Bloomberg: Κι αν η Apple πλήρωνε τα χρέη της Ελλάδας;

0
1988

B05FOC_284971k

Μια ανατρεπτική ιδέα για την επίλυση του ελληνικού οικονομικού γρίφου ανέπτυξε ο Λεονίντ Μπερσίντσκι σε μια ανάλυσή του για το πρακτορείο Bloomberg, λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι οι μεγάλοι αμερικανικοί επιχειρηματικοί όμιλοι με τα τεράστια αποθεματικά σε ρευστό που έχουν συσσωρεύσει, μπορούν να πληρώσουν τους πιστωτές της Ελλάδας και το όφελος να είναι τριπλό: γι’ αυτούς τους ίδιους, για την Ελλάδα και για τους πιστωτές της. Το μόνο αίτημα που θα είχαν οι αμερικανικοί κολοσσοί από την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να της μεταβιβάσουν τα δισ. που της… λείπουν θα ήταν ένα ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς!

Ο Μπερσίντσκι αναφέρει, βέβαια, ότι το 2012 είχε προταθεί μεταξύ σοβαρού κι αστείου στον διευθύνοντα σύμβουλο της Apple Τιμ Κουκ σε κάποια δημόσια ομιλία του να «εξαγοράσει την Ελλάδα». Ο Κουκ είχε απαντήσει αμήχανα ότι «η Apple μελετά πολλές επενδυτικές, αλλά όχι αυτή». Ο συντάκτης του Bloomberg σημειώνει στη συνέχεια ότι «ασφαλώς ολόκληρες χώρες δεν μπορούν να πωληθούν με επιτυχία ούτε στα μυθιστορήματα» και αναφέρει την αποτυχημένη απόπειρα εξαγοράς ενός μικρού ασιατικού βασιλείου, που είχε περιγράψει το 1999 στη νουβέλα του «The Business» ο σκοτσέζος συγγραφέας Ιαν Μπανκς.

«Αραχνιάζουν» 1,73 τρισ. δολ.

«Αυτά δεν γίνονται ούτε στα μυθιστορήματα, όταν πρόκειται για μια σκοτεινή μοναρχία στα Ιμαλάια, όχι όταν πρόκειται για μια παλαιά δημοκρατία όπως η Ελλάδα», ξεκαθαρίζει ο Μπερσίντσκι. Στη συνέχεια, όμως, αναλύει την ιδέα του, η οποία εδράζεται στο ότι, σύμφωνα με τις Moody’s Investors Services, οι αμερικανικές επιχειρήσεις που δεν δραστηριοποιούνται στον χρηματοοικονομικό τομέα, διαθέτουν σήμερα ρευστότητα που φθάνει συνολικά στα 1,73 τρισ. δολάρια (αυξημένη κατά 4% συγκριτικά με πέρυσι).

Εξ αυτών οι 50 μεγαλύτερες επιχειρήσεις διαθέτουν ρευστότητα που υπολογίζεται στα 1,1 τρισ. δολάρια. Και μόνον οι Apple, Microsoft, Google, Pfizer και Cisco έχουν αποθεματικά που φθάνουν τα 439 δισ. δολάρια.
Τα περισσότερα από τα χρήματα αυτά οι εταιρείες τα έχουν εκτός αμερικανικής επικράτειας, διότι αν τα εισήγαγαν στις ΗΠΑ θα έπρεπε να καταβάλουν στην αμερικανική κυβέρνηση φόρο 35%. Να τα ξοδέψουν είναι αδύνατο, ενώ να τα επιστρέψουν στους μετόχους τους – σε αυτούς που υποτίθεται ότι με τόση στοργή φροντίζουν… – «θα ήταν οδυνηρό», όπως εύστοχα παρατηρεί ο Λεονίντ Μπερσίντσκι.

Γιατί συμφέρει και τις εταιρείες

Η ιδέα να διασώσουν την Ελλάδα οι πέντε αμερικανικές εταιρείες με τη μεγαλύτερη ρευστότητα είναι προκλητικά ενδιαφέρουσα, κατά τον συντάκτη του Bloomberg. «Η Ελλάδα χρειάζεται περί τα 190 δισ. ευρώ (212 δισ. δολ. ) για να ρίξει το δημόσιο χρέος της στο απολύτως διαχειρίσιμο 70% του ΑΕΠ της», γράφει χαρακτηριστικά.

Τα 190 δισ. ευρώ αντιστοιχούν περίπου στο 48% των συνολικών διαθεσίμων σε ρευστό που διαθέτουν οι 5 εταιρείες. Για να αποπληρώσει η Ελλάδα το δάνειο που θα της χορηγούσαν οι αμερικανικές εταιρείες, θα μπορούσε να καθιερώσει γι’ αυτές ένα ειδικό φορολογικό συντελεστή, «να τις ανταμείψει δηλαδή με ένα φορολογικό καθεστώς σαν κι αυτό που απολαμβάνει η Apple στην Ιρλανδία», σημειώνει ο Μπερσίντσκι.

Βεβαίως, οι εταίροι της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως πιστωτές της Ελλάδας, πιθανώς να μην εγκρίνουν την ειδική φορολογική συμφωνία με τις αμερικανικές επιχειρήσεις που θα βοηθούσε την Ελλάδα να λύσει το πρόβλημά της. Και οι ΗΠΑ θα είχαν επίσης κάποιες ενστάσεις, αλλά θα μπορούσαν να σκεφθούν ότι η κυβέρνηση της Ουάσιγκτον είναι η μεγαλύτερη μέτοχος στο ΔΝΤ και ότι μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα είχε ως συνέπεια να χάσει και η ίδια χρήματα, χώρια ότι ένα ενδεχόμενο Grexit δεν συμφέρει τις ΗΠΑ διότι θα προκαλούσε αναταραχή στις αγορές.

Οι πέντε αμερικανικές επιχειρήσεις με τον τρόπο αυτό θα αξιοποιούσαν τα αποθεματικά τους πληρώνοντας μόνο 13% περισσότερο από αν αποφάσιζαν να τα εισάγουν στις ΗΠΑ και να φορολογηθούν. Επιπλέον, θα εξασφάλιζαν μια εγγυημένη εις το διηνεκές ευνοϊκή φορολόγηση των εκτός αμερικανικής επικράτειας δραστηριοτήτων τους. «Not a bad deal», γράφει χαρακτηριστικά ο Μπερσίντσκι.

Οι Ελληνες, από την πλευρά τους, θα απολάμβαναν την πολυπόθητη ελάφρυνση από τα χρέη τους και επιπλέον θα επωφελούνταν από τη μεταφορά των ευρωπαϊκών στρατηγείων των Apple, Microsoft, Google, Pfizer και Cisco στη χώρα τους.

«Πολλά στελέχη των 5 εταιρειών θα μετακόμιζαν ευχαρίστως σε μια ζεστή και ηλιόλουστη παραθαλάσσια τοποθεσία και η Ελλάδα θα βρισκόταν στην αφετηρία για να γίνει ένα ισχυρός τεχνολογικός θύλακας και θα δημιουργούσε πολλές θέσεις εργασίας στον κλάδο των υπηρεσιών. Με τη βοήθεια αυτή η ελληνική κυβέρνηση θα ελάμβανε λιγότερα μέτρα λιτότητας από όσα την υποχρεώνουν οι πιστωτές της. Αλλά θα έπρεπε να υιοθετήσει μεταρρυθμίσεις που θα βελτίωναν τις δημόσιες υπηρεσίες της και θα την καθιστούσαν πιο φιλική προς το επιχειρείν», σημειώνει ο συντάκτης του Bloomberg.

Κλείνοντας το άρθρο του ο Μπερσίντσκι θεωρεί ότι αν αυτό ήταν το ερώτημα του δημοψηφίσματος, που ίσως αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση να διενεργήσει, ο ελληνικός λαός θα το ενέκρινε.

«Όμως, για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται λίγη ευελιξία. Δυστυχώς πρόκειται για μια αρετή που ουδείς εκ των εμπλεκομένων στην ελληνική κρίση δεν φαίνεται ότι διαθέτει. Έτσι, η Ελλάδα θα συνεχίσει να φλερτάρει με την χρεοκοπία και οι αμερικανικές επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να συσσωρεύουν χρήμα που δεν ξέρουν πώς να το ξοδέψουν», καταλήγει.

Πηγή:tanea.gr

Σχολιασμός στο φόρουμ