23.6 C
Athens
Friday, March 29, 2024
More

    Τη χρήση κοινού φορτιστή για όλα τα κινητά συζητά – ξανά – η Ευρώπη

    Το θέμα της χρήσης ενός κοινού φορτιστή για όλα τα κινητά τηλέφωνα, επαναφέρει στο τραπέζι των συζητήσεων η Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με δημοσίευμα του SEPE. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζητά σήμερα το θέμα, ζητώντας τη θέσπιση δεσμευτικών μέτρων για κοινό φορτιστή κινητών τηλεφώνων και άλλων φορητών συσκευών.

    Γράμμα κενό περιεχομένου παραμένει Οδηγία της Ε.Ε. του 2014 για δημιουργία ενός κοινού φορτιστή για όλα τα τηλέφωναΟ κοινός φορτιστής θα πρέπει να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλα τα κινητά τηλέφωνα, τα tablets, τα ηλεκτρονικά βιβλία και άλλες φορητές συσκευές, σύμφωνα με όσα αναμένεται να συζητήσουν σήμερα οι ευρωβουλευτές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι παλιοί φορτιστές παράγουν περισσότερους από 51.000 τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων ετησίως.

    Με στόχο να μειωθούν τα ηλεκτρονικά απόβλητα και να διευκολυνθούν οι καταναλωτές, η Ε.Ε. κατήρτισε το 2014 την Οδηγία για τον ραδιοεξοπλισμό. Μέσω της Οδηγίας, Κοινοβούλιο και Συμβούλιο ζητούσαν τη δημιουργία ενός κοινού φορτιστή για όλα τα τηλέφωνα και εξουσιοδοτούσαν την Επιτροπή να αναλάβει δράση σχετικά με αυτό το θέμα.

    “Η πολιτική “ενθάρρυνσης” της Επιτροπής προς τη βιομηχανία πάνω στο θέμα αυτό, δεν έχει καταφέρει να πετύχει τους στόχους της νομοθεσίας. Οι εθελοντικές συμφωνίες μεταξύ των διαφόρων εταιρειών δεν έχουν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα”, αναφέρει σχετικά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Της συζήτησης που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, θα ακολουθήσει ψήφισμα επί του θέματος σε προσεχή σύνοδο της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου. 

    Η Οδηγία του 2014
    Σε μια προσπάθεια να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στην πρόκληση του αυξανόμενου αριθμού και της συνεχώς μεγαλύτερης ποικιλίας των συσκευών, οι ευρωβουλευτές θέσπισαν το 2014 εναρμονισμένους κανόνες για τη διάθεση στην αγορά του ραδιοεξοπλισμού, όπως είναι τα κινητά τηλέφωνα, τα τηλεχειριστήρια αυτοκινήτου και τα μόντεμ. Στόχος της Οδηγίας ήταν να διασφαλίσουν ότι η κάθε συσκευή δεν θα επηρεάζει αρνητικά την ύπαρξη της άλλης, καθώς και ότι θα τηρεί κάποιες σημαντικές απαιτήσεις αναφορικά με την υγεία και την ασφάλεια.

    Σύμφωνα με την Οδηγία, ο ραδιοεξοπλισμός, που διατίθεται στην αγορά, θα πρέπει να είναι συμβατός με έναν κοινού τύπου φορτιστή. Επίσης, βάσει της Οδηγίας, οι αρμόδιες Αρχές θα πρέπει να διαθέτουν πρόσθετα εργαλεία, που θα τις βοηθήσουν να εντοπίζουν στην αγορά ραδιοεξοπλισμό, που δεν τηρεί τους νέους κανόνες ασφαλείας. “Η σημερινή ασυμβατότητα των φορτιστών για κινητά τηλέφωνα, “έξυπνα” τηλέφωνα, ταμπλέτες, ψηφιακές κάμερες, συνιστά έναν εφιάλτη και δημιουργεί μια πραγματικά άβολη κατάσταση για τους καταναλωτές. Η Οδηγία θα τελείωνε αυτόν τον εφιάλτη και επίσης, είναι πολύ καλό για το περιβάλλον”, είναι το σκεπτικό των Ευρωβουλευτών.

    Θυμίζουμε ότι, όταν ψηφίστηκε η Οδηγία, είχε προβλεφθεί περιθώριο δύο ετών για να μεταφέρουν την αναθεωρημένη Οδηγία στην εθνική τους νομοθεσία και οι κατασκευαστές θα έχουν έναν επιπλέον χρόνο για να συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες. Συνεπώς, ο κοινός φορτιστής για όλα τα κινητά τηλέφωνα θα έπρεπε να βρίσκεται στην αγορά, ήδη, από το 2017.

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles