18.1 C
Athens
Thursday, March 28, 2024
More

    Το επιχειρηματικό μοντέλο του iTunes πλέον είναι ξεπερασμένο

    itunes-in-black

    Σίγουρα τα αποτελέσματα του τελευταίου οικονομικού τριμήνου της Apple θα σκόρπισαν πολλά χαμόγελα στο εσωτερικό της εταιρείας με τα iPhones να σπάνε ένα ρεκόρ πωλήσεων και την Apple να βάζει στα ταμεία της $18 δις.

    Από την ανακοίνωση όμως των οικονομικών αποτελεσμάτων και την συνέντευξη που δόθηκε στον τύπο μετά ένας τομέας της Apple έλαμψε διά της απουσίας του. Αυτός ήταν ο τομέας του iTunes.

    O λόγος είναι σχεδόν σίγουρος για πολλούς και έχει να κάνει με το γεγονός πως αν και το App Store συνεχίζει να έχει μεγάλες και πολλές επιτυχίες το iTunes έχει σημειώσει μεγάλη πτώση μια πτώση που συνεχίστηκε και στο τελευταίο τρίμηνο.

    Σε ότι λοιπόν έχει να κάνει με το ψηφιακό περιεχόμενο – μουσική, ταινίες, σειρές και βιβλία το iTunes έχει μια πτώση του 7% κάθε χρόνο. Την στιγμή λοιπόν που το επιχειρηματικό μοντέλο σε ότι αφορά το ψηφιακό περιεχόμενο της συνδρομής θριαμβεύει το μοντέλο της Apple που ξεκίνησε το 2003 και είναι το πληρωμή για λήψη φαντάζει ξεπερασμένο.

    Το 2014 η Wall Street Journal ανέφερε πως οι πωλήσεις του iTunes είχαν πέσει συνολικά σε ένα ποσοστό της τάξης του 13% σε σύγκριση με την περσινή χρονία που είδε είχε σημείωση πτώση του 5.7% το 2012. Στην αντίπερα όχθη μουσικές υπηρεσίες όπως το Spotify ξεπερνούσαν το iTunes σε πολλές αγορές σε ότι έχει να κάνει τουλάχιστον με τα καθαρά κέρδη.

    Η Apple προσπάθησε να αντιδράσει και έτσι την είδαμε πέρυσι να εξαγοράζει την Beats προς $3 δις. Το πλάνο της εταιρείας είναι στο άμεσο μέλλον να παρουσιάσει μια ανανεωμένη έκδοση της συνδρομητικής υπηρεσίες Beats Music μάλλον με ενσωμάτωση αυτής στο iTunes. Η Apple επίσης φημολογείται πως θα μειώσει την συνδρομή για μια τέτοια υπηρεσία σε μόλις $5 το μήνα.

    Πέρα όμως από αυτή την εξαγορά η Apple έχει ήδη προχωρήσει και σε άλλες στο χώρο όπως αυτή την Semetric που είχε ένα από τα καλύτερα εργαλεία ανάλυσης για τους καλλιτέχνες.

    Τέλος η Apple βρίσκεται συνεχώς σε συνομιλίες με καλλιτέχνες για να φέρει περισσότερα αποκλειστικά άλμπουμ στο iTunes ενώ παράλληλα προσπαθεί να ανασχεδιάσει και την ίδια την πλατφόρμα του.

    Μένει να δούμε λοιπόν την ολοκληρωμένη απάντηση της Apple στις streaming υπηρεσίες πολύ σύντομα. Μέχρι τότε το iTunes αν και με ένα επιχειρηματικό μοντέλο που είναι ξεπερασμένο δεν θα είναι καταδικασμένο σε καμιά περίπτωση.

    Ο λόγος;

    Οι πωλήσεις του App Store που συνεχίζουν να σπάνε ρεκόρ και που αγγίζουν τα $2.6 δις για το πρώτο τρίμηνο του 2015 – αυτό σημαίνει περισσότερα λεφτά από ότι βγάζει σε ένα τρίμηνο το ίδιο το Hollywood.

    Σχολιασμός στο φόρουμ 

    Dimitris Georgoulas
    Dimitris Georgoulas
    O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles