11.3 C
Athens
Saturday, April 20, 2024
More

    Μπαταρία, RAM και οθόνη του iPhone XR που δεν είναι 1080p | Δίνουμε εξηγήσεις

    H Apple δεν παρουσιάζει την RAM των συσκευών της ούτε την αυτονομία της μπαταρίας στο κουτί και έτσι δημιουργεί απορίες. Από την άλλη δίνει την ανάλυση της οθόνης που επίσης δημιουργεί όμως απορίες.

    Τις τελευταίες μέρες λοιπόν υπάρχει μια σύγχυση για τα iPhone XS, iPhone XS Max και iPhone XR χαρακτηριστικά.

    Ευθύνη για αυτό ή καλύτερα μέρος αυτή το έχει η Apple γιατί σε αντίθεση με την ανάλυση της οθόνης και τον αποθηκευτικό χώρο, δεν παρουσιάζει την RAM και την χωρητικότητα της μπαταρίας των νέων συσκευών της. Μέρος ευθύνης φυσικά έχει και το Internet που χρησιμοποιεί αυτό το γεγονός για να παρουσιάσει δεδομένα και πληροφορίες όπως αυτό νομίζει καλύτερα ανάλογα και με τα συμφέροντα που εξυπηρετεί.

    Μνήμη

    Έχουμε πει και κατά το παρελθόν την διαφορά μεταξύ των Android και Apple επεξεργαστών – Systems-on-a-chip ή SoC.

    Έτσι λοιπόν γνωρίζουμε πως η Apple έχει το πλεονέκτημα του να εξυπηρετεί έναν και μόνο πελάτη τον ίδιο της τον εαυτό. Επίσης χρησιμοποιεί έναν και μόνο επεξεργαστή. Από την άλλη η Qualcomm πρέπει να κατασκευάζει chips που εξυπηρετούν μια πληθώρα κατασκευαστών με διαφορετικές ανάγκες. Εξαίρεση η Samsung που άλλες φορές χρησιμοποιεί τα chips της Qualcomm και άλλες τα δικά της Exypnos.

    Τι έχει όμως αυτό να κάνει με την RAM; Το SoC συμπεριλαμβάνει την RAM. Για την ακρίβεια είναι σαν ένα RAM σάντουιτς. Πρέπει να καλύψει όλες τις ανάγκες του λογισμικού του οποίου τρέχει σε αυτό. Και εδώ όμως δεν είναι θέμα ποσότητας αλλά αποδοτικότητας.

    Επειδή το iOS είναι λογισμικό εκ των έσω της Apple, δεν χρειάζεται μετάφραση και δεν χρειάζεται να ανησυχεί για θέματα όπως garbage collection στον κώδικα μετά την παραμετροποίηση αυτού αλλά και για πολλούς λόγους ακόμη δεν χρειάζεται την κατανάλωση πολλών πηγών.

    Σίγουρα θα υπάρχει πάντα η περίπτωση για ανάγκη περισσότερης RAM. Η περισσότερη RAM όμως έρχεται και με το αντίστοιχο κόστος. Οι διαδικασίες που τρέχουν σε αυτή καταναλώνουν ενέργεια και έτσι έχουμε μείωση της αυτονομίας της μπαταρίας. Υπάρχουν πολλές εφαρμογές που μπορούν να μειώσουν την ανάγκη τους αυτή για μνήμη επίσης. Ειδικά στο iOS 12 η Apple δαπάνησε έναν ολόκληρο χρόνο έτσι ώστε οι μηχανικοί της να έρθουν με μια λύση πάνω σε αυτό.

    Έτσι λοιπόν ναι θα ήταν ωραίο αν η Apple είχε μια αναφορά για τα 4GB RAM που πρόσθεσε στα φετινά iPhone XS και iPhone XS Max, να τοποθετήσει αυτό στα specs στην σελίδα των συσκευών και να την συμπεριλάβει αυτή την πληροφορία στο κουτί της συσκευασίας. Αν το έκανε όμως θα έπρεπε να εξηγήσει στον κόσμο γιατί τα Android smartphones έχουμε περισσότερη RAM στα χαρακτηριστικά τους. Το να εξηγείς όμως στο ευρύ κοινό τεχνικές και αποφάσεις για τον επεξεργαστή μιας συσκευής δεν είναι ότι πιο λογικό. Ίσως βέβαια η Apple θα μπορούσε να προσφέρει μια απλουστευμένη εξήγηση σαν την παραπάνω…..

    Μπαταρία

    Η ισχύς έχει και εδώ να κάνει με την αποδοτικότητα. Ας δούμε την iPhone Battery θήκη που παρουσίασε η Apple. Στην αγορά εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο χωρίς τυμπανοκρουσίες από την Apple. Οι reviewers έτσι έριξαν το ενδιαφέρον πάνω της για να ανακαλύψουν πολλά για αυτή και γρήγορα σχολίασαν αρνητικά την εμφάνιση της, τον όγκο που είχε στο πίσω μέρος της και τέλος κατέληξαν να την χαρακτηρίσουν ως άσχημη και ακριβή.

    Αντικειμενικά ήταν ναι και άσχημη και ακριβή. Ήταν όμως επίσης η καλύτερη θήκη μπαταρία που μπορούσε κάποιος να αγοράσει. Οι περισσότεροι όμως δεν την προτίμησαν παρά τα πολλά καλά χαρακτηριστικά που είχε πέρα από την ενίσχυση της αυτονομίας της συσκευής όπως για παράδειγμα αυτό της ενίσχυσης του σήματος αυτής.

    Με το iPhone XS έχουμε μια ελαφρώς μικρότερη μπαταρία από ότι στο iPhone X αλλά επίσης έχουμε και έναν κατά πολύ μικρότερο σε μέγεθος επεξεργαστή. Ο νέος επεξεργαστής είναι ο πρώτος στον κόσμο αρχιτεκτονικής 7nm και αυτό σημαίνει πως καταναλώνει λιγότερη ενέργεια. Έτσι λοιπόν δεν πρέπει να προξενεί εντύπωση πως και σε συνδυασμό με το νέο iOS 12 το iPhone XS με την μικρότερη μπαταρία έχει μεγαλύτερη αυτονομία από το iPhone X.

    H Apple δεν αναγράφει της mAh των μπαταριών της, ίσως θα έπρεπε, αλλά μάλλον θέλει να αποφύγει τους αστερίσκους που θα οδηγούσαν σε περισσότερες επεξηγήσεις.

    Προσωπικά θα το ήθελα αλλά το μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπων είτε δεν γνωρίζουν τι σημαίνει είτε δεν τους ενδιαφέρει τι σημαίνει αυτός ο αριθμός.

    Ναι επίσης σίγουρα θα θέλαμε μεγαλύτερη μπαταρία στα iPhones. Η Apple όμως δίνει μεγαλύτερη προσοχή ακόμη στο βάρος της ίδιας της συσκευής μιας και πιστεύει πως είναι σημαντικό μέτρο της χρηστικότητας της. Δεν είναι παράλογο πως ένα πιο βαρύ iPhone θα έδινε μεγαλύτερη αυτονομία μιας και θα είχε μια μεγαλύτερη μπαταρία από την άλλη όμως δεν θα ήταν τόσο εργονομικό σε καταστάσεις όπως χρήση ενώ κινούμαστε, στο κρεβάτι βλέποντας κάποιο βίντεο κλπ.

    Η Apple λοιπόν βελτιώνει ελαφρώς την αυτονομία της συσκευής ενώ παράλληλα μειώνει έστω και ελάχιστα το βάρος των συσκευών της. Είναι μια λεπτή ισορροπία που προσπαθεί να κρατήσει και αν μη τι άλλο δεν είναι τόσο εύκολο.

    Οθόνες

    Το iPhone XR που έρχεται τον Οκτώβριο έχει μια μικρότερη ανάλυση και πυκνότητα σε σύγκριση με τα iPhone XS και iPhone XS Max. Αυτό δυσαρέστησε κάποιους……. άλλους πολύ και άλλους λίγο.

    Ας πάμε πίσω το 2010 και στο iPhone 4, την συσκευή με την πρώτη Retina Οθόνη. Αυτό που έκανε η Apple ήταν απίστευτα απλό. Διπλασίασε τον αριθμό των pixel σε κάθε σημείο. Έτσι αντί για @1x ήταν @2x, και αυτό ήταν.

    Για να το καταλάβουμε καλύτερα αυτό σκεφτείτε ένα σημείο στην οθόνη. Στο πρώτο iPhone μέχρι και το iPhone 3GS αυτό το σημείο σχεδιάζονταν με ένα μονό pixel. Στο iPhone 4 αυτή η τελεία σχεδιάζοντας με 4 διαφορετικά pixels. Δεν έκανε μεγάλη διαφορά στις γωνίες αλλά παρήγαγε καλύτερη απεικόνιση.

    Τόσο καλύτερη απεικόνιση μάλιστα που όταν κάποιος κοιτούσε την οθόνη από λογική απόσταση τα pixels εξαφανιζόντουσαν!

    Αυτό γιατί η Retina είναι μια εξίσωση όχι μόνο ανάλυσης και μεγέθους αλλά και απόστασης. Είναι για τον ίδιο λόγο που κάποιες 4K τηλεοράσεις δεν μοιάζουν να διαφέρουν κατά πολύ από μια 1080p TV ανάλογα από το τι απόσταση έχεις από αυτές. Μεγαλώνοντας το μέγεθος η μειώνοντας την απόσταση και τότε φαίνεται η διαφορά αυτή.

    Οι οθόνες είναι ακριβές. Όχι μόνο ως προς το κόστος του ίδιου του εξαρτήματος αλλά και ως προς την ενέργεια που χρειάζονται για να ανάψουν και να μετακινήσουν τα διάφορα pixels. Εκτός αν θέλεις μια πυκνότητα για ειδικές περιστάσεις βλέπε VR headset που η απόσταση είναι τόσο μικρή που χρειάζεσαι η ανάλυση να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σε κάθε άλλη περίπτωση καταναλώνεις πολύ ενέργεια με κάθε pixel που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να το ξεχωρίσουν από μια λογική απόσταση.

    Με το iPhone 6 Plus η Apple πήγε @3x εσωτερικά και στα1080p για την οθόνη. Έτσι συρρίκνωσαν μια εικόνα @3x σε μια οθόνη 1080p. Κάποιοι χρήστες που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι μπορούσαν να δουν αυτό το scaling που έκανε η εταιρεία αλλά για τους περισσότερους ήταν μια χαρά.

    Με τα iPhone XS Max και το iPhone XR η Apple κάνει δυο πολύ διαφορετικά πράγματα. Για το iPhone XS Max επιτρέπει το @3x να είναι πραγματικό @3x. Το αποτέλεσμα είναι 2688-by-1242-pixel ανάλυση στα 458 ppi χωρίς να κάνει κάποιο scaling. Για το iPhone XR, επιτρέπει το @2x να παραμείνει στο @2x. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μια 1792-by-828-pixel ανάλυση στα 326 ppi.

    Έτσι λοιπόν ναι σε ένα βίντεο στο YouTube για παράδειγμα δεν θα έχει την ακρίβεια pixel 1080p στο iPhone XR με τον τρόπο που θα το είχες σε ένα Plus μοντέλο. Έτσι λοιπόν και ειδικά μιας και δεν είναι 16:9 όπως στα Plus μοντέλα θα έχει είτε ένα scaled up 720p ή ένα scaled down 1080p βίντεο.

    Το ίδιο θέμα έχουν όμως και τα iPhone XS kαι iPhone XS Max. Και τα δύο έχουν μια ανάλυση μεγαλύτερη από 1080p αλλά όχι τόσο μεγάλη όσο να είναι 4K. Έτσι σε αυτά είτε θα έχουμε ένα scaled up 1080p βίντεο ή ένα scaled down 4Κ βίντεο.

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles