Όπως σας είχαμε αναφέρει το FBI εκ νέου ζήτησε επίσημα από την Apple να ξεκλειδώσει 2 iPhone συσκευές ο οποίες ανήκαν στο δράστη της επίθεσης στο Pensacola Naval Air Station. Η Apple βέβαια για ακόμη μια φορά αρνήθηκε κατηγορηματικά να αποκρυπτογραφήσει το iPhone 5 και το iPhone 7 του δράστη.

Κάπου εκεί έκανε την εμφάνιση του ο Donald Trump που μέσω Twitter έκανε επίθεση στην Apple αναφέροντας το πόσο πολύ η κυβέρνηση του την έχει βοηθήσει και καλώντας την να κάνει κάτι αντίστοιχο ξεκλειδώνοντας τα iPhone των κακοποιών.

Η Apple δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια και έτσι δημόσια κοινοποίησε μια αναφορά που περιέχει εκατοντάδες αιτήματα που έγιναν από τις κυβερνήσεις για δεδομένα χρηστών. Η αναφορά περιέχει στοιχεία από την 1η Ιανουαρίου του 2019 έως και τις 31 Δεκεμβρίου του 2019.

Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου, η Apple αναφέρει ότι οι κυβερνήσεις έκαναν συνολικά 31.788 αιτήσεις για συσκευές ενώ σε σύγκριση με το 2018 αυτός ο αριθμός έχει αυξηθεί κατά 500 περίπου. Σύμφωνα την Apple, οι αιτήσεις αυτές αναφέρονταν σε 195.000 συσκευές της εταιρείας. Η Apple ανταποκρίθηκε στο μεγαλύτερο ποσοστό (82%) και παρείχε στις κυβερνήσεις τα δεδομένα των συσκευών. Οι περισσότερες αιτήσεις έγιναν από την Γερμανία (13.500) ενώ στην δεύτερη θέση έρχονται οι Ηνωμένες Πολιτείες με 4.796 αιτήσεις.

Οι κυβερνήσεις ζητούσαν δεδομένα σχετικά με τους πελάτες που συνδέονται με τις συσκευές αυτές ενώ πολλές φορές οι αιτήσεις αφορούσαν δεδομένα χαμένων ή κλεμμένων συσκευών. Επιπλέον, οι κυβερνήσεις ζητούσαν δεδομένα από τους λογαριασμούς του iCloud και του iTunes. Για αυτά τα δεδομένα, η Apple αναφέρει ότι δέχτηκε 6.480 αιτήσεις σε έξι μήνες εκ των οποίων οι 3.619 έγιναν από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η αναφορά της Αμερικάνικης εταιρείας περιέχει δεδομένα που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια. Πιο συγκεκριμένα, η Apple αναφέρει ότι έλαβε από 0 έως 499 αιτήματα Foreign Intelligence Surveillance Act(FISA) για δεδομένα που σχετίζονται με πληροφορίες συναλλαγών και συνδρομητών. Το ίδιο πολλά ήταν και τα αιτήματα που έλαβε η εταιρεία για φωτογραφίες, email, αλλά και iOS backups, επαφές και ημερολόγια.

Την πλήρη αναφορά της Apple μπορείτε να την διαβάσετε από την ιστοσελίδα της.