Η Apple επαναπροσδιορίζει το iOS για το iPad με το νέο iPadOS. Η Κεντρική Οθόνη είναι πιο πυκνή πλέον με περισσότερα εικονίδια ανά σελίδα ενώ υπάρχει και μια κολόνα widgets στα αριστερά της οθόνης.

Πλέον ο χρήστης μπορεί να έχει πολλαπλά παράθυρα για κάθε εφαρμογή και σε split view. Υπάρχουν επίσης νέα link previews όταν ο χρήστης πιέζει παρατεταμένα ένα link.

Το iPad πλέον υποστηρίζει εξωτερικούς δίσκους αλλά και SD κάρτες με το περιεχόμενο τους να γίνεται προσβάσιμο μέσω της εφαρμογής Files.

To iCloud Drive πλέον υποστηρίζει διαμερισμό φακέλων και όχι μόνο αρχείων. H εφαρμογή Files έχει μια εμφάνιση πλέον που παραπέμπει στο macOS.

Επίσης ο χρήστης θα μπορεί να λανσάρει την αγαπημένη εφαρμογή τρίτου για τις φωτογραφίες του αυτόματα.

Η Apple επίσης βελτιώνει σημαντικά την πλοήγηση στο iPad με καλύτερη συμβατότητα με web εφαρμογές όπως τα Google Docs. To Safari επίσης στο iPad αποκτάει νέες συντομεύσεις για το πληκτρολόγιο καθώς και έναν download manager.

Έχουμε και επίσης μια νέα χειρονομία με 3 δάχτυλα για αντιγραφή και επικόλληση καθώς και μια μέσω swipe για την undo ενέργεια.

Βελτίωση και στην διαδραστικότητα με το Apple Pencil μιας και η καθυστέρηση του στην οθόνη του iPad πέφτει από τα 20 miliseconds σε μόλις 9 miliseconds.

Επίσης έχουμε και ένα νέο PencilKit API για εφαρμογές τρίτων.