17.4 C
Athens
Friday, April 19, 2024
More

    Το πρόβλημα μας με την Apple…

    q-100

    Ας ξεκινήσουμε αναφέροντας μια πραγματικότητα – Ασκώντας κριτική στην Apple και αντιδρώντας στις αποφάσεις της για κάποιους είναι hobby ενώ για κάποιους άλλους στις μέρες μας είναι ακόμη και επάγγελμα. Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει και κάτι που δεν πρόκειται να αλλάξει στο μέλλον.

    Η συνισταμένη έλεγε πως ότι νέα κυκλοφορία και να έκανε η Apple ή ότι και ανακοίνωση να εξέδιδε πάντα θα υπήρχε μια αρνητική κριτική και γκρίνια την ίδια στιγμή που η Apple θα έβγαζε εκατομμύρια κέρδη από αυτό.

    Με βάση τα παραπάνω η κριτική που ασκείτε σήμερα στην εταιρεία είναι μεγαλύτερη από ποτέ και έχει γεννήσει πολλά συναισθήματα θυμού ακόμη και σε πιστούς οπαδούς της εταιρείας – Κάτι που έχουμε να δούμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

    Εκεί που καταλήγει κάποιος αν σκεφτεί αντικειμενικά είναι πως:

    Απαιτούμε από την Apple να καινοτομήσει την ίδια στιγμή που επιμένουμε στο να μην αλλάξει τίποτα

    Σε κάθε περίπτωση να αναφέρουμε πως η κριτική από όπου και αν ασκείτε αν είναι σωστή και μακριά από συμφέροντα τρίτων είναι άκρως εποικοδομητική για την ίδια την εταιρεία.

    Αυτό που δεν έκανε φέτος η Apple και ειδικά με το πρόσφατο “Hello Again” event της ήταν να μειώσει τον πόνο και το χάος που βιώνουν κάποιοι χρήστες αυτή την στιγμή κρατώντας φυσικά παράλληλα το πλάνο της για το μέλλον αλλά και αναγνωρίζοντας κάποια προβλήματα και λάθη της.

    Θα ήταν ωραίο έστω να είχαμε μια αναφορά για το τι να περιμένουμε από την Apple του χρόνου σε ότι αφορά τα Desktop της και τα υπόλοιπα Mac της αντί μια απόλυτη σιωπή.

    Μια απλή διαφάνεια του Phil που θα έλεγε “Περισσότερα έρχονται σύντομα” για τις σειρές των iMac, Mac Pro και Mini θα ήταν αρκετό μαζί με κάποια χαρακτηριστικά αυτών όπως οθόνες, επεξεργαστές, συνδεσμολογία κλπ.

    Ακόμη και μια δήλωση πως η καθυστέρηση οφείλετε στην Intel δεν θα ήταν απαραίτητα κάτι κακό και θα έδινε στους καταναλωτές μια πολύ πιο πλήρη εικόνα.

    Αντί αυτού είχαμε το απόλυτο τίποτα….

    f1477592619

    Ας αναφερθούμε λίγο και στο Mac Pro. Για πολλούς είναι όχι το “Cant Innovate My Ass” μηχάνημα της Apple αλλά ένα λάθος προϊόν της τάξης του“20th Century Anniversary Macintosh” για όσους το θυμούνται.

    Τι κοινό μοιράζονται αυτά τα δύο; Είχαν φανταστικό σχεδιασμό αλλά στο τομέα του hardware ο όρος αναβάθμιση και ευελιξία ήταν μάλλον ξένος. Εν συνεχεία η Apple δεν τήρησε κάποιο καλό πλάνο αναβάθμισης τους την ίδια στιγμή που ούτε οι ίδιοι οι χρήστες μπορούσαν να κάνουν κάτι για αυτό.

    Ελπίζουμε πραγματικά σύντομα να δούμε ένα αναβαθμισμένο Mac Pro αλλά με ένα νέο σχεδιασμό – Ένα μηχάνημα που θα ορίζεται από 2-3 μοντέλα με 2-3 σετ εσωτερικών προδιαγραφών με διακύμανση στην τιμολόγηση του.

    Όσο αφορά τώρα το Mac Mini μάλλον και προς μεγάλη μας λύπη δεν θα επιβιώσει σε κάποιο κύκλο αναβαθμίσεων κάνοντας σύντομα μάλλον το οικονομικό Mac για το ευρύ κοινό ανάμνηση του παρελθόντος….

    Επιστρέφοντας στο σήμερα και στα νέα MacBook Pro πολύ μεγάλη κριτική ασκήθηκε για τα περιφερειακά – αντάπτορες  που πρέπει να χρησιμοποιήσει κάποιος καθώς και για την έλλειψη του Escape πλήκτρου.

    Για την έλλειψη του Escape πλήκτρου δεν θα κάνουμε κάποιο σχόλιο μιας και είναι κάτι γελοίο στο να ασκήσει κάποιος κριτική.

    Σε ότι αφορά τώρα την συνδεσμολογία ή μάλλον την έλλειψη αυτής έχουμε τις παρακάτω παρατηρήσεις:

    • Θα μας λείψει σίγουρα η MagSafe συνδεσμολογία και η καινοτομία που είχε φέρει η Apple με αυτή για το καλώδιο φόρτισης της
    • Πότε ήταν η τελευταία φορά που ένα Mac δεν μπορούσε να συνδεθεί απευθείας με ένα iPhone; Το γεγονός ότι ο χρήστης των νέων MacBook Pro θα χρειαστεί έναν αντάπτορα για να ενώσει το νέο και πανάκριβο μηχάνημα του με το iPhone του είναι το λιγότερο οξύμωρο. Που πήγε το “Just Works” της Apple….
    • Έλλειψη SD κάρτας – Μεγάλο μείον μιας και προσωπικά την εν λόγω θύρα την χρησιμοποιούμε πάρα πολύ
    • Καλή η USB-C συνδεσμολογία ΑΛΛΑ είναι ακόμη μπροστά από την εποχή της και αν αυτό ισχύει για την Αμερική φανταστείτε πόσο πολύ πιο μπροστά είναι για όλους εμάς εδώ στην Ελλάδα
    • Πόσο Pro μπορεί να θεωρηθεί ένα μηχάνημα που χάνει βασικές θύρες για πολλούς από εμάς και που θα μας αναγκάσει για να το χρησιμοποιήσουμε να αγοράσουμε μια σειρά από αντάπτορες; Ποια είναι η ισορροπία μεταξύ του “φέρνουμε το μέλλον σήμερα σε εσάς” και του “προσπαθούμε να βελτιώσουμε την αλληλεπίδραση σας και την δουλειά που κάνετε στο MacBook Pro σας”;

    Για την τιμολογιακή πολιτική θα μπορούσαμε να πούμε πολλά αλλά θα αναφέρουμε αυτό. Σε κάθε νέας γενιάς MacBook η Apple έχει την τάση να αυξάνει τις τιμές των μηχανημάτων της. Είναι κάτι που το είδαμε και όταν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το MacBook Air. Η ιστορία έχει δείξει πως οι τιμές των νέων αυτών μηχανημάτων σε ένα περίπου 6μηνο από τώρα θα πέσουν σε πιο φυσιολογικά επίπεδα.

    True Story: Ποιος θυμάται το λευκό entry level MacBook της Apple; Ένα μηχάνημα που το χρησιμοποιούμε προσωπικά ακόμη και σήμερα και είμαστε απίστευτα χαρούμενοι που το έχουμε στην συλλογή μας. Η τιμή του και οι δυνατότητες του ήταν ιδανικές για κάποιον που ήθελε να μπει στον χώρο των Mac μέσω ενός MacBook και όχι Mac Mini. Κάτι τέτοιο μάλλον όμως δεν πρόκειται να ξαναδούμε από την Apple.

    Είναι μάλλον καιρός να αντιληφθούμε πως το mainstream έχει φύγει από το λεξιλόγιο της Apple και έχει αντικατασταθεί από όρο niche. Για τους μη αγγλομαθείς φίλους μας αυτό σημαίνει πως η Apple δεν απευθύνεται πλέον στις μάζες αλλά δημιουργεί προϊόντα για ένα πιο ιδιαίτερο κοινό.

    Με αυτή την λογική στην κατηγορία niche όπως όλα δείχνουν μπαίνουν και τα Mac….

    Την στιγμή λοιπόν που οι υπολογιστές παρουσιάζουν πτωτική πορεία στην αγορά και οι ανάγκες των καταναλωτών καλύπτονται πλέον από άλλα προϊόντα όπως τα tablets αλλά ακόμη και οι consoles η Apple παίρνει την απόφαση να αντιδράσει σε αυτό τοποθετώντας τα Mac όχι σε μια κατηγορία για το ευρύ κοινό αλλά σε μια κατηγορία για τους λίγους και ιδιαίτερους χρήστες. Ο όρος εδώ “ιδιαίτερους” παίρνει πολλές μεταφράσεις – Πιστοί οπαδοί, Άνθρωποι που έχουν επενδύσει στο οικοσύστημα της Apple, Επαγγελματίες αλλά ακόμη και Ψωνισμένοι νεόπλουτοι.

    hello-again-oled-featured-780x521

    Κλείνοντας να αναφέρουμε πως τα νέα MacBook Pro σε καμιά περίπτωση δεν είναι άσχημα ή υποδεέστερα μηχανήματα. Το ακριβώς αντίθετο μάλιστα μιας και πιο ισχυρά και πιο γρήγορα από ποτέ έχουν γίνει. Ακόμη και η προσθήκη της Touch Bar σίγουρα δίνει και αυτή μια αίσθηση καινοτομίας και κάτι νέου ως προς τον τρόπο διεπαφής του χρήστη μαζί τους. Οι νέες οθόνες επίσης που έχουν σίγουρα εντυπωσιάζουν.

    Σίγουρα επίσης θα γίνουν ένα πολύτιμο εργαλείο για επαγγελματίες όπως οι Φωτογράφοι που μπορεί να γκρινιάξουν για τις USB-C θύρες όμως στο μέλλον θα καταλάβουν πως μάλλον η απόφαση αυτή της Apple αν και με ρίσκο ήταν η σωστή.

    Καλή λοιπόν η κριτική αλλά μην θεωρήσουμε σε καμιά περίπτωση πως τα νέα MacBook Pro δεν είναι απίστευτα δυνατά laptops με άριστη αυτονομία και σχεδιασμό.

    Αυτό που πήραμε από την Apple λοιπόν στο τελευταίο event της το θεωρούμε καλό – Περιμέναμε όμως και κάτι ακόμη και αυτό το κάτι δεν ήρθε ποτέ τελικά αυτή την φορά και ήταν και η βασική αφορμή όλων των αρνητικών αντιδράσεων.

    Σχολιασμός στο φόρουμ

    Dimitris Georgoulas
    Dimitris Georgoulas
    O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles