Η τελευταία εκδοχή για ηλεκτρονικό ψάρεμα Apple ID χρηστών έρχεται με την μορφή μια ψεύτικης επιβεβαίωσης συνδρομής στο Spotify. Οι εμπνευστές αυτής της νέας απάτης ελπίζουν οι χρήστες να δώσουν το Apple ID τους μιας και σας ειδοποιούν πως έχετε αγοράσει ένα χρόνο συνδρομής στο Spotify Premium.

H νέα αυτή τακτική αναφέρθηκε για πρώτη φορά χθες στο Business Insider.

Ουσιαστικά λοιπόν οι hackers στέλνουν ένα email ψεύτικης επιβεβαίωσης μιας ετήσιας συνδρομής Premium στο Spotify. Αν επιλέξετε την επιλογή ανανέωσης της συνδρομής τότε γίνεται ανακατεύθυνση σε μια σελίδα που μοιάζει με την Apple ID login in σελίδα της Apple. Αν κάνετε το λάθος και περάσετε εκεί το Apple ID σας και τον κωδικό σας τότε 99% τα στοιχεία σας αυτά έχουν πάει στους hackers.

Όπως ξέρουμε άνθρωποι που ασχολούνται με την τεχνολογία μπορούν εύκολα να καταλάβουν πως το email αυτό αποτελεί παραπλάνηση και προσπάθεια ηλεκτρονικού ψαρέματος. Υπάρχουν και πολλοί όμως που μπορεί να μην το αντιληφθούν και ξαφνικά να πιστέψουν πως η κάρτα τους έχει χρεωθεί με αυτή την συνδρομή και έτσι άμεσα να πανικοβληθούν και να πέσουν θύματα.

Έχουμε αναφέρει πάρα πολλές φορές πως τέτοιες επιθέσεις είναι πολύ κοινές και θα πρέπει πάντα να είστε προσεχτικοί. Πιο συγκεκριμένα:

  • Δείτε τον αποστολέα του email αυτού ή τον τηλεφωνικό του αριθμό μιας και θα διαπιστώσετε άμεσα πως δεν ταιριάζει σε καμία περίπτωση με την εταιρεία που προσπαθεί να σας πείσει πως είναι.
  • Η διεύθυνση του email σας ή ο τηλεφωνικός αριθμός που σας έχει έρθει αυτό το μήνυμα είναι διαφορετικό από αυτόν που έχετε δώσει στην εκάστοτε εταιρεία.
  • Το μήνυμα ξεκινάει με έναν γενικό χαιρετισμό όπως αυτόν του “Dear customer.”
  • Ένας σύνδεσμος φαίνεται να είναι επίσημος αλλά όταν κάνετε κλικ τότε η σελίδα που μεταφέρεστε σας πάει σε μια σελίδα που το URL της δεν ταιριάζει σε καμία περίπτωση με το URL της εταιρείας
  • Το μήνυμα που λάβατε φαίνεται να είναι διαφορετικό σε ύφος από αυθεντικά άλλα μηνύματα που έχετε λάβει από την εταιρεία
  • Το μήνυμα σας ζητάει να δώσετε προσωπικά στοιχεία όπως στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας ή κωδικούς κάποιου λογαριασμού