18.3 C
Athens
Thursday, May 2, 2024
More

    Ψηφίστηκε το Άρθρο 13 για τα πνευματικά δικαιώματα στο διαδίκτυο

    Σήμερα ψηφίστηκε το Άρθρο 13 από το Ευρωκοινοβούλιο με 384 ψήφους υπέρ και 274 ψήφους κατά. Πρακτικά, το Αρθρο 13 έχει μεταφραστεί ως ένα φίλτρο για τη δημοσίευση περιεχομένου στο διαδίκτυο από πλατφόρμες όπως το YouTube, το Facebook, το Twitch, το Twitter και άλλα. Όλα αυτά τα μέσα από εδώ και στο εξής θα πρέπει να είναι υπεύθυνα στο να εντοπίζουν και να αφαιρούν περιεχόμενο που υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα.

    Σίγουρα μιλάμε για μία δύσκολη διαδικασία που χρειάζεται πολλούς πόρους αφού οι αναρτήσεις, τα βίντεο και οι ζωντανές μεταδόσεις που γίνονται καθημερινά σε αυτές τις πλατφόρμες είναι εκατομμύρια.

    Τυπικά και ουσιαστικά οι πλατφόρμες πρέπει να ελέγχουν κάθε ανάρτηση που γίνεται ώστε αυτή να μην περιέχει υλικό που παραβιάζει τα πνευματικά δικαιώματα. Οι ίδιες πρέπει να κάνουν το αδύνατο δυνατό, να ελέγχουν δηλαδή όλες μία προς μία τις δημοσιεύσεις ώστε να μην υπάρχει κάποια παράνομη δραστηριότητα. Κυρώσεις θα επιβληθούν στις ίδιες τις πλατφόρμες καθώς αυτές είναι υπεύθυνες για το αν υπάρξει κάποια δημοσίευση με υλικό που παραβιάζει τα πνευματικά δικαιώματα κάποιου άλλου.

    Τι είναι το άρθρο 13;

    Το άρθρο 13 αποτελεί μέρος της νέας οδηγίας της ΕΕ για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, που καλύπτει τον τρόπο με τον οποίο οι «υπηρεσίες επιμερισμού περιεχομένου στο διαδίκτυο» πρέπει να αντιμετωπίζουν το περιεχόμενο που προστατεύεται από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Τέτοιο περιεχόμενο είναι τα τηλεοπτικά προγράμματα και οι ταινίες.

    Το άρθρο 13 αναφέρεται στις υπηρεσίες που υπάρχουν κυρίως για να δίνουν πρόσβαση στο κοινό σε «προστατευμένα έργα ή άλλο προστατευόμενο αντικείμενο που έχει αναρτηθεί από χρήστες». Επομένως, πίσω από αυτή την περίπλοκη διατύπωση, είναι πιθανό να καλύπτει υπηρεσίες όπως το YouTube, το Dailymotion και το Soundcloud.

    Ωστόσο, υπάρχει και ένας μακρύς κατάλογος εξαιρέσεων, μεταξύ των οποίων:

    – μη κερδοσκοπικές ηλεκτρονικές εγκυκλοπαίδειες
    – πλατφόρμες ανάπτυξης λογισμικού ανοιχτού κώδικα
    – υπηρεσίες αποθήκευσης cloud
    – αγορές on line
    – υπηρεσίες επικοινωνίας

    Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναφέρουν πως το Άρθρο 13 θα αλλάξει το Internet που ξέραμε μέχρι σήμερα από άποψη ελευθερίας με ότι αυτό συνεπάγεται…..

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,700SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles