Το περιμέναμε πως και πως – Ο λόγος για το νέο βιογραφικό βιβλίο για τον Steve Jobs που έγινε διαθέσιμο στις 24 Μαρτίου με τίτλο “Becoming Steve Jobs”.
Οφείλουμε να ομολογήσουμε αρχικά πως σαν ανάγνωσμα ήταν πολύ ευχάριστο και ο τρόπος γραφής των Brent Schlender και Rick Tetzeli είναι δομημένος σωστά και γρήγορος με αποτέλεσμα να τελειώσουμε την ανάγνωση του βιβλίου μέσα σε 2 μέρες. Αυτό που μας εντυπωσίασε επίσης ήταν ο τρόπος με τον οποίο γνωστές ιστορίες της ζωής του Jobs παρουσιάζονται με μια νέα και πιο φρέσκια μορφή και έτσι παρόλο που θα γνωρίζετε σίγουρα κάποιες από αυτές δεν θα σας κουράσουν και θα τις διαβάσετε με ιδιαίτερη ευχαρίστηση.
Η βάση το βιβλίου και η δομή του προσπαθεί να απαντήσει μια πάρα πολύ σημαντική ερώτηση. Τι συνέβη στον Steve Jobs κατά την περίοδο της εξορίας του από την Apple και τι ήταν αυτό που τον μεταμόρφωσε από έναν ταλαντούχο αλλά δύστροπο νεαρό σε ένα ηγέτη της ψηφιακής τεχνολογίας κατά την επιστροφή του στην Apple.
Είναι μια ερώτηση που η προηγούμενη βιογραφία του Steve Jobs από τον Walter Isaacson αμελεί να απαντήσει.
Στο βιβλίο του Isaacson αυτά τα σημαντικά χρόνια για τον Steve Jobs καταλαμβάνουν 5 κεφάλαια από τα 42 συνολικά του βιβλίου σε αντίθεση με το Becoming Steve Jobs που πέρα από σημείο αναφοράς είναι και εμφανή σε όλη την διάρκεια ανάγνωσης του βιβλίου.
Ο ένας εκ των δύο συγγραφέων, του Becoming Steve Jobs, ο Schlender, συνάντησε τον Jobs πίσω τον Απρίλιο του 1986 όταν ο ιδρυτής της Apple ήταν πιο ανοιχτός στους δημοσιογράφους μιας και σκοπός του ήταν η προώθηση της νεοσύστατης εταιρείας του Next. O Schlender στα μετέπειτα χρόνια θα αναπτύξει μια επαγγελματική αλλά συνάμα φιλική σχέση με τον Jobs και έτσι θα δημιουργήσει ένα μοναδικό αρχείο με συνέντευξης αλλά και ανέκδοτες ιστορίες του μεγάλου άντρα της Apple.
To βιβλίο ξεκινάει με την εξιστόρηση και τις πρώτες εντυπώσεις του Schlender κατά την διάρκεια της πρώτης του συνέντευξης με τον Jobs στην Next και τελειώνει με την δραματική εξέλιξη της τελευταίας συνομιλίας των δύο αντρών όπου ο συγγραφέας απορρίπτει να συναντήσει τον Jobs για μια τελευταία φορά.
Με βάση το παραπάνω αντιλαμβάνεστε πως το βιβλίο περιλαμβάνει μια σειρά από προσωπικές εμπειρίες του Schlender που είναι νέες για τον αναγνώστη και που στην αντίπερα όχθη ο Isaacson δεν θα μπορούσε να αναπαράγει στο δικό του βιβλίου.
Το ίδιο το βιβλίο όμως δεν θέλει να είναι μια εξιστόρηση εμπειριών ενός ανθρώπου που γνώριζε τον Steve Jobs αλλά προσπαθεί να πάρει τον τίτλο της βιογραφίας.
Το παραπάνω ίσως είναι και το πρόβλημα του εν λόγω βιβλίου. Ο Aaron Sorkin σεναριογράφος της επερχόμενης ταινίας για την ζωή του Jobs πρόσφατα δήλωσε πως είχε τόσο υλικό που άνετα θα μπορούσε να φτιάξει 10 ταινίες αντί για μια. Το ίδιο θέμα θα έχει και οποιοσδήποτε προσπαθήσει να ονομάσει ένα βιβλίο για τον Steve Jobs ως μια βιογραφία του.
Ο Jobs ήταν μια πολυδιάστατη προσωπικότητα – Ένας περίεργος χίπης με αγάπη στην τεχνολογία, ένας λαμπρός επιχειρηματίας, ένας οραματιστής και καινοτόμος της ψηφιακής εποχής, ένας οικογενειάρχης και πολλά ακόμη. Για κάθε μια από αυτές τις διαστάσεις άνετα κάποιος θα μπορούσε να γράψει ένα ολόκληρο βιβλίο.
Στην περίπτωση του Becoming Steve Jobs ο Schlender και Tetzeli εστιάζουν περισσότερο στον επιχειρηματία Jobs και στην προσωπική του ζωή. Το βιβλίο προσπαθεί να δείξει τους τρόπους με τους οποίους ο Jobs έμαθε από τα λάθη του στην πρώτη περίοδο του στην Apple και πως η γνώση αυτή τον βοήθησε στο να δώσει ζωή στην Apple κατά την επιστροφή του. Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν έχουμε αναγκαστικά μια επιλεκτική εξιστόρηση πολλών γεγονότων.
Για παράδειγμα το Becoming Steve Jobs προσπερνάει πολλές ιστορίες από την πρώτη θητεία του Jobs στην Apple ενώ κάποιες από αυτές τις παρουσιάζει ως μια περίληψη μιας το πολύ παραγράφου. Στην αντίθετη πλευρά το βιβλίο του Isaacson περιέχει σημαντικά κεφάλαια γεμάτα ιστορίες και πληροφορίες από αυτή την περίοδο που δεν θα βρείτε σε αυτό το νέο βιβλίο.
Ένα άλλο μειονέκτημα του εν λόγω βιβλίου είναι πως ποτέ δεν μαθαίνουμε ακριβώς τι έκανε ο Steve Jobs και οδήγησε την Apple και πάλι στο δρόμο των επιτυχιών. Ο χαρακτήρας επίσης του βιβλίου έχει σχεδόν έναν απολογητικό χαρακτήρα με την έννοια του “Ναι o Jobs ήταν σκληρός με τους συνεργάτες του αλλά ποτέ σε προσωπικό επίπεδο”.
Οι συνέντευξης που βοήθησαν στην συγγραφή του από μεγάλα όνομα όπως Cue, Tim Cook, Jony Ive, Catmull και John Lasseter (Pixar), Bob Iger (Disney) και Susan Barnes, Mike Slade και Jon Rubinstein (Next) σίγουρα δίνουν μεγάλη αξία στο βιβλίο αλλά επίσης του στερούν μια πιο αμερόληπτη σκιαγράφηση της προσωπικότητας του Jobs.
Ευτυχώς βέβαια και προς τιμή των συγγραφέων το Becoming Steve Jobs δεν θα θεωρηθεί μια αγιογραφία του.
Κλείνοντας να τονίσουμε πως το πρόβλημα που είχε η βιογραφία του Isaacson υπάρχει και σε αυτό το βιβλίο. Έτσι έχουμε πολύ λίγες πληροφορίες για το πως διαχειρίστηκε ο Jobs την Apple κατά την δεύτερη θητεία του στην εταιρεία και πως σκέφτηκε και υλοποίησε προϊόντα όπως τα iPod, iPhone και iPad.
Έτσι λοιπόν και σε αυτό το βιβλίο τα περισσότερα προϊόντα καλύπτονται από δύο με τρεις σελίδες και χωρίς πολλές λεπτομέρειες. Αυτό βέβαια έχει να κάνει και με το γεγονός γιατί η Apple είναι τόσο επιτυχημένη όλα αυτά τα χρόνια. ‘Έτσι λοιπόν η Samsung για παράδειγμα μπορεί να αντιγράφει τα προϊόντα της Apple αλλά η Apple δεν θέλει ο Κορεατικός κολοσσός και καμιά άλλη εταιρεία να αντιγράψει τις εσωτερικές διαδικασίες εντός της.
Έτσι λοιπόν και παρά τις σημαντικές συνεντεύξεις του βιβλίου κανείς δεν ονομάζει ή περιγραφεί συγκεκριμένες διαδικασίες και οργανωτικές μεθόδους πριν ή και κατά την διάρκεια λανσαρίσματος ενός προϊόντος από την Apple.
Εν κατακλείδι το Becoming Steve Jobs αναφέρει πάρα πολλά για τον μεγάλο άντρα της Apple αλλά όχι όλα και πολύ περισσότερο δεν αποδεικνύει πολλά. Σαν ανάγνωσμα είναι ευχάριστο και οι φίλοι της Apple θα πρέπει να το έχουν στην συλλογή τους. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν αποτελεί μια ολοκληρωμένη βιογραφία και δεν αντικαθιστά το βιβλίο του Isaacson. Για εμάς τόσο το Becoming Steve Jobs όσο και το Steve Jobs του Isaacson είναι δύο βιβλία που συμπληρώνει το ένα το άλλο αλλά ακόμη και έτσι να γνωρίζετε πως και πάλι δεν θα έχετε μια πλήρη εικόνα του Steve Jobs για περισσότερους από έναν λόγους.
Η αγορά του τέλος σίγουρα αξίζει – δεν γνωρίζουμε όμως πότε και αν μεταφραστεί στα Ελληνικά. Στην Αγγλική έκδοση που το διαβάσαμε δεν μας δυσκόλεψε και κάποιος με μια σχετική άνεση στην ανάγνωση αγγλικών δεν νομίζουμε να έχει πρόβλημα.