16.1 C
Athens
Saturday, April 27, 2024
More

    Τι επιφυλάσσει το μέλλον των Apple εξωτερικών οθονών;

    apple-5k-display

    Πολλοί από εμάς απογοητευτήκαμε όταν η Apple ανακοίνωσε πέρυσι το καλοκαίρι ότι θα αποχωρούσε από την αγορά των εξωτερικών οθονών.

    Ο λόγος ήταν όχι μόνο γιατί θέλαμε μια εξωτερική οθόνη που να ακολουθούσε την καλαισθησία της Apple αλλά και γιατί δεν υπήρχε κάποιος εφάμιλλος αντικαταστάτης εκείνη την περίοδο.

    Όταν η Apple έκανε την επίσημη σύσταση της αυτή είχε να κάνει με τις LG UltraFine 4K and 5K εξωτερικές οθόνες που όμως όπως αποδείχτηκε δεν ήταν τέλειες. Αρχικά οι συγκεκριμένες οθόνες δεν είχαν την καλαισθησία της Apple και ήρθαν σε ένα πλαστικό γκρι σασί ενώ αυτό που ήταν πιο σημαντικό είχε να κάνει με προβλήματα στην λειτουργία τους και την προσωρινή απόσυρση τους από την αγορά μέχρι η LG να διορθώσει το πρόβλημα.

    Συμπερασματικά το λανσάρισμα τους ήταν ένα μπάχαλο για την αγορά.

    Τα ευχάριστα νέα ήταν πως αυτό το μπάχαλο που δημιουργήθηκε ώθησε την Apple να κάνει μια στροφή 180 μοιρών και να αποκαλύψει πρόσφατα πως έχει πλάνα για επιστροφή της σε αυτή την αγορά.

    Υπήρχαν κάποιοι που εδώ και καιρό ανάφεραν πως η Apple δεν έκανε ποτέ κάποια επίσημη ανακοίνωση πως αποχωρεί από αυτή την κατηγορία προϊόντων. Αν και αυτό τεχνικά είναι σωστό δεν θέλει πολύ φαντασία να σκεφτεί κάποιος πως αυτό ήταν το αρχικό πλάνο της εταιρείας.

    Σκεφτείτε απλά πως η Apple είχε στην αγορά μια εξωτερική οθόνη, μοντέλο του 2011, που δεν το αναβάθμισε για 6 ολόκληρα χρόνια, το κατήργησε εν συνεχεία και παράλληλα έδωσε οδηγία στους καταναλωτές της να εμπιστευτούν έναν τρίτο κατασκευαστή – στην περίπτωση μας την LG – για τις ανάγκες τους. Τέλος παρουσίασε αυτές τις νέες οθόνες της LG μαζί με τα νέα MacBook Pro μοντέλα.

    Αυτή την στιγμή η Apple δεν έχει δώσει κάποιο πλάνο για την νέα εξωτερική της οθόνη. Στην πρόσφατη συνέντευξη που έδωσαν υψηλόβαθμα στελέχη της για το μέλλον των Mac είχαμε την ανακοίνωση ενός μελλοντικού Mac Pro με νέα σχεδίαση και εκεί ο Schiller μόνο μίλησε για μια νέα εξωτερική οθόνη.

    Συγκεκριμένα είχε αναφέρει:

    “Ως μέρος της νέας αναβάθμισης που θα φέρουμε στο Mac Pro – της δημιουργίας ενός μηχανήματος που θα μπορεί εύκολα να δεχτεί αναβαθμίσεις – θα φέρουμε και μια Pro οθόνη”

    Πέρα από το παραπάνω δεν έχουμε κάποια ιδέα για το τι σκέφτεται η εταιρεία στον χώρο αυτό πλέον.

    Αυτό όμως που μπορούμε να κάνουμε είναι να εξάγουμε κάποια συμπεράσματα από την πρόσφατη συνεργασία της με την LG και τα UltraFine μοντέλα που προσφέρει αυτή την στιγμή ως ιδανικές εξωτερικές οθόνες για έναν επαγγελματία Mac χρήστη.

    Έτσι λοιπόν έχουμε ένα μοντέλο 21.5 ιντσών 4K και ένα ακόμη 27 ιντσών 5K από την LG. Ο Schiller έκανε λόγο για μια οθόνη και δεν χρησιμοποίησε πληθυντικό άρα είναι λογικό να σκεφτούμε πως δεν θα δούμε από την Apple στο μέλλον μια 21.5 ιντσών εξωτερική οθόνη.

    Μένουμε λοιπόν με ένα μοντέλο στις 27 ίντσες.

    Θα μεγαλώσει η Apple το μέγεθος και την ανάλυση;

    Σε ότι έχει να κάνει με την ανάλυση η πιο hot αυτή την στιγμή είναι οι 8K οθόνες αλλά το κόστος τους είναι τεράστιο. Για παράδειγμα η Dell 32 UltraSharp 8Κ εξωτερική οθόνη στοιχίζει στην αγορά $5,000. Η Apple λοιπόν μάλλον θα παραμείνει σε μια 5K ανάλυση.

    Στο θέμα μεγέθους τώρα γνωρίζουμε πως οι τιμές με την πάροδο του χρόνου πέφτουν – Για παράδειγμα πλέον κάποιος μπορεί να αγοράσει μια 32 ιντσών 4K οθόνη στην ίδια τιμή που πριν λίγο καιρό θα αγόρασε μια 27 ιντσών με τα ίδια χαρακτηριστικά.

    Η Apple μάλλον θα παραμείνει στις 27 ίντσες αν και δεν θα πρέπει να μας κάνει έκπληξη αν παρουσιάσει αντί αυτής μια εξωτερική οθόνη στις 32 ίντσες.

    Και οι δύο εξωτερικές οθόνες της LG είναι τεχνολογίας IPS. Η Apple χρησιμοποίησε αυτή την τεχνολογία ακόμη και στο μοντέλο του 2011 και έτσι αυτό προβλέπουμε ότι θα παραμείνει με μάλλον μια συχνότητα επίσης στα 60Hz.

    Στο θέμα τώρα της απεικόνισης των χρωμάτων η Apple μάλλον θα επιλέξει ένα 10-bit χρώμα με αντίστοιχα χαρακτηριστικά που συναντούμε στην 5K εξωτερική οθόνη της LG.

    Επόμενο ερώτημα είναι αν θα έχουμε ένα matte ή ένα glossy πάνελ για αυτή την οθόνη. Εδώ αν και θα θέλαμε η Apple να δώσει στους καταναλωτές και τις δύο επιλογές το πιο πιθανό είναι πως θα δούμε μια glossy επιλογή για την νέα οθόνη της Apple.

    Ας περάσουμε τώρα στο θέμα της συνδεσμολογίας και των θυρών.

    Οι εξωτερικές οθόνης της LG έρχονται με USB-C θύρες για όλες τις ανάγκες του χρήστη. Κάτι αντίστοιχο περιμένουμε να κάνει και η Apple.

    Το απογοητευτικό του 21.5 ιντσών μοντέλου της LG UltraFine είναι πως παρέχει ισχύ μόνο 60w στον συνδεμένo Mac κάτι που είναι αρκετό για ένα 13 ιντσών MacBook Pro αλλά όχι για ένα 15 ιντσών. Ας ελπίσουμε λοιπόν πως η οθόνη της Apple θα προσφέρει 85w για να ικανοποιήσει τους πάντες.

    Τέλος αφήσαμε τον σχεδιασμό. Με τις LG UltraFine που πρότεινε η Apple σίγουρα πίεσε τους fan της. Αντικειμενικά και οι δύο έχουν πολύ καλά χαρακτηριστικά αν όχι εντυπωσιακά σε ορισμένα σημεία αλλά η αισθητική τους έχει πάει περίπατο.

    Εδώ δεν χρειάζεται να φανταστούμε κάτι μιας και πιστεύουμε πως η εταιρεία στην νέα της οθόνη θα μας παρουσιάσει κάτι μοναδικό και εντυπωσιακό και από άποψη εμφάνισης παρόμοιο με το σασί του 5K iMac και φυσικά με βασικό υλικό το αλουμίνιο.

    Εν κατακλείδι και με βάση τα παραπάνω η νέα οθόνη της Apple μπορεί να έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

    • 5K ανάλυση
    • Ένα σασί που θα δανείζετε στοιχεία από τον 5K iMac
    • 27 ίντσες με μια μικρή πιθανότητα να πάει στις 32 ίντσες
    • IPS τεχνολογία
    • 60 Ηz ρυθμό ανανέωσης
    •  P3 ποικιλία χρωμάτων
    • Glossy
    • USB-C Θύρες και ίσως μια HDMI
    • 85 WATT ισχύ
    • Τιμή μεταξύ $1500 – $2000
    Dimitris Georgoulas
    Dimitris Georgoulas
    O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles