα έκδοση του Mac mini φέτος. Τα άσχημα νέα ήταν πως η Apple θα το προορίσει για τους pro χρήστες και έτσι θα έρθει με μια αντίστοιχη αυξημένη τιμή!!

Η Apple καλά θα κάνει να έχει ως στόχο τους pro χρήστες με το Mac mini. ΑΛΛΑ θα ήταν μέγα λάθος να αγνοήσει την οικονομική λύση της αγοράς.

Η αλήθεια είναι πως το αρχικό κοινό που στόχευε η Apple με το Mac mini πίσω το 2015 παρουσιάζοντας το ως το πλέον οικονομικό Mac δεν υπάρχει.

Το Mac mini λανσαρίστηκε μια εποχή που οι περισσότεροι χρήστες είχαν desktop PCs. Η λογική της Apple πίσω από το προϊόν αυτό ήταν πως θα ήταν δύσκολο εκείνη την περίοδο να πείσει τους καταναλωτές να εγκαταλείψουν τελείως τα Windows PC τους για ένα Mac. Αν όμως του έλεγε πως θα μπορούσαν να κρατήσουν την οθόνη τους, το ποντίκι και το πληκτρολόγιο τους και να αγοράσουν μια οικονομική συσκευή απίστευτα compact με μοναδική υπογραφή που θα αντικαθιστούσε το βαρύ πύργο του PC τους ίσως να να είχε περισσότερες πιθανότητες.

Τα πράγμα πλέον έχουν αλλάξει…. Πλέον οι desktop PC αγοραστές είναι αυτή που θέλουν ισχύ στο μηχάνημα τους και είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν αδρά για αυτό. Η Apple για αυτή την νέα τάση έχει πλέον την λύση που ακούει στο όνομα iMac.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως στην αγορά δεν υπάρχουν ακόμη αυτοί που ψάχνουν για μια οικονομική λύση και δεν είναι μάλιστα λίγοι.

Πολλοί αυτοί την στιγμή έχουν το Mac mini ως ένα βασικό media server. Είναι μικρό, αθόρυβο και όχι ακριβό.

Μάλιστα πλέον οι περισσότεροι που έχουν ένα Mac mini έχουν και ένα άλλο Mac. Χρησιμοποιούν το mini ως μια δεύτερη συσκευή.

Επίσης υπάρχουν και οι προγραμματιστές που οι περισσότεροι δουλεύουν σε ένα Windows PC άλλα έχουν και ένα Mac mini για τον προγραμματισμό iOS και Mac εφαρμογών. Οι περισσότεροι μάλιστα προγραμματιστές δεν έχουν πολλά λεφτά για να επενδύσουν ειδικά στο ξεκίνημα τους και έτσι το Mac mini είναι μια ιδανική λύση.

Φυσικά υπάρχουν και όλοι αυτοί που δεν θέλουν να πάρουν μια γεύση από το λογισμικό της Apple χωρίς όμως να δαπανήσουν μια περιουσία ή να επενδύσουν σε μια πλατφόρμα που δεν γνωρίζουν. Αυτοί θα αγοράσουν ένα Mac mini και δεν είναι υπερβολή να πούμε πως είναι σχεδόν βέβαιο πως μετέπειτα θα πάνε και σε ένα ακριβότερο Mac.

Όλες οι παραπάνω κατηγορίες χρηστών και όχι μόνο, είναι και πολλές ακόμη (βλέπε φάρμες server), αγαπούν το Mac mini τόσο για την εργονομία του σχεδιασμού του όσο και για την τιμολόγηση του. Αν η Apple λοιπόν αποφασίσει να αποσύρει την Mac mini σειρά από το πλαίσιο των $500 και την κάνει πιο ακριβή θα χάσει άμεσα όλους αυτούς τους καταναλωτές και θα φέρει την σειρά σε έναν νέο ανταγωνιστικό χώρο όπου είναι άγνωστο το πόσους καταναλωτές θα προσελκύσει.