Η ανακοίνωση της Apple εχθές πως ο Jony Ive αποχωρεί από την εταιρεία σίγουρα έσκασε σαν βόμβα αλλά πάρα αυτά δεν ήταν κάτι που δεν το περιμέναμε και μάλιστα εδώ και καιρό.

Τα καινοτόμα σχέδια του Ive ήταν ένα σημαντικό συστατικό επιτυχίας της Apple και έτσι για πολλούς η ανακοίνωση αυτή αποτέλεσε ένα σοκ.

Ας δούμε όμως την υπόθεση αυτή πιο αντικειμενικά.

Ο Ive είχε αφήσει τις ευθύνες του στον σχεδιασμό του λογισμικού και του hardware πίσω το 2015. Η επίσημη θέση της Apple ήταν τότε πως ο Ive είχε προαχθεί σε νέα θέση αλλά ήταν ξεκάθαρο σε όλους πως ο Ive θα είχε έναν πιο χαλαρό ρόλο στην εταιρεία.

Τότε λοιπόν είχαμε γράψει:

“Ο Jony Ive που διατέλεσε στην θέση του αντιπροέδρου στον σχεδιασμό για πολλά χρόνια τώρα προάγεται σε chief design officer (μια νέα θέση στην Apple). O Ive θα παραδώσει τα ηνία της διαχείρισης του σχεδιασμού τόσο του βιομηχανικού όσο και αυτού του λογισμικού σε 2 νέα στελέχη μας από την 1η Ιουλίου και έπειτα. Ο νέος ρόλος του Ive θα τον διατηρήσει στην κυρίαρχη θέση των δύο σχεδιαστικών ομάδων της Apple αλλά τα νέα μέλη θα έχουν υπεύθυνη τους της καθημερινές ασχολίες σε αυτό το κομμάτι. O Ive ανέφερε πως η εστίαση του στον σχεδιασμό θα είναι πάνω στα νέα φυσικά καταστήματα της εταιρείας καθώς και στο νέα κεντρικά κτίρια της εταιρείας”

Ο Ive λοιπόν μάλλον ήθελε να αποχωρήσει από τότε αλλά η Apple όπως όλα δείχνουν κατάφερε να τον διατηρήσει στο δυναμικό της δίνοντας του την ευκαιρία να εκφράσει τις δημιουργικές του ανησυχίες στον σχεδιασμό του Apple Park ενώ παράλληλα του αφαίρεσε καθημερινές ευθύνες που είχε μέχρι πρότινος στην εταιρεία.

Το Bloomberg μάλιστα σήμερα δίνει μια πιο στοιβαρή υπόσταση στο παραπάνω συμπέρασμα:

“Μετά το επίσημο λανσάρισμα του Apple Watch πίσω το 2015 o Ive ξεκίνησε να μοιράζει τις ευθύνες που είχε μέχρι πρότινος. Η καθημερινή του συμμετοχή στην σχεδιαστική ομάδα της Apple μειώθηκε σε επισκέψεις στα κεντρικά της εταιρείας ακόμη και 2 φορές μόλις την εβδομάδα σύμφωνα με όσα αναφέρουν άτομα κοντά σε αυτό το θέμα.

Εκείνη την περίοδο ο Ive εκμυστηρεύτηκε ότι αισθανόταν πάρα πολύ κουρασμένος. Τόνισε πως η χρονιά που οδήγησε στο ντεμπούτο του Apple Watch στην αγορά ήταν η πιο δύσκολη περίοδος που είχε από την στιγμή που εντάχθηκε στην Apple”

Εκείνη την περίοδο μάλιστα ο Ive ξεκίνησε να ταξιδεύει συχνά στο Λονδίνο και να μένει κοντά εκεί που γεννήθηκε. Κάποιοι σίγουρα θα παρατηρήσατε από τότε και έπειτα πως ο Ive δεν δήλωνε παρών ούτε σε σημαντικές παρουσιάσεις της Apple κάτι που μερικά χρόνια πίσω θα ήταν αδιανόητο.

Η χθεσινή ανακοίνωση της Apple λοιπόν μεταφέρει το ίδιο μήνυμα με διαφορετικά λόγια. Η εταιρεία ουσιαστικά διαβεβαίωσε το κοινό πως δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τον Jony Ive που αποχωρεί από την εταιρεία μιας και πλέον θα δουλεύει για εμάς με βάση συμβολαίων και ως ελεύθερος συνεργάτης μας.

Ο Tim Cook μάλιστα δήλωσε:

“H Apple θα συνεχίσει να επωφελείται από το ταλέντο του Ive μιας και θα δουλεύουμε απευθείας μαζί του σε αποκλειστικά projects και μαζί με την σχεδιαστική ομάδα που ο ίδιος έχει δημιουργήσει στην Apple και που είναι φανταστική και γεμάτη πάθος. Μετά από τόσα χρόνια που δουλέψαμε μαζί είμαι χαρούμενος που η σχέση μας συνεχίζει να εξελίσσεται και πραγματικά αναμένω να δουλέψω με τον Jony για μεγάλα διαστήματα στο μέλλον.”

Η εντύπωση λοιπόν που μας αφήνει η Apple είναι πως ο Ive θα είναι εκεί όταν η Apple τον χρειάζεται. Τώρα αν στην πραγματικότητα θα γίνει κάτι τέτοιο αυτό μένει να το δούμε και κανένας δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα.

Για πολλούς το γεγονός ότι ο Ive ήταν υπεύθυνος τόσο για τον σχεδιασμό του iOS όσο και για το hardware δεν ήταν η καλύτερη επιλογή της Apple. To γεγονός πως αυτά τα δύο τμήματα διαχωρίζονται για ακόμη μια φορά, παρά την στενή συνεργασία που θα έχουν και κάτω από την ηγεσία δύο διαφορετικών ατόμων ίσως οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα.

Ακόμη και στον τομέα του hardware μετά τα προβλήματα των πληκτρολογίων των MacBook Pro πολλοί έριξαν την ευθύνη στον σχεδιασμό του Ive για αυτά. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο John Gruber:

“Η αποχώρηση του Ive από την Apple ίσως είναι καλά νέα. Ο Ive είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στον βιομηχανικό σχεδιασμό. Σε μια εποχή όμως μετά τον Steve Jobs με όλο τον σχεδιασμό της Apple τόσο στο hardware όσο και στο λογισμικό να είναι στον έλεγχο του αντικειμενικά είδαμε μια τριβή στον σχεδιασμό του λογισμικού και ένα hardware που δεν ήταν τόσο λειτουργικό όσο είχαμε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια από την Apple. Δεν γνωρίζω τι έγινε πραγματικά και οδηγηθήκαμε σε αυτή την αποχώρηση αλλά το φιάσκο των πληκτρολογίων των MacBook ήταν απόρροια της εμμονής του Ive του να κάνει τις συσκευές όσο πιο λεπτές και μινιμαλιστικές μπορεί. Σήμερα τα MacBook είναι πιο άσχημοι λειτουργικά αλλά πιο όμορφοι εμφανισιακά από τα MacBook που αντικαθιστούν. Είναι αυτό αποτέλεσμα της δουλειάς του Ive στην Apple τον τελευταίο καιρό; Η απάντηση είναι πως μάλλον ναι.”

Ουσιαστικά λοιπόν ο Ive είχε αποχωρήσει από την Apple πίσω το 2015. H ιδέα της δικής του εταιρείας και η συνεργασία του με την Apple ως εξωτερικός συνεργάτης πλέον είναι όπως και τότε μια προσπάθεια της Apple να παρουσιάσει την ωμή αλήθεια στο ευρύ κοινό.

Ακόμη και πριν το 2015 o Ive ήταν ένα σημαντικό στέλεχος για την Apple και το πρόσωπο στο ευρύ κοινό όλης της σχεδιαστικής ομάδας της Apple. Δεν θα πρέπει όμως να ξεχνάμε πως υπήρχε και υπάρχει μια ομάδα από πίσω του στην Apple που είναι σίγουρο πως έχει μεγάλα ταλέντα στο δυναμικό της. Ο ίδιος ο Ive τους είχε προσλάβει και αυτός ήταν που τους εκπαίδευσε. Η επιρροή του λοιπόν και η σχεδιαστική του γραμμή έχει σίγουρα περάσει σε όλα αυτά τα άτομα.