Η Apple μόλις ανακοίνωσε την νεότερη έκδοση του λογισμικού της για desktop με την ονομασία macOS Catalina.

To macOS 10.15 Catalina σηματοδοτεί το “θάνατο” του iTunes και την έλευση των νέων Music, Podcasts και TV εφαρμογών. Οι iOS συσκευές πλέον θα συγχρονιζόνται μέσω ενότητας που θα βρίσκεται στο Finder.

Η νέα εφαρμογή Podcasts έχει μια αναζήτηση μηχανικής μάθησης όπου και θα μπορεί να βρίσκει το περιεχόμενο που έχει ειπωθεί σε ένα podcast.

H νέα TV εφαρμογή μοιάζει πολύ με την TV εφαρμογή από το iOS και θα υποστηρίζει 4K HDR καθώς και Atmos περιεχόμενο.

Η Apple επίσης επιτρέπει στους χρήστες να χρησιμοποιούν τα iPad τους ως μια δεύτερη οθόνη για το Mac με ένα νέο χαρακτηριστικό με την ονομασία “Sidecar”.

Επιπλέον έχουμε ένα νέο χαρακτηριστικό προσβασιμότητας με την ονομασία “Voice Control τόσο για το macOS όσο και για το iOS που θα δίνει την δυνατότητα στου χρήστες να ελέγχουν το λογισμικό δίνοντας φωνητικές εντολές. Μέσω φωνητικών εντολών λοιπόν ο χρήστης θα μπορεί να ανοίγει αρχεία και εφαρμογές, να επεξεργάζεται κείμενο, να επιλέγει αντικείμενα, να κοινοποιεί φωτογραφίες και πολλά ακόμη.

Μια νέα εφαρμογή ακόμη που έρχεται στο macOS είναι και αυτή του “Find My” που ενσωματώνει τις εφαρμογές Find My iPhone και Find My Friends. Επίσης μετατρέπει όλες τις Apple συσκευές σας σε πομπούς Bluetooth. Αυτό σημαίνει πως θα μπορείτε να εντοπίζετε συσκευές που είναι ακόμη και offline.

Επίσης έχουμε ανασχεδιασμό και για τις εφαρμογές Photos και Reminders.

H εφαρμογή Screen Time επίσης θα γίνει διαθέσιμη και για τα Mac. Επιπλέον έχουμε ένα UIKit για την πλατφόρμα του Mac που θα επιτρέψει στους προγραμματιστές να φέρουν τις iPad εφαρμογές τους στο Mac πάρα πολύ γρήγορα. Το Marzipan λοιπόν project έχει μια νέα ονομασία που ακούει στο όνομα “Catalyst”.

Το Twitter θα χρησιμοποιήσει λοιπόν το Catalyst έτσι ώστε να φέρει την εφαρμογή του πίσω στο Mac και φυσικά τον δρόμο αυτό θα ακολουθήσουν πολλές εταιρείες ακόμη.