Οι σχέσεις της Apple με την Κινά είναι απίστευτα δύσκολες και προβληματικές

0
519

Μόλις σήμερα μάθαμε ακόμη μια δυσάρεστη είδηση σε ότι αφορά τις σχέσεις της Apple με την Κινεζική κυβέρνηση. Η δεύτερη απαίτησε από την εταιρεία να αφαιρέσει την εφαρμογή του Skype από το App Store μετά από επίσημο αίτημα του Υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας της χώρας.

Ο λόγος ήταν πως η εφαρμογή δεν συμβάδιζε με του νόμους της χώρας – Επιτρέπει για παράδειγμα στους χρήστες να ανοίξουν λογαριασμούς χωρίς τα πραγματικά τους στοιχεία.

Αυτό ήταν το νεότερο αλλά σίγουρα όχι τελευταίο επεισόδιο μιας μεγάλης προσπάθειας που κάνει η Κινεζική κυβέρνηση να περιορίσει τους κατοίκους της χώρας και να τους στερήσει ελευθερίες.

Για ακόμη μια φορά επίσης η Apple βρέθηκε σε μια θέση δύσκολη μιας και έπρεπε να πάρει μια απόφαση που είναι εντελώς αντίθετη με τις αξίες της εταιρείας.

Τον Αύγουστο η Apple αναγκάστηκε από την Κινεζική κυβέρνηση να αφαιρέσει 400 VPN εφαρμογές από το App Store. Ένα μήνα πριν από αυτό με εντολή της κυβέρνησης όλες οι εταιρείες που δεν είναι εγχώριες θα έπρεπε να αποθηκεύουν τα δεδομένα τους μέσα στην ίδια την χώρα και σε συνεργασία με τοπικές εταιρείες.

Η Apple χρησιμοποίησε ως απάντηση την έκφραση “δεν θα επιτρέψουμε μια πίσω πόρτα για οποιαδήποτε εφαρμογή τρίτου” αλλά αυτό ακριβώς θέλει η Κινεζική κυβέρνηση λέγοντας πως απαιτεί τοπικές εταιρείες να βρίσκονται πίσω από την αποθήκευση δεδομένων οποιασδήποτε μη εγχώριας εταιρείας.

Τον Απρίλιο δόθηκε εντολή στην Apple να αυξήσει τους ελέγχους στις live streaming εφαρμογές.

Η Apple αναγκάστηκε επίσης να αφαιρέσει την εφαρμογή του New York Time από το App Store της χωράς μιας και πάλι υπήρχε απαίτηση της κυβέρνησης.

Στο ίδιο μήκος κύματος η κυβέρνηση της Κίνας έκοψε την πρόσβαση των χρηστών της χώρας στα iTunes Movies και Book Stores.

H θέση της Apple σε αυτές τις συνθήκες παραμένει σταθερή – συμβαδίζει με του εγχώριους νόμους για κάθε χώρα στην οποία πουλάει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της.

Φυσικά το παραπάνω δεν το κάνει από καθαρά δική της επιλογή. Αν η Apple αποφασίζει να δουλεύει μέσα από μια χώρα τότε δεν έχει πολλές εναλλακτικές αλλά το να ακολουθήσει την οποιαδήποτε νομοθεσία υπάρχει εκεί όσο και αν οι νόμοι πάνε ενάντια στην ηθική και της αξίες της εταιρείας.

Η μόνη άλλη κίνηση θα ήταν να αποχωρήσει από την χώρα μια και καλή κάτι το οποίο έχει κάνει η Google κατά το παρελθόν.

Η Apple όμως είναι σε μια τελείως διαφορετική θέση από ότι ήταν η Google πίσω το 2010 όταν έκανε αυτή την κίνηση. Μπορεί η Google λοιπόν να είχε μεγάλα πλάνα για την χώρα αυτή αλλά δεν εξαρτιόταν από την αγορά της. Κάτι που δεν ισχύει για την Apple μιας και από την μια θέλει να έχει μια ισχυρή θέση στην μεγαλύτερη αγορά smartphones στον κόσμο και από την άλλη η Κίνα αποτελεί την βασική βάση της εταιρείας για την παραγωγική της αλυσίδα.

Χωρίς την Κίνα απλά η Apple δεν θα μπορούσε να κατασκευάζει συσκευές.

Η Apple λοιπόν είναι σε μια θέση που δεν μπορεί να κερδίσει σε καμιά περίπτωση.