11.3 C
Athens
Saturday, April 20, 2024
More

    Στείλτε τους Κλώνους: Αν η Apple δεν θέλει να καινοτομήσει στα desktop Mac

    mac-pro-wwdc-01

    Αντικειμενικά στις τελευταίες Mac αναβαθμίσεις η Apple άφησε εκτός τα desktop μηχανήματα της. Έτσι λοιπόν αν και το MacBook Pro αναβαθμίστηκε δραματικά με νέο σχεδιασμό, πιο γρήγορο hardware, την νέα Touch Bar και πολλά ακόμη την ίδια στιγμή τα Mac Mini και Mac Pro έμειναν χωρίς την παραμικρή αναβάθμιση.

    Τα iMacs έχουν να αναβαθμιστούν σχεδόν ένα χρόνο ενώ το Mac Mini είδε την τελευταία αναβάθμιση στην ταχύτητα του πριν από 1000 μέρες και περισσότερο όταν είδαμε και το Mac Pro του 2013 με τον Schiller να λέει αυτό που πλέον περνάει σαν ειρωνεία – “can’t innovate anymore my ass.”

    Οι προθέσεις τις Apple έχουν αφήσει πολλά ερωτηματικά ειδικά για το αν η εταιρεία θεωρεί πως το Mac έχει μέλλον ή θα προωθήσει το σύνολο των desktop της στα χέρια κάποιας άλλη εταιρείας – Ναι υπάρχουν πολλοί που πλέον πιστεύουν ακόμη και αυτό!!

    Η Apple έφερε μια δραστική αναβάθμιση στο Mac Pro πίσω το 2013 με τον εικονικό πλέον κυλινδρικό σχεδιασμό. Αυτός ο σχεδιασμός έδινε μια πιο μικρή σχεδιαστική υπογραφή στο μηχάνημα σε σύγκριση με τον προκάτοχο του. Επίσης εκείνη την χρονιά η Apple αναβάθμισε τις αποδόσεις των Mac Pro σε ένα πολύ ικανοποιητικό επίπεδο.

    Η αναβάθμιση αυτή όμως έκανε πιο δύσκολη την ίδια την αναβάθμιση του μηχανήματος κατόπιν από τους χρήστες και μετά την αγορά του.

    GPUs και CPUs έγιναν γρηγορότερες από το 2013 με τους Mac Pro χρήστες να έχουν μείνει στο περιθώριο στην δύση του 2016. Πριν από ένα χρόνο μάλιστα ο ιδρυτής της Oculus Palmer Luckey είχε αναφέρει χαρακτηριστικά:

    “Καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως η Apple δεν βάζει ως προτεραιότητα τις τελευταίας γενιάς κάρτες γραφικών, GPUs. Μπορεί κάποιος να αγοράσει ένα Mac Pro με $6,000 και ακόμη και αυτό το μηχάνημα δεν θα είναι επαρκές για τα δικά μας χαρακτηριστικά. Αν δίνανε προτεραιότητα στις κάρτες γραφικών όπως έκαναν στο παρελθόν θα ήταν χαρά μας να φέρουμε το Oculus στα Mac”

    Από το 2013 το Mac Pro δεν έχει αγγιχτεί από την Apple. Δεν υπήρξαν αναβαθμίσεις στο εσωτερικό του, σχεδιαστικές αλλαγές ή κάποιες αλλαγές στις θύρες του. Σκεφτείτε πως το Mac Pro έχει ακόμη συνδεσμολογία USB-A και 6 Thunderbolt 2, τεχνολογίες δηλαδή από τις όποιες ήδη απομακρύνεται η ίδια η Apple από τα laptops της όπως μας απέδειξε με τα νέα MacBook και MacBook Pro.

    Mac-Mini

    Τα ίδια ισχύουν και για το Mac Mini. Το μηχάνημα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2005 και αγαπήθηκε άμεσα παρά το γεγονός πως ο σχεδιασμός του δεν άλλαξε δραματικά μέχρι και σήμερα. Για χρόνια η Apple όμως φρόντιζε την αναβάθμιση του στο εσωτερικό.

    Ένα περίεργο στοιχείο είναι πως τόσο το Mac Mini όσο και το Mac Pro αναβαθμιζόντουσαν κάθε χρόνο μέχρι και το 2011 που ανέλαβε την ηγεσία της Apple ο Tim Cook. Μετά το 2011 οι αναβαθμίσεις τους σταμάτησαν απότομα. Κάνεις δεν μπορεί βέβαια σε αυτό το σημείο να γνωρίζει αν αυτό είναι μια σύμπτωση ή κάτι άλλο.

    Την τελευταία φορά που είδαμε το Mac Mini να δέχεται μια μικρή αναβάθμιση ήταν το 2014 με την είσοδο των νέων Haswell επεξεργαστών. Η τελευταία μεγάλη του σχεδιαστική αλλαγή έγινε το 2010 όπου είχαμε και ένα unibody σασί από αλουμίνιο – Αυτό σημαίνει πως το Mac Mini έχει μείνει σχεδόν ίδιο εδώ και 6 ολόκληρα χρόνια.

    Δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαίο που πολλοί πλέον αναρωτιούνται για το πόσο σημασία δίνει πλέον η Apple στην αγορά του Mac desktop.

    hp-z2

    Την ίδια στιγμή οι κατασκευαστές PC πιέζουν και προχωρούν μπροστά με μηχανήματα παρόμοια με αυτά που κάποτε παρουσίασε η Apple. Για παράδειγμα χθες είχαμε την HP να ανακοινώνει το νέο Z2 Mini που αν μη τι άλλο είναι μια μορφοποίηση ενός Mac Mini με ένα Mac Pro. Το Z2 Mini ξεκινάει από τα $699 και αφήνει πολύ πίσω το Mac mini της Apple. Μάλιστα με τους τελευταίους Xeon επεξεργαστές και την NVIDIA Quadro Pro Graphics βάζει δύσκολα ακόμη και στον τριών χρόνων Mac Pro.

    H αποξένωση της Apple για τα desktop μηχανήματα ενισχύθηκε και από το γεγονός πως πέρασε την εξωτερική οθόνη της στην LG καταργώντας μια και καλή την Thunderbolt οθόνη της. Έτσι μαζί με τα νέα MacBook Pro η Apple ανακοίνωσε πως συνεργάστηκε με την LG για τις νέες UltraFine 4K και 5K εξωτερικές οθόνες, την στιγμή που σταματούσε η ίδια την παραγωγή της δικής της.

    Επίσης η Apple δίνει τον τελευταίο καιρό έμφαση στο γεγονός πως τα νέα MacBook Pro είναι μηχανήματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο ως laptops αλλά και ως αντικαταστάτες ενός desktop.

    screen-shot-2016-11-15-at-5-02-59-pm

    Δεν μπορεί να θεωρεί τυχαία η φωτογραφία της παρουσίασης τους που δείχνει ένα MacBook Pro να δίνει ζωή σε ένα desktop set up με δύο εξωτερικές οθόνες αλλά και άλλα περιφερειακά.

    Όλα δείχνουν λοιπόν πως τα Mac Mini και Mac Pro δεν αποτελούν προτεραιότητα για την Apple. Θα μπορούσε όμως η εταιρεία να βρει τρόπους να ικανοποιήσει τους desktop καταναλωτές της ενώ παράλληλα δίνει το βάρος σε άλλα προϊόντα.

    Μια πιθανότητα θα ήταν κάνει το macOS δωρεάν και με άδειες χρήσης για εγκατάσταση σε άλλα hardware από άλλες εταιρείες. Η Apple θα μπορούσε να δουλέψει με αυτές τις εταιρείες έτσι ώστε να επιβεβαιώσει την ποιότητα και την απόδοση των μηχανημάτων τους με το λογισμικό της. Κάτι τέτοιο βέβαια αυτή την στιγμή μάλλον φαντάζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

    Υπάρχει και το πρόγραμμα αδειών λογισμικού κλώνων όπως έκανε το 90 κάτι βέβαια που ο Steve Jobs σταμάτησε άμεσα και από την αρχή με το που γύρισε στην Apple.

    Μια εικόνα λοιπόν και με βάση το παραπάνω θα μπορούσε να είναι – Desktop Macs, κατασκευασμένα από τρίτη εταιρεία, με άδειες λογισμικού macOS μαζί με ένα Magic Keyboard με Touch Bar από την Apple.

    Μπορεί να δούμε κάποια στιγμή αυτή την εικόνα…. Προσωπικά δεν ξέρω αλλά δεν θα μου κάνει και εντύπωση αν κάτι τέτοιο γίνει τα επόμενα χρόνια.

    Εν κατακλείδι έχουνε περάσει 1,065 μέρες από την τελευταία αναβάθμιση του Mac Pro και 764 μέρες από την αντίστοιχη του Mac Mini την ίδια στιγμή που δεν περιμένουμε κάποιες άλλες ανακοινώσεις από την Apple μέχρι το 2017.

    Σχολιασμός στο φόρουμ

    Dimitris Georgoulas
    Dimitris Georgoulas
    O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles