20.9 C
Athens
Thursday, March 28, 2024
More

    Χρειάζεται η Apple ένα iPhone 6C;

    Ο Σεπτέμβριος μόλις μπήκε και οι φήμες για τα αναμενόμενα iPhone 6S και iPhone 6S Plus έχουν αρχίσει να γίνονται ακόμη περισσότερες και πιο έντονες.

    Θα ήταν εύλογο να έλεγε κανείς πως το iPhone 5C δεν ήταν και από τις μεγαλύτερες επιτυχίες που είχε η Apple μέχρι στιγμής, ενώ και η ίδια η εταιρεία το ανέφερε με έμμεσο τρόπο, στην παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων, τον Ιανουάριο του 2014. Τι ήταν εκείνο που πήγε στραβά; Κατά την άποψη μας, υπήρχαν ορισμένα πράγματα που έγιναν λάθος.

    Αρχικά, πριν την κυκλοφορία του, στην αγορά αναμενόταν πως το iPhone 5C θα ήταν μία αρκετά ακριβή συσκευή, παρά τα λεγόμενα πως η Apple θα δώσει σε αρκετά χαμηλότερη τιμή την συγκεκριμένη συσκευή. Όντως, όταν η συσκευή κυκλοφόρησε, είχε αρκετά υψηλή τιμή, η οποία ξεπερνούσε όλες εκείνες τις προβλέψεις που είχαν γίνει. Σε ορισμένες αγορές ανα τον κόσμο, λόγω φορολογίας και αλλαγής ισοτιμίας, το iPhone 5C μπορεί να ξεπερνούσε σε τιμή ακόμη και το iPhone 5S.

    Στην συνέχεια, το γεγονός πως ο τύπος παρουσίαζε το iPhone 5C, ως ένα φθηνό iPhone, λειτούργησε αρνητικά για την ίδια την εταιρεία, καθώς έστρεψε αρκετούς αγοραστές σε παλαιότερα μοντέλα, όπως για παράδειγμα το iPhone 4S. Και η αλήθεια είναι πως ήταν μια συσκευή η οποία είχε πολύ χαμηλότερη τιμή από το iPhone 5C και είχε τραβήξει αρκετό κόσμο από την πρώτη ημέρα της κυκλοφορίας της.

    Πόσο σημαντικό είναι το μέγεθος της οθόνης;

    iphone_6_plus_history_stack_front_1

     

    Επομένως, ποιοι αγόρασαν το iPhone 5C; Προς έκπληξη μας, το προφίλ των αγοραστών του iPhone 5C δεν διέφερε πολύ από εκείνο των γενικών αγοραστών. Στην Αμερική το αγόρασαν χρήστες μεταξύ 25 και 49 χρονών και στην Κίνα χρήστες κάτω από 24 χρονών. Η αντοχή της συσκευής ήταν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την Αμερικανική αγορά, ενώ για την Κινέζικη αγορά, η καθαρότητα και η διαύγεια της οθόνης έφεραν την μεγαλύτερη ικανοποίηση.

    Αρκετοί αναλυτές υποστήριξαν πως η Apple πρέπει να κρατήσει το ίδιο μέγεθος οθόνης για το iPhone 5C. Αλλά το μέγεθος της οθόνης ήταν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για τους οποίους αρκετοί πελάτες δεν έμειναν ικανοποιημένοι – και ιδιαίτερα οι χρήστες της Κίνας. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς η Apple θα μπορούσε να έχει παραπάνω κέρδη κρατώντας μικρότερο μέγεθος οθόνης και όχι αλλάζοντας τον εξωτερικό σχεδιασμό.

    Λαμβάνοντας υπόψιν πως το iPhone 5S θα είναι διαθέσιμο για λίγο καιρό ακόμη, η Apple θα συνεχίσει να το προσφέρει σε εκείνους τους χρήστες που αρνούνται να μεταβούν -ακόμη- σε μεγαλύτερη οθόνη. Αλλά το να αναβαθμίσει το iPhone 5C με μια οθόνη των 4.7 ιντσών, θα μπορούσε να ωφελήσει την Apple πολύ περισσότερο και ιδιαίτερα στην Κινέζικη αγορά. Μία μεγαλύτερη οθόνη θα μπορούσε να ωφελήσει πάρα πολύ και τους developers καθώς και στην ανάπτυξη ενός UI το οποίο θα χρησιμοποιηθεί στο μέλλον.

    silver_iphone_5s_blue_iphone_5c_hero_back

     

    Το iPhone 5C ποτέ δεν αποτέλεσε την υπερπαραγωγή από την μεριά της Apple και δεν ήταν αυτό που περίμενε η αγορά, αλλά αντιθέτως έδειξε να έχει αρκετούς υποστηρικτές. Κοιτώντας τα δεδομένα από τους υπάρχοντες πελάτες οι οποίοι ανέφεραν πως είναι ‘αρκετά ικανοποιημένοι’, διαπιστώνει κανείς πως οι χρήστες του iPhone 5C ήταν το ίδιο ικανοποιημένοι με εκείνους που αγόρασαν το iPhone 5S και λίγο περισσότερο από τους κατόχους του iPhone 5.

    Παράλληλα, μεταξύ των χρηστών iPhone 5C που ερωτήθηκαν για ποια εταιρεία θα προτιμήσουν σε περίπτωση αναβάθμισης, το 92% των χρηστών απάντησε πως θα πήγαινε και πάλι στην Apple.

    Από την εποχή κυκλοφορίας του iPhone 5C, η Apple έχει προσθέσει στην συλλογή της κάποια smartwatches και ήταν δυνατό να δημιουργήσει 3 διαφορετικές εκδόσεις της συσκευής, χωρίς η κάθε κατηγορία να μοιάζει καλύτερη ή πιο εύχρηστη από την άλλη. Η κάθε κατηγορία έχει σκοπό να προσεγγίσει διαφορετικούς χρήστες με διαφορετικές ανάγκες και διαφορετικές δυνατότητες αγοράς.

    Τέλος, θα ρωτούσε κανείς σε τι τιμή θα μπορούσε να κυκλοφορήσει το iPhone 6C. Το πιο πιθανό σε περίπτωση κυκλοφορίας τους, είναι πως θα έχει μία τιμή που θα κυμένεται μεταξύ της τιμής του iPhone 5S και του iPhone 6. Ωστόσο, μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου δεν θα μπορούμε να έχουμε κάποια συγκεκριμένη είδηση για αυτό το θέμα. Κατά την άποψη μας, ωστόσο, το πιο πιθανό είναι πως η Apple -και κυρίως για λόγους marketing- θα αποφύγει την κυκλοφορία του iPhone 6C, καθώς θα έχει ήδη δύο συσκευές με διαφορετικά μεγέθη και δεν θέλει να ρισκάρει τις χαμηλές πωλήσεις στις συσκευές με μεγαλύτερες οθόνες.

    Σχολιασμός στο φόρουμ

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles