Κάνωντας μια κριτική στην Apple για το 2017 και στα όσα μας παρουσίασε

0
1464

Το 2016 είδαμε την Apple να παίρνει κάποιες αποφάσεις που δημιούργησαν πολλές συζητήσεις. Έτσι είδαμε την εταιρεία να αφαιρεί την θύρα ακουστικών 3.5 mm από το iPhone 7 ενώ παράλληλα αφαίρεσε και τις περισσότερες θύρες από την MacBook Pro σειρά της.

Το 2017 που θα μας αποχαιρετήσει σε λίγες μέρες αν μη τι άλλο ήταν μια χρονιά με μεγάλο ενδιαφέρον για τα όσα μας είχε ετοιμάσει η Apple και όχι μόνο.

Η παρουσίαση του iPhone X σίγουρα ξεχωρίζει από οτιδήποτε άλλο. Πριν από αυτή υπήρχαν πάρα πολλές συζητήσεις για τον αν η Apple θα παρουσίαζε κάτι τελείως διαφορετικό για τον εορτασμό των 10 χρόνων της δημιουργίας του iPhone. Κάποιοι υποστήριζαν τότε πως η εταιρεία δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία σε επετείους – μέρος της κληρονομίας και της νοοτροπίας του Steve Jobs – και παρουσιάζει συσκευές μόνο όταν η ίδια θεωρεί πως είναι έτοιμη. Άλλοι τόνιζαν πως η εταιρεία και μετά το iPhone 7 που ήταν ουσιαστικά η εξέλιξη του iPhone 6s που με την σειρά του ήταν η εξέλιξη του iPhone 6 θα έφερνε κάτι καινοτόμο αυτή την φορά στο κοινό.

Τελικά η Apple παρουσίασε κάτι δίνοντας δικαίο και στις δύο απόψεις παραπάνω. Ο Ive ανέφερε πως το iPhone X ήταν η πρώτη υλοποίηση στο όραμα του για μια συσκευή από γυαλί και μόνο και πως ήταν χαρούμενος για το ότι η εταιρεία κατάφερε να παρουσιάσει αυτή την πρώτη μορφή φέτος.

Κάποιοι μπορούν να πουν πως οι Android συσκευές είχαν φέρει πιο νωρίς αυτή την “όλο οθόνη” εμφάνιση αλλά για να το καταφέρουν αυτό χρειάστηκε να προσθέσουν κάποια UI στοιχεία που αδικούσαν το σχεδιασμό όπως οπίσθιους αισθητήρες δαχτυλικών αποτυπωμάτων.

Το iPhone X από την πλευρά του προσφέρει έναν “όλο οθόνη” σχεδιασμό που πραγματικά είναι εργονομικός. Πάνω σε αυτό η Apple χρειάστηκε να αφαιρέσει ίσως το πιο γνωστό UI στοιχείο της σειράς το Home Button. Αντί να προσθέσει ένα ψηφιακό – κάτι που πολλοί χρήστες περιμέναν η εταιρεία δημιούργησε νέες χειρονομίες για την διεπαφή του χρήστη με την συσκευή. Επίσης αντικατέστησε το αγαπημένο Touch ID με έναν νέο τρόπο βιομετρικής ασφαλείας το Face ID.

Όπως αντιλαμβανόμαστε λοιπόν η Apple πήρε πολλά ρίσκα που λίγες εταιρείες θα τολμούσαν σε μια ναυαρχίδα και που πολύ εύκολα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν άσχημες εντυπώσεις στους χρήστες και κατάφερε να παρουσιάσει μια συσκευή που αντικειμενικά είναι ένα κόσμημα.

Ναι μπορεί να τονίζουμε πως το iPhone 8 Plus μας κέρδισε φέτος άλλα σε κάθε περίπτωση το iPhone X είναι πανέμορφο, δίνει υπέροχη αίσθηση στον χρήστη και παίρνει άριστα σε πολλά σημεία ως συσκευή.

Δίπλα του λοιπόν βρέθηκαν τα εξίσου πανίσχυρα iPhone 8/8 Plus που με την σειρά τους αποτελούν την αρτιότερη και τελειότερη μορφή που ξεκίνησε η Apple με την σειρά του iPhone 6. Μαζί με αυτά το πάντα αρεστό iPhone SE το είδαμε να αναβαθμίζεται ως προς την χωρητικότητα του από την Apple.

Με λίγα λόγια η εταιρεία φέτος είχε πραγματικά μια λύση για όλους τους χρήστες στην αγορά και για όλα τα βαλάντια.

Επίσης είδαμε δύο νέα iPads φέτος μαζί με ένα αναβαθμισμένο 12.9 ιντσών. Τα βλέμματα τα κέρδισε το νέο 10.5 ιντσών iPad Pro. Κάποιοι θεώρησαν περίεργη την απόφαση της Apple να παρουσιάσει μια σειρά iPad με τέσσερις διαφορετικές διαστάσεις – μοντέλα αλλά για ακόμη μια φορά η εταιρεία είχε την σωστή έμπνευση για κάτι τέτοιο.

Προσωπικά θεωρούμε το 10.5 ιντσών iPad το ιδανικό μέγεθος. Είναι μεγάλο αρκετά για να μπορεί κάποιος να απολαύσει περιεχόμενο ή να δημιουργήσει και παράλληλα με τα λεπτότερα πλαίσια του έρχεται πολύ κοντά στον 9.7 ιντσών προκάτοχο του κερδίζοντας άμεσα σε εργονομία και άνεση στην χρήση.

Το 10.5 ιντσών iPad Pro λοιπόν κέρδισε φέτος τους περισσότερους χρήστες και όχι άδικα.

Το 2017 iPad από την πλευρά του ήταν ένα οικονομικότερο 9.7 ιντσών μοντέλο. Η τιμολόγηση του το έκανε εύκολα αρεστό σε πολλούς ενώ η Apple φρόντισε να του προσφέρει σημαντικά χαρακτηριστικά έτσι ώστε να αποτελεί μια τέλεια λύση για αυτούς που ήθελαν να αναβαθμίσουν το iPad Air 2 ή κάποιο παλαιότερο μοντέλο.

Στην γραμμή του iPad λοιπόν η Apple έκανε ότι και με το iPhone προσφέροντας μια επιλογή για τον καθένα και ανάλογα με τις ανάγκες του.

Στον χώρο των Mac τώρα τα συναισθήματα είναι ανάμικτα. Φυσικά το highlight είναι το νέο iMac Pro. Η Apple κράτησε την υπόσχεση της και παρουσίασε ένα πανίσχυρο Mac από κάθε άποψη ιδανικό για τους επαγγελματίες. Το μόνο του μελανό σημείο η μη δυνατότητα αναβάθμισης του.

Σε κάθε περίπτωση όμως και αντικειμενικά το iMac Pro θα κερδίσει το κοινό στο οποίο ανταποκρίνεται και μάλιστα εύκολα.

Εν συνεχεία είχαμε αναβαθμίσεις με τα Kaby Lake MacBook Pros και iMacs. Και οι δύο αυτές σειρές δέχθηκαν τις συνηθισμένες πινελιές της Apple για να είναι ανταγωνιστικές στην αγορά αλλά δεν είδαμε κάτι άλλο που θα μας ενθουσίαζε σε αυτές.

Μεγάλα νέα είχαμε και στον χώρο του Apple Watch με το λανσάρισμα μάλιστα και ενός LTE μοντέλου. Μπορεί ο σχεδιασμός να έμεινε ο ίδιος αλλά η Series 3 έκδοση αν μη τι άλλο εντυπωσιάζει με τις προσθήκες που έχουν γίνει σε αυτή και με την Apple μάλιστα να καταφέρνει να δίνει και μεγαλύτερη αυτονομία.

Είδαμε ακόμη και την 4K Apple TV – H αναβάθμιση αυτή σίγουρα αν και αναμενόμενη ενθουσίασε τους χρήστες. Εκεί που μας δυσαρέστησε η Apple ήταν ότι για φέτος δεν προσέφερε καμία άλλη αλλαγή και ειδικά στον χώρο του περιεχομένου στην συσκευή αυτή.

Τέλος και κλείνοντας με το hardware αυτά που δεν είδαμε φέτος ήταν το HomePod, το νέο Mac Pro και την νέα οθόνη της Apple.

Η βαθμολογία που θα δίναμε στα παραπάνω είναι η εξής:

 • iPhone X – 9/10 [Μας κέρδισε στα σημεία το iPhone 8 Plus για λόγους που έχουμε εξηγήσει σε προηγούμενο άρθρο μας]
 • iPhone 8 Plus – 9/10 [Το αγοράσαμε φέτος]
 • iPhone 8 – 8.5/10
 • iPhone SE – 8/10
 • iPad Pro 12.9 ιντσών – 8/10
 • iPad Pro 10.9 ιντσών – 9/10 [Το αγοράσαμε φέτος]
 • iPad 2017 – 8/10
 • Apple Watch Series 3 – 9/10 [To αγοράσαμε φέτος] 
 • iMac Pro – 8.5/10
 • Αναβαθμισμένα iMac και MacBook Pro – 6/10
 • Apple TV 4K – 7/10 

Στον τομέα του λογισμικού είδαμε την έλευση αρχικά του iOS 11 που έφερε μια σειρά από νέα χαρακτηριστικά και ειδικά στο iPad. Το λογισμικό έφερε νέα εμφάνιση, νέο Κέντρο Ελέγχου το οποίο μάλιστα ο χρήστης μπορεί να παραμετροποιήσει, νέα χαρακτηριστικά στα Μηνύματα, καλύτερη Siri και πάρα πολλές και σημαντικές βελτιώσεις στον τομέα της φωτογραφίας.

Το σημαντικό βέβαια νέο ήταν πως μέσω του iOS 11 η Apple κατάφερε να μεταμορφώσει το iPad και το κάνει πιο παραγωγικό εργαλείο στα χέρια ενός χρήστη με προσθήκες όπως το νέο Dock, App Switcher και την εφαρμογή Files.

Δίνουμε λοιπόν ένα άνετο 9/10 στο iOS 11.

To High Sierra από την πλευρά του υποσχέθηκε ότι θα μας έφερε σταθερότητα και αναβαθμίσεις σημαντικές στο παρασκήνιο και τήρησε στο άριστο την υπόσχεση αυτή. Το νέο σύστημα APFS αρχείων σίγουρα ήταν αυτό που ξεχώρισε καθώς και η υποστήριξη HEVC και HEIF, η Metal 2 που έφερε τρομερή βελτίωση στα γραφικά, τα Safari, Mail, και Notes δέχθηκαν σημαντικά tweaks ενώ πολύ καλή δουλειά έγινε και στην εφαρμογή των Φωτογραφιών.

Δίνουμε λοιπόν για όλα τα παραπάνω ένα 8/10 στο High Sierra.

Για το τέλος αφήσαμε το μόνο μελανό σημείο της Apple φέτος που δεν ήταν άλλο από την ασφάλεια και εκεί δυστυχώς θα δώσουμε στην εταιρεία ένα 2/10.

Αντικειμενικά όλα τα λογισμικά και οι εφαρμογές έχουν bugs και κενά ασφαλείας. Η Apple όμως επέτρεψε μια τρομερή ευπάθεια στα Mac με τρίτους να μπορούν να έχουν root πρόσβαση σε ένα μηχάνημα πάρα πολύ απλά και μέσω ενός τυπικού log in.

Φυσικά η εταιρεία διόρθωσε άμεσα το πρόβλημα αλλά πάρα αυτά δεν έχει δικαιολογίες για την ύπαρξη του από την αρχή.

Μεγάλο κενό ασφαλείας είχαμε επίσης και στην εφαρμογή HomeKit με την Apple να αντιδράσει και εκεί αλλά και πάλι να αφήνει πολλά βλέμματα απορίας για αυτό.

Όχι δεν ξεχνάμε και τα διάφορα ενοχλητικά bug τόσο του iOS 11 όσο και του watchOS 4 τα οποία η Apple βέβαια αναγνώρισε άλλα αργά και άλλα γρήγορα και έτσι έδωσε λύσεις με συνεχής εκδόσεις αναβαθμίσεων.

Το θέμα των παλαιότερων iPhone που χάνουν αποδόσεις ήταν σίγουρα “ο ελέφαντας στο δωμάτιο” με την εταιρεία να δίνει εξηγήσεις και να σταματάει τις θεωρίες συνωμοσίας που είχαν ξεκινήσει να φυτρώνουν σαν μανιτάρια. Θα μπορούσε βέβαια η Apple να χειριστεί καλύτερα αυτό το θέμα και να μην το αφήσει να πάρει την έκταση που πήρε.

Εν κατακλείδι η Apple πιστεύουμε πως είχε μια ομαλή χρονιά, κέρδισε για ακόμη μια φορά τις εντυπώσεις και προσέφερε πράγματα στους καταναλωτές της. Αν δεν είχε τα προβλήματα ασφαλείας και αν δεν χειριζόταν κάποια θέματα με υπεροψία ή καθυστερημένα τότε σίγουρα οι εντυπώσεις που θα είχαμε με το κλείσιμο της χρονιάς θα ήταν ακόμη καλύτερες.