Sunday, June 7, 2020

Σκέφτεστε την αγορά ενός νέου iPad; Ας δούμε συγκριτικά όλες τις διαθέσιμες επιλογές σας

H Apple στο event της την Τρίτη παρουσίασε 2 νέα Macs καθώς και τα νέα iPad Pro μοντέλα που μας έρχονται με χαρακτηριστικά όπως αυτά του Face ID, USB-C και πολλά ακόμη.

Αν είστε στην αναζήτηση ενός νέου iPad για φέτος παρακάτω σας παρουσιάζουμε συγκριτικά τις διαθέσιμες επιλογές σας.

Οθόνη

Θα ξεκινήσουμε από ένα σημαντικό χαρακτηριστικό για κάθε iPad που δεν είναι άλλο από την Retina Οθόνη.

H ακρίβεια χρωμάτων και το ProMotion χαρακτηριστικό παράμειναν τα ίδια στα περσινά iPad Pro καθώς και στα νέα των 11 και 12.9 ιντσών. Αν λοιπόν σκέφτεστε την αγορά ενός iPad Pro τότε δεν θα χάσετε κανένα χαρακτηριστικό όποιο μοντέλο και αν επιλέξετε.

Φυσικά για την περίπτωση του iPad Mini 4 εκεί δεν έχουμε ούτε τα 120Hz ανανέωσης της οθόνης ούτε και κάποια άλλη από τις νεότερες τεχνολογίες όπως αυτή του True Tone. Σε ότι αφορά την ανάλυση όμως από τα 5 iPad μοντέλα που έχει στην σειρά της Apple το iPad Mini 4 είναι αυτό με τον μεγαλύτερο αριθμό ppi. H 7.9 ιντσών οθόνη του έχει 326ppi και μια ανάλυση 2048 x 1536. Όλα τα υπόλοιπα iPad της Apple έχουν 264ppi.

Πιο αναλυτικά έχουμε:

 

10.5-inch iPad Pro (2017)

 • 10.5 ιντσών Retina οθόνη
 • 2224-by-1668 ανάλυση (264 PPI)
 • ProMotion, True Tone, Wide color display (P3)

11- & 12.9-inch iPad Pro (2018)

 • 11- ή 12.9-ιντσών Liquid Retina display
 • 11-ιντσών ανάλυση: 2388‑by‑1668 (264 PPI)
 • 12.9-ιντσών ανάλυση: 2732‑by‑2048 (264 PPI)
 • ProMotion, True Tone, Wide color display (P3)

iPad

 • 9.7-ιντσών Retina οθόνη
 • 2048‑by‑1536 ανάλυση (264 PPI)
 • Επιπλέον: Τιμή εκκίνησης τα $329

iPad mini 4

 • 7.9-inch Retina οθόνη
 • 2048-by-1536 resolution (326 PPI)
 • Επιπλέον: Πάρα πολύ μεγάλη εργονομία

Το Wide Color Display (P3) χαρακτηριστικό είναι αποκλειστικότητα των iPad Pro μοντέλων και έχει ως στόχο να παρουσιάσει μια οθόνη με μεγάλη ακρίβεια χρωμάτων. Έτσι λοιπόν σε πράγματα όπως οι φωτογραφίες που η ακρίβεια χρωμάτων είναι σημαντική και για κάποιον που θέλει να τις επεξεργάζεται από το iPad του το iPad Pro είναι σίγουρα μονόδρομος.

Σε ότι αφορά τώρα την διαφορά της κλασικής Retina oθόνης με την νέα Liquid Retina oθόνη των 2018 iPad Pro μοντέλο αυτό που έχουμε να πούμε είναι πως έχει να κάνει περισσότερο με την τεχνολογία και ενσωμάτωση της νεότερης με εύκαμπτο τρόπο στα στο σασί των νέων μοντέλων. Αν λοιπόν έχετε δει ειδικά από κοντά της οθόνη του iPhone XR τότε έχετε μια πολύ καλή ιδέα για το πως είναι η αντίστοιχη στα νέα iPad Pro μοντέλα.

Apple Pencil

Σίγουρα δεν μπορούμε να κάνουμε αναφορά στις οθόνες και να παραλείψουμε το Apple Pencil. Μάλιστα αυτό το αξεσουάρ την τρίτη δέχτηκε την πρώτη αναβάθμιση του και ανασχεδιασμό.

Δυστυχώς η υποστήριξη του Apple Pencil δεν έρχεται σε όλες τις συσκευές. Δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πρώτο Apple Pencil στα νέα 11 ιντσών ή 12.9 ιντσών μοντέλα αλλά ούτε και το νέο Apple Pencil λειτουργεί στο iPad ή στο 10.5 ιντσών iPad Pro.

To νέο Apple Pencil έχει έναν εντελώς νέο μηχανισμό φόρτισης από τον προκάτοχο του. Το πρώτο Apple Pencil φόρτιζε αφαιρώντας το καπάκι του και συνδέοντας το ολόκληρο στην Lightning θύρα των iPad – Αυτό σήμαινε βέβαια πως με μια λάθος ή απότομη κίνηση μπορούσε το Apple Pencil σε αυτό το σημείο σύνδεσης να έσπαγε.

Το νέο Apple Pencil έχει μαγνητική επαφή με το iPad Pro και έτσι φορτίζεται ασύρματα τόσο στο 11 ιντσών όσο και στο 12.9 ιντσών νέο μοντέλο.

Επίσης η νέα έκδοση του έρχεται και με κάποιες χειρονομίες που μπορούν μάλιστα να παραμετροποιηθούν.

CPUs, GPUs και άλλα

Σε ότι αφορά την ισχύ όποιο iPad και αν αγοράσετε θα είναι γρήγορο για τις βασικές εργασίες σας. Πλοήγηση στο Internet, emails, και αναπαραγωγή μουσικής. Από εκεί και πέρα όλα εξαρτώνται από τις ανάγκες σας και τις εργασίες που θέλετε να κάνετε στο iPad. Αν είστε για παράδειγμα καλλιτέχνης ή σχεδιαστής που χρησιμοποιεί προγράμματα με απαιτήσεις από τον επεξεργαστή όπως τα Pixelmator ή Photoshop τότε ο A12X Bionic επεξεργαστής των 2018 iPad Pro μοντέλων είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή σας.

Ο επεξεργαστής στα νέα iPad Pro είναι τόσο ισχυρός και στον τομέα των γραφικών που η Apple δεν δίστασε να συγκρίνει τα νέα iPad με το Xbox One S στον τομέα αυτό για συγκεκριμένα παιχνίδια.

Επεξεργαστές ανά μοντέλο

 • 10.5-ιντσών iPad Pro — A10X Fusion
 • 11- & 12.9-ιντσών iPad Pro  — A12X with Neural Engine
 • iPad — A10 Fusion
 • iPad mini 4 — A8

Κάμερα

Δεν αποτελεί έκπληξη πως η χειρότερη κάμερα βρίσκεται στο μοντέλο εκείνο που έχει το μεγαλύτερο διάστημα να αναβαθμιστεί και που είναι το iPad Mini 4. Η συσκευή έχει μια στο πίσω μέρος στα 8MP ενώ σχεδόν την ίδια κάμερα συναντούμε και στο $329 iPad το οποίο όμως έχει την δυνατότητα να κάνει λήψη Live Photos.

Για τα iPad Pro μοντέλα, όλα του 2017 & 2018 έχουμε ένα ƒ/1.8 aperture και έναν αισθητήρα 12MP sensor. Υπάρχουν βέβαια κάποιες μικρές αλλά σημαντικές διαφορές που μπορείτε να δείτε παρακάτω:

Αν λοιπόν για κάποιο λόγο στο iPad σημαντικό ρόλο για εσάς παίζει η λήψη φωτογραφιών με αυτή την συσκευή τότε το $329 iPad και το iPad mini 4 δεν είναι για εσάς. Με μια γρήγορη ματιά όλα τα iPad Pro μοιάζουν τα ίδια στον τομέα αυτό αλλά μερικά χαρακτηριστικά των νέων 2018 iPad Pro θα σας δώσουν καλύτερα αποτελέσματα στον τομέα της φωτογραφίας. Για παράδειγμα λοιπόν τα νέα iPad Pros έρχονται με το Smart HDR χαρακτηριστικό.

Μέγεθος

Τυπικά το μικρότερο και ελαφρύτερο iPad είναι το iPad mini 4. Μόλις 299 grams είναι η καλύτερη επιλογή σας στον τομέα της εργονομίας. Πιο αναλυτικά έχουμε:

 • 10.5-ιντσών iPad Pro — 469 grams, 6.1mm πάχος
 • 11-ιντσών iPad Pro — 468 grams, 5.9mm πάχος
 • 12.9-ιντσών-iPad Pro — 631 grams, 5.9mm πάχος
 • iPad — 469 grams, 7.5mm πάχος
 • iPad mini 4 — 299 grams, 6.1mm πάχος

Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι πως τα 2018 iPad Pros έχουν γίνει απίστευτα εργονομικά και πιο εύκολα στο κράτημα από τους προκατόχους τους εξαιτίας του νέου σχεδιασμού τους που έφερε πιο λεπτά πλαίσια, πιο μικρή σχεδιαστική υπογραφή και γωνίες επιφάνειας που παραπέμπουν στο iPhone 5 ή στο πρώτο iPad.

Dimitris Georgoulas
O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

20% λιγότερα smartphones πουλήθηκαν, παγκοσμίως, το 1ο τρίμηνο του 2020

Ένα από τα πιο μελανά κεφάλαια στην ιστορία της, έγραψε η παγκόσμια αγορά smartphones κατά το 1ο τρίμηνο του 2020. Με τους...

Αναφορά: Η iOS 14 θα υποστηρίζει όλα τα iPhones που ήταν συμβατά με την...

Καθώς όλοι μας περιμένουμε την iOS 14 - την επόμενη μεγάλη αναβάθμιση του λογισμικού - στο WWDC αργότερα αυτό το μήνα, το...

Φωτογραφίες που διέρρευσαν υποτιθέμενα δείχνουν dummy iPhone 12 μοντέλα

Μια νέα αναφορά από το Macotakara σήμερα δίνει μια εικόνα κάποιων dummy συσκευών που υποτιθέμενα αφορούν τα επερχόμενα iPhone 12 μοντέλα. Η...

H Apple επιβεβαιώνει πως η iOS 13.5.1 αναβάθμιση κλείνει το κενό ασφαλείας που χρησιμοποιούνταν...

Η Apple κυκλοφόρησε χθες την iOS 13.5.1 στο ευρύ κοινό με σημαντικές αναβαθμίσεις ασφαλείας όπως ανέφερε η ίδια η εταιρεία. Η Apple...

Η Apple έκανε διαθέσιμες τις iOS 13.5.1 και watchOS 6.2.6 με σημαντικές αναβαθμίσεις ασφαλείας

Η Apple κυκλοφόρησε την iOS 13.5.1 στο ευρύ κοινό χθες μετά την κυκλοφορία της 13.5 έκδοσης που είχε δοθεί τον περασμένο μήνα....

10.5 ιντσών iPad Pro χρήστες κάνουν έντονα παράπονα για ένα reboot bug στην iOS...

Αρκετοί είναι εκείνοι οι χρήστες πλέον που αναφέρουν και εκφράζουν έντονα παράπονα για ένα reboot bug που επηρεάζει τα 10.5 ιντσών iPad...
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!