Στην 2019 ετήσια συνάντηση στην Γενεύη της Ελβετίας τα κράτη μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και επίσημα αναγνώρισαν τον εθισμό στα παιχνίδια στα smartphones και σε άλλες συσκευές ως μια διεθνή ασθένεια. Η λίστα που ανανεώθηκε έχει πλέον και τυπικά την ονομασία ICD-11.

“Μελέτες έχουν δείξει πως διαταραχές εξαιτίας των παιχνιδιών επηρεάζουν μόνο μια μικρή μερίδα ανθρώπων που ασχολούνται με αυτή την κατηγορία ψηφιακών τίτλων. Πάρα αυτά οι χρήστες που συμμετέχουν σε τέτοια παιχνίδια θα πρέπει να λαμβάνουν ειδοποιήσεις για τον χρόνο που αφιερώνουν σε αυτά ειδικά όταν ο χρόνος αυτός ξεπερνάει άλλες καθημερινές τους δραστηριότητες. Αναγνωρίζοντας τι κάνει τους ανθρώπους άρρωστους και τελικά τι τους οδηγεί στον θάνατο είναι στο κέντρο της χαρτογράφησης μιας ασθένειας και επιδημίας καθώς και στον σχεδιασμό μέτρων πρόβλεψης, αντιμετώπισης και καταπολέμησης. Η ICD-11 λίστα ανανεώθηκε για τον 21ο αιώνα.”

Σε ότι αφορά την “Διαταραχή Παιχνιδιών” τα πρώτα σημάδια είναι από χρήστες που δεν μπορούν να ελέγξουν τον χρόνο που αφιερώνουν καθώς και την συχνότητα με την οποία παίζουν ψηφιακά παιχνίδια σε διάφορες πλατφόρμες. Δίνουν πάντα προτεραιότητα σε κάποιο τίτλο παιχνιδιού περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα και παρά το γεγονός πως το πρόβλημα αυτό παρουσιάζεται για περισσότερο από 12 μήνες.

Η αναγνώριση αυτή έρχεται την στιγμή που η Apple προσπαθεί μέσω του Screen Time χαρακτηριστικού να βοηθήσει τους καταναλωτές της να αναγνωρίσουν τον πόσο χρόνο δαπανούν καθημερινά με το iPhone τους.