Ο CEO της Apple Tim Cook είχε βάλει ως στόχο πέρυσι να διπλασιάσει τα εισοδήματα που λαμβάνει η εταιρεία από τις Υπηρεσίες της. Ο ίδιος αυτή την εβδομάδα κατά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων τόνισε πως η Apple είναι ήδη πολύ κοντά σε αυτό τον στόχο.

Όσο σημαντικό όμως είναι για την Apple να ενισχύσει την κερδοφορία της από τις Υπηρεσίες της, ειδικά σε μια περίοδο που οι πωλήσεις του hardware είναι “ήρεμες”, ο ενθουσιασμός αυτός μπορεί να φέρει και κάποιες όχι και τόσο επιθυμητές επιπτώσεις σε όλους εμάς.

Πολλοί είναι οι χρήστες της Apple και μέσα σε αυτούς και εμείς, που για πολύ καιρό παραπονιούνται για το γελοίο πραγματικά αποθηκευτικό δωρεάν χώρο που δίνει η εταιρεία στο iCloud που είναι μόλις 5GB. Αυτός ο χώρος δεν είναι ικανός για να κάνει πλέον κάποιος back up ένα και μόνο iPhone πόσο μάλλον αν στην κατοχή κάποιου υπάρχουν περισσότερες iOS συσκευές.

Ο John Gruber έγραψε σχετικά με αυτό το θέμα πολύ πρόσφατα:

“Νομίζω ότι η Apple του Tim Cook και ο στόχος που έχει βάλει για αύξηση των κερδών μέσω των Υπηρεσιών της εταιρείας εμποδίζει τελικά την Apple να κάνει αυτό που είναι σωστό. Δηλαδή να αυξήσει τον δωρεάν αποθηκευτικό χώρο των χρηστών της στο iCloud από τα 5GB σε κάτι που θα έχει πολύ περισσότερη λογική”

Η Apple έχοντας αυτό το χαμηλό δωρεάν αποθηκευτικό χώρο ουσιαστικά πιέζει τους καταναλωτές της να αγοράσουν περισσότερο και έτσι αυξάνει τις πωλήσεις των Υπηρεσιών της. Αυτά όμως είναι κέρδη που έρχονται σε βάρος των καταναλωτών και της ικανοποίησης τους.

Επίσης είχαμε μια άλλη ανακοίνωση της Apple που πέρασε από την εταιρεία όσο πιο σιωπηλά μπορούσε. Η εταιρεία αφαιρεί εφαρμογές και in-app αγορές από το iTunes affiliate πρόγραμμα της. Κρατώντας αυτές τις συνδρομές αυτόματα κερδίζει περισσότερα χρήματα από τις Υπηρεσίες της.

Η απόφαση αυτή μπορεί να επηρεάσει λίγους καταναλωτές απευθείας αλλά οι συνέπειες που θα είναι έμμεσες είναι πολλές. Υπάρχουν πολλά site για παράδειγμα που κάνουν review εφαρμογών και που βασίζουν το εισόδημα τους κατά κύριο λόγο σε affiliate τέτοια προγράμματα. Αυτά τα site προσφέρουν στους μικρούς developers την ευκαιρία να κάνουν τις δουλειές τους γνωστές σε ένα ευρύ φάσμα χρηστών. Επίσης αποτελούν έναν πολύ καλό οδηγό για iPhone και iPad χρήστες ως προς το τι εφαρμογές να επιλέξουν ανάλογα τις ανάγκες τους.

Η απόφαση αυτή λοιπόν της Apple θα ωθήσει σε αρκετά site από αυτά να κλείσουν και οι έμμεσοι αποδέκτες των αρνητικών συνεπειών είναι τόσο οι προγραμματιστές όσο και οι ίδιοι οι καταναλωτές.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν μια περίεργη συμπεριφορά από την Apple και σίγουρα όχι κάτι στο οποίο μας έχει συνηθίσει. Η εταιρεία εδώ και χρόνια τονίζει πως κάνει όλες τις κινήσεις της με σύνεση και κοιτώντας σε βάθος χρόνου. Ο ίδιος ο Cook μάλιστα είχε πει πως δεν τον ενδιαφέρει το άμεσο κέρδος και τα οικονομικά αποτελέσματα κάθε τριμήνου τόσο όσο η πορεία της Apple στο πέρασμα των χρόνων και στο μέλλον.

Γιατί λοιπόν η Apple κάνει αυτά τα 2 πράγματα ρισκάροντας στην ουσία την μπράντα της έτσι ώστε να κερδίσει έναν άμεσο στόχο;