H Apple στο event της την Τρίτη παρουσίασε 2 νέα Macs καθώς και τα νέα iPad Pro μοντέλα που μας έρχονται με χαρακτηριστικά όπως αυτά του Face ID, USB-C και πολλά ακόμη.

Αν είστε στην αναζήτηση ενός νέου iPad για φέτος παρακάτω σας παρουσιάζουμε συγκριτικά τις διαθέσιμες επιλογές σας.

Οθόνη

Θα ξεκινήσουμε από ένα σημαντικό χαρακτηριστικό για κάθε iPad που δεν είναι άλλο από την Retina Οθόνη.

H ακρίβεια χρωμάτων και το ProMotion χαρακτηριστικό παράμειναν τα ίδια στα περσινά iPad Pro καθώς και στα νέα των 11 και 12.9 ιντσών. Αν λοιπόν σκέφτεστε την αγορά ενός iPad Pro τότε δεν θα χάσετε κανένα χαρακτηριστικό όποιο μοντέλο και αν επιλέξετε.

Φυσικά για την περίπτωση του iPad Mini 4 εκεί δεν έχουμε ούτε τα 120Hz ανανέωσης της οθόνης ούτε και κάποια άλλη από τις νεότερες τεχνολογίες όπως αυτή του True Tone. Σε ότι αφορά την ανάλυση όμως από τα 5 iPad μοντέλα που έχει στην σειρά της Apple το iPad Mini 4 είναι αυτό με τον μεγαλύτερο αριθμό ppi. H 7.9 ιντσών οθόνη του έχει 326ppi και μια ανάλυση 2048 x 1536. Όλα τα υπόλοιπα iPad της Apple έχουν 264ppi.

Πιο αναλυτικά έχουμε:

 

10.5-inch iPad Pro (2017)

 • 10.5 ιντσών Retina οθόνη
 • 2224-by-1668 ανάλυση (264 PPI)
 • ProMotion, True Tone, Wide color display (P3)

11- & 12.9-inch iPad Pro (2018)

 • 11- ή 12.9-ιντσών Liquid Retina display
 • 11-ιντσών ανάλυση: 2388‑by‑1668 (264 PPI)
 • 12.9-ιντσών ανάλυση: 2732‑by‑2048 (264 PPI)
 • ProMotion, True Tone, Wide color display (P3)

iPad

 • 9.7-ιντσών Retina οθόνη
 • 2048‑by‑1536 ανάλυση (264 PPI)
 • Επιπλέον: Τιμή εκκίνησης τα $329

iPad mini 4

 • 7.9-inch Retina οθόνη
 • 2048-by-1536 resolution (326 PPI)
 • Επιπλέον: Πάρα πολύ μεγάλη εργονομία

Το Wide Color Display (P3) χαρακτηριστικό είναι αποκλειστικότητα των iPad Pro μοντέλων και έχει ως στόχο να παρουσιάσει μια οθόνη με μεγάλη ακρίβεια χρωμάτων. Έτσι λοιπόν σε πράγματα όπως οι φωτογραφίες που η ακρίβεια χρωμάτων είναι σημαντική και για κάποιον που θέλει να τις επεξεργάζεται από το iPad του το iPad Pro είναι σίγουρα μονόδρομος.

Σε ότι αφορά τώρα την διαφορά της κλασικής Retina oθόνης με την νέα Liquid Retina oθόνη των 2018 iPad Pro μοντέλο αυτό που έχουμε να πούμε είναι πως έχει να κάνει περισσότερο με την τεχνολογία και ενσωμάτωση της νεότερης με εύκαμπτο τρόπο στα στο σασί των νέων μοντέλων. Αν λοιπόν έχετε δει ειδικά από κοντά της οθόνη του iPhone XR τότε έχετε μια πολύ καλή ιδέα για το πως είναι η αντίστοιχη στα νέα iPad Pro μοντέλα.

Apple Pencil

Σίγουρα δεν μπορούμε να κάνουμε αναφορά στις οθόνες και να παραλείψουμε το Apple Pencil. Μάλιστα αυτό το αξεσουάρ την τρίτη δέχτηκε την πρώτη αναβάθμιση του και ανασχεδιασμό.

Δυστυχώς η υποστήριξη του Apple Pencil δεν έρχεται σε όλες τις συσκευές. Δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πρώτο Apple Pencil στα νέα 11 ιντσών ή 12.9 ιντσών μοντέλα αλλά ούτε και το νέο Apple Pencil λειτουργεί στο iPad ή στο 10.5 ιντσών iPad Pro.

To νέο Apple Pencil έχει έναν εντελώς νέο μηχανισμό φόρτισης από τον προκάτοχο του. Το πρώτο Apple Pencil φόρτιζε αφαιρώντας το καπάκι του και συνδέοντας το ολόκληρο στην Lightning θύρα των iPad – Αυτό σήμαινε βέβαια πως με μια λάθος ή απότομη κίνηση μπορούσε το Apple Pencil σε αυτό το σημείο σύνδεσης να έσπαγε.

Το νέο Apple Pencil έχει μαγνητική επαφή με το iPad Pro και έτσι φορτίζεται ασύρματα τόσο στο 11 ιντσών όσο και στο 12.9 ιντσών νέο μοντέλο.

Επίσης η νέα έκδοση του έρχεται και με κάποιες χειρονομίες που μπορούν μάλιστα να παραμετροποιηθούν.

CPUs, GPUs και άλλα

Σε ότι αφορά την ισχύ όποιο iPad και αν αγοράσετε θα είναι γρήγορο για τις βασικές εργασίες σας. Πλοήγηση στο Internet, emails, και αναπαραγωγή μουσικής. Από εκεί και πέρα όλα εξαρτώνται από τις ανάγκες σας και τις εργασίες που θέλετε να κάνετε στο iPad. Αν είστε για παράδειγμα καλλιτέχνης ή σχεδιαστής που χρησιμοποιεί προγράμματα με απαιτήσεις από τον επεξεργαστή όπως τα Pixelmator ή Photoshop τότε ο A12X Bionic επεξεργαστής των 2018 iPad Pro μοντέλων είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή σας.

Ο επεξεργαστής στα νέα iPad Pro είναι τόσο ισχυρός και στον τομέα των γραφικών που η Apple δεν δίστασε να συγκρίνει τα νέα iPad με το Xbox One S στον τομέα αυτό για συγκεκριμένα παιχνίδια.

Επεξεργαστές ανά μοντέλο

 • 10.5-ιντσών iPad Pro — A10X Fusion
 • 11- & 12.9-ιντσών iPad Pro  — A12X with Neural Engine
 • iPad — A10 Fusion
 • iPad mini 4 — A8

Κάμερα

Δεν αποτελεί έκπληξη πως η χειρότερη κάμερα βρίσκεται στο μοντέλο εκείνο που έχει το μεγαλύτερο διάστημα να αναβαθμιστεί και που είναι το iPad Mini 4. Η συσκευή έχει μια στο πίσω μέρος στα 8MP ενώ σχεδόν την ίδια κάμερα συναντούμε και στο $329 iPad το οποίο όμως έχει την δυνατότητα να κάνει λήψη Live Photos.

Για τα iPad Pro μοντέλα, όλα του 2017 & 2018 έχουμε ένα ƒ/1.8 aperture και έναν αισθητήρα 12MP sensor. Υπάρχουν βέβαια κάποιες μικρές αλλά σημαντικές διαφορές που μπορείτε να δείτε παρακάτω:

Αν λοιπόν για κάποιο λόγο στο iPad σημαντικό ρόλο για εσάς παίζει η λήψη φωτογραφιών με αυτή την συσκευή τότε το $329 iPad και το iPad mini 4 δεν είναι για εσάς. Με μια γρήγορη ματιά όλα τα iPad Pro μοιάζουν τα ίδια στον τομέα αυτό αλλά μερικά χαρακτηριστικά των νέων 2018 iPad Pro θα σας δώσουν καλύτερα αποτελέσματα στον τομέα της φωτογραφίας. Για παράδειγμα λοιπόν τα νέα iPad Pros έρχονται με το Smart HDR χαρακτηριστικό.

Μέγεθος

Τυπικά το μικρότερο και ελαφρύτερο iPad είναι το iPad mini 4. Μόλις 299 grams είναι η καλύτερη επιλογή σας στον τομέα της εργονομίας. Πιο αναλυτικά έχουμε:

 • 10.5-ιντσών iPad Pro — 469 grams, 6.1mm πάχος
 • 11-ιντσών iPad Pro — 468 grams, 5.9mm πάχος
 • 12.9-ιντσών-iPad Pro — 631 grams, 5.9mm πάχος
 • iPad — 469 grams, 7.5mm πάχος
 • iPad mini 4 — 299 grams, 6.1mm πάχος

Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι πως τα 2018 iPad Pros έχουν γίνει απίστευτα εργονομικά και πιο εύκολα στο κράτημα από τους προκατόχους τους εξαιτίας του νέου σχεδιασμού τους που έφερε πιο λεπτά πλαίσια, πιο μικρή σχεδιαστική υπογραφή και γωνίες επιφάνειας που παραπέμπουν στο iPhone 5 ή στο πρώτο iPad.