Την ημέρα που η Apple αναγκάστηκε να αφαιρέσει μια πολύ δημοφιλή εφαρμογή από το Mac App Store γιατί έδινε δεδομένα χρηστών σε έναν server στην Κίνα, έχουμε την αποκάλυψη πως πολλές είναι εκείνες οι iPhone εφαρμογές που διαμοιράζονται τα δεδομένα τοποθεσίας των χρηστών τους σε εταιρείες τρίτων.

Η αποκάλυψη αυτή έρχεται μέσω του GuardianApp Project, με όλες τις εφαρμογές που αναγνωρίστηκαν εκεί να συλλέγουν δεδομένα τοποθεσίας των χρηστών – προϋπόθεση για να λειτουργήσουν σωστά – και κατόπιν να χρησιμοποιούν αυτά τα δεδομένα πουλώντας τα για να αυξήσουν το κέρδος τους. Στις εφαρμογές αυτές περιλαμβάνονται εφαρμογές καιρού αλλά και υγείας.

“Με σκοπό να έχουν αρχικά πρόσβαση αυτές οι εφαρμογές στην ακριβή τοποθεσία της mobile συσκευής και του GPS αισθητήρα της, εμφανίζουν ένα μήνυμα με μια γενική δικαιολογία για τον χρήστη ώστε να δώσει την έγκριση του χωρίς όμως να αναφέρουν πουθενά πως τα δεδομένα των χρηστών αυτών εν συνεχεία θα δοθούν και σε εταιρείες τρίτων”

Η λίστα περιλαμβάνει παραδείγματα από 24 γνωστές iOS εφαρμογές που κάνουν αυτή ακριβώς την ενέργεια.

Από τις 3 Οκτωβρίου και έπειτα η Apple θα ξεκινήσει να απαιτεί από τους προγραμματιστές της να έχουν μια πολιτική απορρήτου για τις εφαρμογές τους. Βέβαια αυτό δεν θα σταματήσει ενέργειες σαν τις παραπάνω αλλά αν μη τι άλλο θα υπάρχει μια γραπτή συνθήκη από την πλευρά των προγραμματιστών της εκάστοτε εφαρμογές.