iPhone-VPN-Post-780x390

Αν νομίζετε πως ο θόρυβος που έχει δημιουργηθεί για την χρήση μιας VPN υπηρεσίας στις μέρες μας είναι υπερβολικός και πως κάποιους τους έχει πιάσει απλά παράνοια θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχαμε τόσες πολλές συναλλαγές προσωπικές και επαγγελματικές online.

Είτε στέλνετε κάποιο σημαντικό email, συνομιλείτε με την οικογένεια σας ή ακόμη και με τους φίλους σας ή χρησιμοποιείτε κάποιες εφαρμογές για να οργανώσετε την ζωή σας όλα πλέον γίνονται οnline.

Απλά σκεφτείτε πόσες ώρες και τι ενέργειες κάνετε από την οθόνη του υπολογιστή σας ή του κινητού σας ή μέσω μιας εφαρμογής. Κατά μέσω όρο καταναλώνουμε για αυτά 5 ώρες την ημέρα. Για κάποιους από εμάς αυτό σημαίνει πως η κατανάλωση αυτή είναι μεγαλύτερη και από τον χρόνο που καταναλώνουμε στον ύπνο. Δεν πάμε καν να μιλήσουμε για στατιστικά ενασχόλησης μας με τα κοινωνικά δίκτυα σε καθημερινή βάση.

Γιατί λοιπόν χρειαζόμαστε ένα virtual private network – VPN

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά και ας δούμε την λειτουργία ενός τέτοιου δικτύου.

Το Virtual Private Network είναι ένα εικονικό, ιδιωτικό δίκτυο.

Ουσιαστικά, είναι ένα δίκτυο με τα χαρακτηριστικά του LAN (“τοπικές” διευθύνσεις IP, δυνατότητα File Sharing, δημιουργία τοπικών servers, Internet Connection Sharing) στο οποίο μπορούν να συνδεθούν, με κρυπτογραφημένη σύνδεση υψηλής ασφάλειας, υπολογιστές από ολόκληρο τον κόσμο.

Από όπου και αν συνδέεται ο υπολογιστής, η σύνδεσή του αποκτάει τα χαρακτηριστικά της βάσης του VPN, όπως, π.χ., η εξωτερική IP. Έτσι, αν συνδεθούμε σε ένα VPN στις ΗΠΑ, και μπούμε μέσα από εκεί στο YouTube, το youtube θα μας δει με αμερικανική IP, και ως εκ τούτου θα μας επιτρέψει πρόσβαση σε βίντεο που απευθύνονται μόνο σε Αμερικανούς.

Πέρα από αυτό όμως έχουμε μια ασφαλή σύνδεση και έτσι όλες μας οι ενέργειες στο διαδίκτυο είναι ασφαλείς και κρυπτογραφημένες μακριά από οποιαδήποτε περίπτωση hacking και άλλων κακόβουλων ενεργειών.

Σκεφτείτε και αυτό: Ακόμη και όταν χρησιμοποιείτε κάποιο ασφαλές δίκτυο το διαδίκτυο παραμένει ένας κοινόχρηστος χώρος. Τα δεδομένα που ανταλλάσσετε είναι ουσιαστικά μέρος μιας ελεύθερης αγοράς. Διάφοροι “καλοθελητές” μπορούν πολύ εύκολα πλέον να δουν αυτά τα δεδομένα ή ότι άλλο στέλνετε σε προσωπικό επίπεδο.

Όλοι κατανοούμε πόσο σημαντική είναι η ιδιωτικότητά μας στο διαδίκτυο. Το VPN μας παρέχει τη δυνατότητα να παραμείνουμε προστατευμένοι, χωρίς να κινδυνεύουμε από επίδοξους hackers κι αδιάκριτα μάτια. Ειδικότερα, το VPN είναι για σας πολύτιμο εάν:

  • Ανταλλάσσετε εμπιστευτική ηλεκτρονική αλληλογραφία (emails).
  • Κάνετε τις οικονομικές σας συναλλαγές μέσω διαδικτύου.
  • Επιθυμείτε να επισκέπτεστε μη προσβάσιμες ιστοσελίδες.
  • Ανησυχείτε για το επίπεδο ιδιωτικότητάς σας στο Internet.
  • Ελέγχετε τον τραπεζικό σας λογαριασμό online.
  • Θέλετε να ενισχύσετε την προστασία της επικοινωνίας σας.
  • Φοβάστε πως εκτίθεστε υπερβολικά καθημερινά στο διαδίκτυο.
  • Εργάζεστε από το σπίτι και θέλετε να θωρακίσετε τον Η/Υ σας.

Και αν παρόλα αυτά νομίζετε πως δεν είστε ο τυπικός στόχος μιας επίθεσης απλά δείτε πόσο κοινές είναι οι επιθέσεις στις μέρες. Δεν είναι πλέον μόνο οι μεγάλες εταιρείες που γίνονται στόχος. Στόχοι πλέον είναι και μικρές εταιρείες αλλά ακόμη και απλοί καθημερινοί χρήστες του διαδικτύου.

Για παράδειγμα πριν λίγο καιρό είχαμε μια σειρά από ramsomware επιθέσεις. Η εν λόγω επίθεση ουσιαστικά στοχεύει το σύστημα του προσωπικού υπολογιστή σας και το κάνει να μην σας δίνει πρόσβαση σε σημαντικά αρχεία του μέχρι να πληρώσετε κάποιο ποσό σε αυτόν που σας έχει κάνει αυτή την επίθεση.

Τέτοιες επιθέσεις δημιούργησαν ζημίες ύψους $325 εκατομμυρίων το 2015 ενώ μέχρι τo τέλος του 2017 αυτό το ποσό θα έχει εκτοξευτεί στα $5 δις!!

Μην νομίζετε επίσης πως επειδή χρησιμοποιείτε Mac ή μια iOS συσκευή δεν θα δεχτείτε ποτέ επίθεση. Παρά την μεγάλη ασφάλεια του λογισμικού της Apple το γεγονός πως οι συσκευές της εταιρείας είναι τόσο δημοφιλής και έχουν τόσο μεγάλη βάση χρηστών τις κάνει τον ιδανικό στόχο για ένα φιλόδοξο hack – Σίγουρα θα είναι δύσκολο κάποιος να το καταφέρει αλλά αν το κάνει τα οφέλη που θα έχει ο hacker από μια τέτοια επιτυχημένη επίθεση θα είναι τεράστια. Αυτό από μόνο του κάνει τα λογισμικά της Apple την μεγαλύτερη δοκιμασία για κάποιον hacker.

Μερικές αξιόλογες προτάσεις VPN επί πληρωμή είναι:

VPNSecure: https://www.vpnsecure.me

Hotspot Shield: https://www.hotspotshield.com

PureVPN: https://www.purevpn.com

NordVPN: https://nordvpn.com

VPN Unlimited: https://www.vpnunlimitedapp.com/en