Τα νέα 11 ιντσών και 12.9 ιντσών iPad Pro έχουν μια USB-C συνδεσμολογία αντί για μια Lightning θύρα για πρώτη φορά. Βέβαια το γεγονός πως η συσκευή έχει μια νέα θύρα δεν σημαίνει πως οτιδήποτε με USB-C καλώδιο μπορεί αυτόματα να δουλέψει με τα νέα iPad Pro της Apple. Υπάρχουν ακόμη κάποιοι περιορισμοί αλλά η νέα αυτή συνδεσμολογία σημαίνει διεπαφή με εξωτερικές οθόνες, κάμερες αλλά και άλλα αξεσουάρ.

Η σύνδεση USB-C έχει πολλές διαθέσιμες υπηρεσίες. Έτσι στα laptop της Apple όλες οι USB-C θύρες είναι και Thunderbolt 3 θύρες (εξαίρεση το 12 ιντσών MacBook) κάτι που σημαίνει μεγάλη ταχύτητα στην μεταφορά δεδομένων καθώς και την δυνατότητα υποστήριξης πολλαπλών εξωτερικών οθονών και γενικότερα μια πληθώρα επιλογών σύνδεσης από μια και μόνο θύρα.

Το iPad Pro δεν έχει Thunderbolt. Έχει μια USB-C 3.1 Gen 2 θύρα. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να δώσει μέγιστα 10 gigabits το δευτερόλεπτο και έτσι το νέο iPad Pro μπορεί να συνδεθεί με ένα 5K εξωτερικό μόνιτορ στα 60fps.

Ας δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά αυτή την νέα συνδεσμολογία των νέων iPad Pro.

Εξωτερικές Οθόνες

Το νέο iPad Pro μπορεί να συνδεθεί απευθείας σε USB-C oθόνες που επικοινωνούν μέσω του DisplayPort standard. Έτσι λοιπόν ο χρήστης μπορεί να σύνδεση ένα USB-C καλώδιο στο iPad από την μια πλευρά και από την άλλη σε μια εξωτερική οθόνη όπως για παράδειγμα την 4K LG UltraFine. Το iPad υποστηρίζει HDR10 έξοδο και έτσι μπορεί να χρησιμοποιήσει στο μέγιστο το δυναμικό εύρος οθονών.

Σε αυτή λοιπόν την περίπτωση το iPad θα κάνει mirror την οθόνη του με κάποιες εφαρμογές να λειτουργούν καλύτερα όταν χρησιμοποιούν αυτό το μεγαλύτερο μέγεθος της εξωτερικής οθόνης. Βέβαια σε αυτό το σημείο να τονίσουμε πως η ευχρηστία δεν είναι η ίδια και τόσο καλή όσο με την σύνδεση μιας δεύτερης οθόνης σε ένα Mac.

Αυτό επίσης που είναι εκνευριστικό είναι πως το USB-C καλώδιο που έρχεται με τα νέα iPad Pro δεν υποστηρίζει μια τέτοια χρήση. Θα χρειαστείτε ένα USB-C καλώδιο που υποστηρίζει υψηλά bandwidth όπως για παράδειγμα αυτό που έρχεται τις περισσότερες φορές με μια εξωτερική οθόνη. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα Thunderblot 3 καλώδιο όπως αυτό της Belkin. Παρά το γεγονός ότι τα νέα iPad Pro δεν υποστηρίζουν την συνδεσμολογία Thunderbolt το καλώδιο αυτό είναι συμβατό με υψηλό bandwidth USB-C.

Τα περίεργα δεν σταματάνε εκεί….Τα νέα iPad Pro λοιπόν μπορούν να συνδεθούν με 5K εξωτερικές οθόνες. Η LG 5K UltraFine oθόνη που πουλάει όμως η Apple δεν είναι συμβατή. Αυτό γιατί δεν είναι μια οθόνη USB-C αλλά έχει συνδεσμολογία Thunderbolt 3. Όπως είπα παραπάνω τα νέα iPad Pro δεν υποστηρίζουν Thunderbolt. Όσο αφορά τώρα 5K USB-C oθόνες δεν υπάρχουν πολλές στην αγορά και δεν έχουμε κάποια να προτείνουμε με σιγουριά.

Βέβαια υπάρχουν μια σειρά από 4K εξωτερικά μόνιτορ που είναι συνδεσμολογίας USB-C και λειτουργούν άψογα με τα νέα iPad Pro.

Αν θέλετε τώρα να συνδέσετε το νέο iPad Pro με μια οθόνη που δεν έχει θύρα USB-C αλλά κάποια όπως HDMI εκεί θα χρειαστείτε κάποιο αντάπτορα για αυτό τον σκοπό. Το iPad Pro μπορεί να βγάλει έξοδο χρησιμοποιώντας ένα HDMI 2.0 που υποστηρίζει μια μέγιστη ανάλυση 4K στα 60Hz, και θεωρητικά μπορεί να δώσει επίσης HDR10 και Dolby Vision με συμβατούς αντάπτορες που όμως δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμη στην αγορά.

Ο αντάπτορας της Apple είναι ο USB-C Digital AV Multiport Adapter. Μπορείτε επίσης να κάνετε χρήση USB-C to VGA adapters για παλαιότερα monitor ή projectors.

Φόρτιση άλλων συσκευών

Η USB-C θύρα στο iPad Pro μπορεί να δώσει ισχύ σε συσκευές με ταχύτητες φόρτισης μέχρι 7.5 W.  Αν έχετε λοιπόν ένα USB-C to Lightning καλώδιο μπορείτε να συνδέσετε το iPhone σας και αυτό να φορτιστεί μέσω του iPad. Επίσης ένα νέο iPad Pro μπορεί να φορτίσει ένα άλλο νέο iPad Pro.

H Apple πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα USB-C καλώδιο για το Apple Watch και έτσι μπορείτε να φορτίσετε ακόμη και το Apple Watch σας με το νέο iPad Pro.

Εισάγετε φωτογραφίες και βίντεο από εξωτερικές πηγές

Τα νέα iPad Pro δεν υποστηρίζουν γενικά εξωτερικούς αποθηκευτικούς χώρους. Δεν μπορείτε λοιπόν να συνδέσετε ένα USB-C flash δίσκο και να δείτε τα αρχεία του μέσω της εφαρμογής Αρχείων του iPad. Αυτός είναι ένας περιορισμός αυτή την στιγμή του λογισμικού της Apple που κάποιοι πιστεύουν πως η εταιρεία θα το λύσει σε επόμενες αναβαθμίσεις του.

Πάρα αυτά αυτή την στιγμή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την Photos εφαρμογή για να εισάγετε φωτογραφίες και βίντεο από ένα USB αποθηκευτικό χώρο.

Το ίδιο ισχύει και με τις κάμερες. Πολλές κάμερες έχουν πλέον USB-C ή mini-USB θύρες. Αν έχετε το κατάλληλο καλώδιο ή αντάπτορα μπορείτε να κάνετε μια λήψη με την κάμερα σας και αυτόματα να την συνδέσετε στο iPad Pro για να κάνετε εισαγωγή για παράδειγμα της φωτογραφίας και να την δείτε στην μεγαλύτερη οθόνη του iPad.

Το παραπάνω είναι αληθές και για εισαγωγές από μια SD κάρτα με την Apple να προσφέρει μάλιστα τον δικό της USB-C to SD Card reader.

Σύνδεση πληκτρολογίων και ενσύρματου Internet

Τα νέα iPad Pro έχουν drivers για πολλούς βασικούς τύπους USB αξεσουάρ. Το iOS δεν σας επιτρέπει να κάνετε εγκατάσταση εσείς σε drivers συσκευών αλλά είναι εντυπωσιακό πως υποστηρίζει αρκετές.

Για παράδειγμα harware πληκτρολόγια δουλεύουν χωρίς κανένα πρόβλημα.

Επίσης έχουμε υποστήριξη και Ethernet και έτσι μπορείτε να συνδεθείτε ενσύρματα στα νέα iPad Pro μέσω φυσικά ενός USB-C Ethernet αντάπτορα.

Σύνδεση ηχείων, μικροφώνων και audio MIDI συσκευών

Τα νέα iPad Pro δεν έχουν πλέον ενσωματωμένη θύρα ακουστικών. Υπάρχει βέβαια και εδώ ένας Apple USB-C to headphone jack αντάπτορας. Αν έχετε τώρα USB-C ακουστικά αυτά θα συνδεθούν άμεσα και χωρίς κανένα πρόβλημα.

Μπορείτε επίσης να συνδέσετε συσκευές ήχου όπως MIDI πληκτρολόγια ή μικρόφωνο μέσω USB. H διεπαφή γίνεται τις περισσότερες φορές εύκολα μέσω της GarageBand εφαρμογής της Apple και το μόνο που θα πρέπει να σκεφτείτε είναι πως το iPad Pro δίνει ισχύ σε αυτές τις συσκευές μέχρι 7.5 watts.

Σύνδεση Hubs πολλαπλών θυρών

Τέλος το USB-C bandwidth είναι υψηλό αρκετά έτσι ώστε να μπορεί να υποστηρίζει πολλαπλά αξεσουάρ την ίδια στιγμή και από μια θύρα. Έτσι μπορείτε με το κατάλληλο hub να έχετε και να κάνετε χρήση περισσότερων από ένα από τα παραπάπω που αναφέραμε.

Να τονίσουμε πως κάποια από τα παραπάνω ήταν δυνατά και με τα προηγούμενα iPads αλλά πάντα χρειαζόταν η χρήση κάποιου αντάπτορα. H απόφαση της Apple να αφήσει την Lightning συνδεσμολογία για την USB-C συνδεσμολογία ανοίγει τον δρόμο για πολλά περισσότερα περιφερειακά για τα νέα iPad Pro που μπορούν να συνδεθούν απευθείας. Επίσης το επιπλέον bandwidth που παρέχει η USB-C θύρα ενεργοποιεί την σύνδεση με κάποιες συσκευές που δεν ήταν δυνατές στο παρελθόν.