Τα iPadOS και iOS 13 φέρνουν μια σειρά από πολύ χρηστικά χαρακτηριστικά στην εφαρμογή Files της Apple.

Έτσι λοιπόν μπορείτε επιτελούν να κοινοποιήσετε έναν ολόκληρο φάκελο από αρχεία σας στο iCloud Drive αντί για μεμονωμένα αρχεία κάτι που είναι ιδανικό. Πιο σημαντικό είναι βέβαια το γεγονός πως πλέον θα μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε εξωτερικούς δίσκους όπως SD κάρτες και USB μέσα από την Files εφαρμογής.

iPadOS: νέα χαρακτηριστικά για την Files εφαρμογή

Column view

Πέρα από την εμφάνιση που έχουμε σήμερα με εικονίδια και λίστες η εφαρμογή πλέον θα σας επιτρέπει να βλέπετε τα αρχεία σας σε μια πάρα πολύ χρηστική εμφάνιση κολόνας. Αυτό κάνει την πλοήγηση στα αρχεία σας πολύ πιο άμεση και γρήγορη ενώ σας επιτρέπει άμεσα να έχετε και μια απεικόνιση της ιεραρχίας ενός αρχείου.

Quick Actions – Γρήγορες Ενέργειες 

Παρόμοια με τα Quick Actions στο Finder που συναντήσαμε στο macOS Mojave, πλέον μπορείτε να επιλέξετε ένα αρχείο και γρήγορα να κάνετε μια ενέργεια όπως να μαρκάρετε ένα κείμενο, να αλλάξετε διεύθυνση σε μια εικόνα ή να δημιουργήσετε ένα PDF χωρίς να βγείτε από την Files εφαρμογή και χωρίς να χρησιμοποιήσετε μια άλλη εφαρμογή.

Τοπικός χώρος

Με την υποστήριξη για τοπικό χώρο η Files εφαρμογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πηγή για εφαρμογές όπως η επερχόμενη Photoshop εφαρμογή για το iOS έτσι ώστε να γίνεται εισαγωγή στον αποθηκευτικό χώρο της εφαρμογής από εξωτερικές συσκευές. Αυτό είναι κάτι πολύ καλύτερο από να πρέπει πρώτα να αντιγράψετε ένα κείμενο στην Files εφαρμογή έτσι ώστε να μπορεί κατόπιν να γίνει εισαγωγή σε κάποια άλλη εφαρμογή. Η απευθείας μέθοδος είσοδο αρχείων σε εφαρμογές επίσης απαιτεί λιγότερο αποθηκευτικό χώρο.

Η Files εφαρμογή πάντα εμφανιζόταν ως πηγή σε οποιαδήποτε εφαρμογή κειμένου στο iPhone ή στο iPad όπως τα Keynote και Pages. Χωρίς όμως την σωστή υποστήριξη εξωτερικού δίσκου και εσωτερικό χώρου το να συνδέσετε την DSLR κάμερα σας στο iPad δεν έκανε απολύτως τίποτα. Αυτό όμως πλέον αλλάζει.

ZIP/UNZIP

Η δυνατότητα του να κάνετε συμπίεση ή αποσυμπίεση ενός αρχείου ή ενός ολόκληρου φακέλου πλέον είναι κάτι που προσφέρει η Files εφαρμογή. Απλά κάνετε tap και κρατάτε το αρχείο ή το φάκελο και εν συνεχεία επιλέγετε να τον συμπιέσετε ή να τον αποσυμπιέσετε, τόσο απλά. Η Files εφαρμογή χρησιμοποιεί τα δημοφιλή ZIP και UNZIP εργαλεία που είναι διαθέσιμα σε όλες τις πλατφόρμες για να υπάρχει η μέγιστη συμβατότητα.

Συντομεύσεις Πληκτρολογίου

Η εφαρμογή Files έχει πλέον μια σειρά από συντομεύσεις πληκτρολογίου δίνοντας σας ακόμη μεγαλύτερη ευχρηστία.

Εξωτερικοί δίσκοι

Η Files εφαρμογή έκανε το ντεμπούτο της ως μια αποκλειστική εφαρμογή διαχείρισης αρχείων για περισσότερο από 2 χρόνια τώρα και έπειτα από την πρώτη της εμφάνιση στο iOS 11. Τόσο στο iOS 11 όσο και στο iOS 12 η εφαρμογή επέτρεπε στους χρήστες να έχουν απευθείας πρόσβαση σε αρχεία που ήταν αποθηκευμένα τοπικά σε μια iOS συσκευή και σε cloud υπηρεσίες όπως το Dropbox.

Πάρα αυτά πολλοί χρήστες ζητούσαν πρόσβαση απευθείας σε βίντεο, φωτογραφίες, κείμενα κ.α από εξωτερικούς δίσκους. Με την έλευση του iOS 13 η Files εφαρμογή θα μπορεί πλέον να το κάνει αυτό.

Πλέον θα μπορείτε να βλέπετε και να διαχειρίζεστε αρχεία από εξωτερικούς αποθηκευτικούς χώρους. Απλά θα πρέπει να συνδέσετε το USB ή την SD κάρτα σας με το iPad ή το iPhone και θα μπορείτε να αντιγράψετε αντικείμενα από εκεί στην Files εφαρμογή καθώς και το αντίθετο.

Πλέον λοιπόν για παράδειγμα θα μπορείτε να μεταφέρετε DSLR φωτογραφίες ή βίντεο στο iOS σε εφαρμογές όπως το Lightroom χωρίς να πρέπει πρώτα να τις κάνετε εισαγωγή στην εφαρμογή Photos.

SMB file servers

H Files εφαρμογή στο iOS 13 και στο iPadOS σας επιτρέπει να κάνετε σύνδεση με έναν SMB server για εύκολη πρόσβαση και διαχείριση κειμένων από απόσταση. Έτσι λοιπόν η Files εφαρμογή γίνεται απίστευτα χρηστική. Με αυτή την υποστήριξη ο διαμερισμός αρχείων από την δουλειά σας στο PC του σπιτιού είναι μια εύκολη υπόθεση.

iCloud folder sharing

Η Files εφαρμογή πάντα επέτρεπε την κοινοποίηση ενός iCloud αρχείου με έναν ή περισσότερους χρήστες που θα μπορούσαν να το δουν και να το επεξεργαστούν. Αυτό που δεν μπορούσε να γίνει ήταν η κοινοποίηση πολλαπλών αρχείων με την μία.

Αυτό πλέον όμως αλλάζει.