19.3 C
Athens
Thursday, March 28, 2024
More

    Τα καλύτερα και τα χειρότερα από το φετινό WWDC 2016 Keynote

    frdj7v1ngokcoym8fgig

    To WWDC Keynote έφτασε στο τέλος του και αν μάθαμε σήμερα κάτι είναι πως η Apple έχει αλλάξει τους προσανατολισμούς της. Πολλά από τα όσα είδαμε τα περιμέναμε και δεν μας άφησαν με το στόμα ανοιχτό – Δεν είχαμε νέες εφαρμογές να γίνουν ported στο Android, κανένα preview για κάποιο νέο hardware και ακόμη και ο Tim Cook έδειξε να είναι λίγο εκτός κλίματος κατά την παρουσίαση του.

    Πάρα αυτά που αισθανθήκαμε μια αλλαγή πλεύσης – Η Apple πλέον και έμπρακτα ανοίγετε. Αυτό που ξεκίνησε με μικρές αλλαγές στο iOS 8 όταν οι προγραμματιστές απέκτησαν πρόσβαση σε πληκτρολόγια και widgets ολοκληρώθηκε σήμερα με την παρουσίαση του iOS 10.

    Η Apple πλέον είναι ανοιχτή σε εφαρμογές όπως αυτές της Siri και των Μηνυμάτων στους προγραμματιστές της.

    Καλό – Η Siri έρχεται και στο macOS

    airweob795nhlhttjamy

    Αρχικά η Apple μετονόμασε το OS X σε macOS. Ο Craig Federighi εστίασε ένα μεγάλο μέρος της παρουσίασης του στην Siri.

    Μπορεί να μην έχουμε κάποια τεράστια καινοτομία απέναντι στην Cortana των Windows 10 αλλά το γεγονός πως η Siri θα βρίσκεται στα Mac σημαίνει πως η ψηφιακή βοηθός είναι πλέον σε όλα τα προϊόντα της Apple.

    Φυσικά ακόμη μπορεί να μην μιλάει Ελληνικά αλλά σίγουρα θα μας εξυπηρετήσει αρκετά στα Mac μας.

    Κακό – Δεν είδαμε νέα MacBook Pro

    macbook-pro-oled-5-1024x769

    Πολλοί ήταν εκείνοι που πιστεύανε πως η Apple σε αυτό το keynote θα έδειχνε έστω ένα μικρό preview από τα επερχόμενα MacBook Pro. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν έγινε και η εταιρεία εστίασε αποκλειστικά στο λογισμικό της. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα δούμε νέα MacBook Pro – μπορεί μάλιστα να ανακοινωθούν πολύ νωρίτερα από ότι περιμένουμε.

    Το σίγουρο είναι όμως πως θα πρέπει να περιμένουμε και άλλο.

    Καλό – To iOS γίνεται πιο ανοιχτό λογισμικό στους προγραμματιστές 

    wwdc-2016-siri-wechat

    Με την Siri, τους Χάρτες και τα Μηνύματα η Apple δίνει για πρώτη φορά τόσο μεγάλη πρόσβαση στους προγραμματιστές της και σε όλες της πλατφόρμες της.

    Η λίστα μάλιστα με αυτά που μας άρεσαν στο iOS 10 είναι ιδιαίτερα μεγάλη αλλά ξεχωρίσαμε το παραπάνω μιας και αυτή η απόφαση της Apple και όπως γράψαμε και παραπάνω σημαίνει μια αλλαγή πλεύσης και μάλιστα μεγάλη.

    Οι προγραμματιστές θα χρειαστούν σίγουρα χρόνο αλλά σύντομα περιμένουμε σημαντικές εξελίξεις στις εφαρμογές με απαρχή αυτό το γεγονός.

    Κακό – Κάποια βασικά χαρακτηριστικά και λειτουργίες παραμένουν στο ντουλάπι της Apple

    iOS-10-concept-iHelpBR-image-001

    Πάντα υπάρχει χώρος για βελτιώσεις σε ένα λογισμό και σίγουρα το iOS δεν αποτελεί εξαίρεση. Ακόμη και στην 10η έκδοση του δεν έχει κάποια χαρακτηριστικά που θα τα θεωρούσαμε εμείς τουλάχιστον σημαντικά.

    Ένα από αυτά είναι το dark mode. Η Apple το παρουσίασε ως χαρακτηριστικό του tvOS και ίσως έτσι σύντομα να το δούμε και στο iPhone.

    Βέβαια στην παρουσίαση δεν έγινε κάποια αναφορά όπως δεν έγινε αναφορά και για ένα split screen multitasking στο iPhone.

    Η Apple παρουσιάζει χαρακτηριστικά λογισμικού και όταν ανακοινώνει νέα iPhones και έτσι ίσως έχουμε ακόμη μια ελπίδα μέχρι τον Σεπτέμβριο.

    Καλό – Η εφαρμογή Μηνυμάτων

    qqffnyfnpefq4n8jbgcm

    Η Facebook κάνει την μια αναβάθμιση μετά την άλλη στο Messenger ενώ την ίδια ώρα και η Google είναι σε επίθεση με νέες εφαρμογές για κείμενο και βίντεο.

    Η Apple δεν μένει πίσω και έτσι πρόσθεσε πολλά νέα χαρακτηριστικά στην εφαρμογή Μηνυμάτων της.

    Πλέον έχουμε δυνατότητες όπως live camera feed όταν κάποιος θέλει να διαμοιράσει μια φωτογραφία, την δυνατότητα να αλλάξεις μέγεθος στην γραμματοσειρά, η εισαγωγή animation και πολλά ακόμη.

    Αν το chatting είναι η αδυναμία σας τότε η νέα εφαρμογή Μηνυμάτων της Apple θα σας ενθουσιάσει!

    Κακό – Δεν έρχεται στο Android

    Παρά τις φήμες οι οποίες μάλιστα ήταν και έντονες η εφαρμογή Messages δεν θα γίνει τελικά ported στο Android.

    Καλό – To WatchOS γίνεται πιο χρηστικό

    wwdc-2016-watch-activity

    Η Apple άνοιξε την WWDC παρουσίαση της με την νέα έκδοση του watchOS. Στην νέα έκδοση θα έχουμε πιο γρήγορους χρόνους για την φόρτωση μιας εφαρμογής, νέα λειτουργία dock και πολλά ακόμη.

    Η Apple επίσης παρουσίασε δύο νέες εφαρμογές για την υγεία με βάση τον διαμερισμό της άσκησης αλλά και στην αναπνοή.

    Σιγά σιγά λοιπόν βλέπουμε πως το εν λόγω λογισμικό ωριμάζει και γίνεται πιο χρηστικό.

    Κακό – To Scribble το φέρνει η Apple από το Palm OS;!;!;

    eckk0aunrqduorx9bicq

    Ένα από τα νέα χαρακτηριστικά του Apple Watch ονομάζεται Scribble και σας επιτρέπει να γράφετε γράμματα στην οθόνη του Apple Watch τα οποία μεταφράζονται κατόπιν σε ψηφιακό κείμενο. Ουάου μπορεί να πει κάποιος αλλά για μια στιγμή…. Αυτό ήταν ένα χαρακτηριστικά του Palm Pilot πίσω την δεκαετία του 90!!!

    Dimitris Georgoulas
    Dimitris Georgoulas
    O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles