20.1 C
Athens
Wednesday, April 24, 2024
More

    Σκέψεις για την τεχνολογία βιομετρικής στο επερχόμενο iPhone 8

    iphone_facial_recognition-780x520

    Τα τελευταία 5 χρόνια η βιομετρική τεχνολογία έχει εξελιχθεί και έτσι από αντικείμενο της ανάλυσης εγκληματολογικών υποθέσεων και ταινιών επιστημονικής φαντασίας φτάσαμε σε τεχνολογίες που κάνουν την ζωή μας ευκολότερη, πιο προσωπική και με μεγαλύτερη ασφάλεια. Ξεκινώντας με τον Touch ID αισθητήρα στο iPhone 5s η Apple oδήγησε τις εξελίξεις στον χώρο αυτό και έκανε την βιομετρική έναν γνώριμο χώρο για όλους μας.

    Οι τελευταίες φήμες θέλουν την Apple να κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα στον χώρο αυτό φέρνοντας την αναγνώριση προσώπου, με τεχνολογία που ξεπερνάει την δισδιάστατη αναγνώριση που ξέραμε μέχρι σήμερα.

    Η αναγνώριση δαχτυλικού αποτυπώματος είναι μια καλή αρχή αλλά έχει σημαντικά όρια που δεν μπορούν να ξεπεραστούν

    Η χρήση αισθητήρων αναγνώρισης δαχτυλικού αποτυπώματος, όπως το Touch ID της Apple, ήταν ένα τεράστιο βήμα για τις εφαρμογές βιομετρικής που φέρανε άνεση και ασφάλεια. Για πολλούς χρήστες ένα απλό tap στον αισθητήρα αυτό είναι το άγιο δισκοπότηρο απέναντι σε αυτό που ονομάζεται κωδικοί ασφαλείας και PIN. Οι αισθητήρες αυτοί είναι πολλοί ευχάριστα νέα και για τους κατασκευαστές μιας και έχουν χαμηλό κόστος και μικρές ενεργειακές απαιτήσεις.

    Έχουν όμως δυστυχώς κάποια όρια.

    Ο αισθητήρας αυτός δουλεύει τις περισσότερες φορές χωρίς κανένα πρόβλημα. Αλλά αν τα χέρια σας ξεραθούν για κάποιο λόγο ή είναι πολύ υγρά – πχ κάνετε κάποια άσκηση – τότε οι αποδόσεις των αισθητήρων αυτών πέφτουν κατακόρυφα.

    Επίσης όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος τόσο πιο μεγάλη δυσκολία θα έχει με τα δάχτυλα του για περισσότερους από έναν λόγους. Μια ακριβή ανάλυση από τον αισθητήρα σημαίνει μια σωστή τοποθέτηση του δαχτύλου πάνω σε μια μικρή επιφάνεια.

    Οι φήμες θέλουν την Apple να φέρνει την αναγνώριση προσώπου ως αντικαταστάτη ή συμπληρωματική τεχνολογία το Touch ID. Αυτό σημαίνει πως η Apple συνεχίζει να ψάχνει τρόπους που θα ικανοποιήσουν όλο και περισσότερους χρήστες και θα κάνουν την ζωή τους ακόμη πιο εύκολη και αν μη τι άλλο αυτό είναι ένα πολύ ευχάριστο νέο.

    Η δυσκολία ενός αισθητήρα δαχτυλικού αποτυπώματος πίσω από μια LCD και OLED oθόνη.

    Κάποιες φήμες θέλουν την Apple να έχει σκεφτεί την τοποθέτηση του αισθητήρα δαχτυλικών αποτυπωμάτων πίσω από την νέα OLED oθόνη του iPhone 8.

    Θεωρητικά αυτή η ενέργεια θα επέτρεπε στην Apple να κρατήσει το Touch ID ενώ παράλληλα θα μεγάλωνε την επιφάνεια της οθόνης κάνοντας μικρότερα τα πλαίσια.

    Η τεχνολογία που έχει χρησιμοποιήσει μέχρι σήμερα η Apple στο Touch ID με έναν επαγωγικό αισθητήρα φέρνει πολλές δυσκολίες για την ενσωμάτωση του πίσω από μια οθόνη. Το γεγονός επίσης πως η επιφάνεια μιας LCD ή OLED oθόνης έχει μεγαλύτερο πάχος από ότι η τυπική επιφάνεια ενός τέτοιου αισθητήρα σημαίνει ακόμη μεγαλύτερους πονοκεφάλους για την Apple.

    Τα παραπάνω προβλήματα έχουν βέβαια λύση – Για παράδειγμα η Qualcomm έχει μια μοναδική τεχνολογία υπερήχων που φαίνεται να δίνει πολλές λύσεις. Κανείς όμως δεν γνωρίζει τι απαιτήσεις έχεις ένας τέτοιος αισθητήρας από άποψη ενέργειας και επίσης πόσο ακριβής είναι ή τι κόστος έχει.

    Η ομορφιά της ανέπαφης λειτουργίας 

    Σε αντίθεση με το Touch ID η αναγνώριση του προσώπου ή της ίριδας του ματιού δεν έχει τους ίδιους προβληματισμούς και πονοκεφάλους για έναν κατασκευαστή. Αν γίνει σωστά τότε η μεθοδολογίας μιας ανέπαφης αναγνώρισης γίνεται αυτόματα πιο πρακτική και προσφέρει μεγαλύτερη άνεση στον χρήστη.

    Επίσης από την πλευρά των κατασκευαστών τέτοιοι αισθητήρες υπάρχουν ήδη στις περισσότερες των περιπτώσεων και απλά πρέπει να αποκτήσουν περισσότερα χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα η εμπρόσθια κάμερα του iPhone είναι εδώ για να μείνει και κάθε χρόνο θα βελτιώνεται όλο και περισσότερο σε σημείο που φέτος έχουμε φήμες πως θα είναι ικανή για εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας στο iPhone 8.

    Τα προβλήματα της αναγνώρισης προσώπου

    Η αναγνώριση προσώπου έρχεται και αυτή με κάποιους σοβαρούς προβληματισμούς:

    • Σκοτάδι – Είτε είμαστε στο σαλόνι του σπιτιού μας, σε ένα αεροπλάνο, αυτοκίνητο ή ακόμη και μέσα σε ένα σινεμά όλοι μας αυτή την στιγμή έχουμε πρόσβαση στο smartphones μας εύκολα όταν είναι πολύ σκοτεινά. Οι χαμηλές συνθήκες φωτισμού είναι ένας εφιάλτης για την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου ακόμη και για τις νέες CMOS τεχνολογίες που συναντούμε στις κινητές συσκευές σήμερα. Θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σίγουρα η οθόνη ή ένα flash για να δώσει φως αλλά αυτό σίγουρα δεν είναι μια λύση που θα προσφέρει στον χρήστη άνεση. Η μόνη τεχνολογία που μπορεί να ξεπεράσει αυτό το εμπόδιο είναι αυτή της υπέρυθρης ακτινοβολίας.
    • Έντονο φως της ημέρας – Ένα πολύ φωτεινό περιβάλλον μπορεί και αυτό να αποτελέσει εφιάλτη για την αναγνώριση προσώπου.

    Η ασφάλεια του χρήστη 

    Σε ένα σύστημα που ενσωματώνει μια βιομετρική εφαρμογή η ικανότητα του να αναγνωρίζει προσπάθειες εξαπάτησης του είναι ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο. Για παράδειγμα μια στατική εικόνα αν καταφέρει να ξεγελάσει το σύστημα εύκολα ή δύσκολα (όπως είδαμε σε κάποιες Android συσκευές) σίγουρα είναι αποτυχία τόσο για την εταιρεία όσο και για την ασφάλεια των δεδομένων του χρήστη.

    Μια μεθοδολογία που θα χρησιμοποιούσε μια σειρά από επίπεδα στην αναγνώριση προσώπου όπως 3D χαρακτηριστικά, κίνηση και πολλά ακόμη είναι το λιγότερο απαραίτητη έτσι ώστε η ασφάλεια του χρήστη να μπορεί να έχει την σωστή της διάσταση.

     

    Dimitris Georgoulas
    Dimitris Georgoulas
    O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles