19.5 C
Athens
Friday, April 26, 2024
More

    Νοιάζεται ακόμη η Apple για το Mac;

    apple-boring

    Υπάρχει μια μεγάλη γκρίνια ανάμεσα στους χρήστες Mac φέτος. Πρώτα είχαμε την έλλειψη αναβαθμίσεων για το 2016 για τα Mac μοντέλα που δεν ήταν MacBook. Έπειτα τα Mac Pro και τα Mac Mini δεν έχουν αναβαθμιστεί εδώ και χρόνια. Τέλος όλοι αυτοί που περιμένανε τα νέα MacBook Pro με αγωνία δεν ενθουσιάστηκαν 100% με τα νέα μοντέλα παρά το γεγονός πως η πλειοψηφία παραδέχεται ότι τα νέα μοντέλα είναι πολύ όμορφα και πολύ ισχυρά.

    Η μη αναβάθμιση των iMac, Mac Pro ή Mac Mini σίγουρα δημιούργησε πολύ μεγάλο εκνευρισμό και έτσι κανείς δεν μπορεί να αδικήσει του χρήστες Mac και ειδικά αυτούς μηχανημάτων όπως των Mac Pro που είδαν ακόμη μια χρονιά να περνάει έτσι.

    Επίσης τα νέα MacBook Pro αντικειμενικά δεν είναι για τον καθένα. Ο όρος Pro εδώ και χρόνια σημαίνει πως απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε επαγγελματίες. Ο περιορισμός όμως σε θύρες σύνδεσης, σε RAM την ίδια στιγμή μάλιστα που η Microsoft παρουσιάζει το Surface Studio σίγουρα δημιούργησε περίεργα συναισθήματα.

    Ο Phil Schiller δήλωσε πρόσφατα πως έμεινε έκπληκτος με την αρνητική κριτική για το πρόσφατο event της Apple και τις ανακοινώσεις που έγιναν εκεί. Μάλλον ξέχασε πως δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως η Apple εκθρονίζει τα Mac και πως όσο περνάνε οι μέρες που τα Mac Pro δεν αναβαθμίζονται τόσο η ένταση των επαγγελματιών χρηστών μεγαλώνει το ίδιο και η απογοήτευση.

    Όλα τα παραπάνω έχουν μια λογική όσο η Apple δεν αναβαθμίζει βασικές σειρές μηχανημάτων της.

    Η έλλειψη κινήσεων στον χώρο του Mac το 2016 εντείνει την ανησυχία του Mac χρήστη που μοιάζει ξεχασμένος προς χάρη της επιτυχίας του iPhone.Το Mac αποτελεί το 12% της κερδοφορίας της Apple και φέτος ίσως γίνει και μικρότερο. Η σχέση της Apple με την Intel επίσης έχει παίξει και αυτή σημαντικό ρόλο για την κυκλοφορία νέων Mac με την Apple πολλές φορές να μην αρέσκεται σε αυτή.

    Αυτό έχει οδηγήσει την Apple να παίρνει πολλές φορές αποφάσεις που δεν συμβαδίζουν με το roadmap της Intel και έτσι έχουμε προβλήματα. Με άλλα λόγια η Apple φαίνεται να παίρνει ρίσκα σε αυτό το κομμάτι και σε ότι έχει να κάνει με τι επεξεργαστή θα χρησιμοποιήσει και κάποια από αυτά δεν τις βγαίνουν στην πορεία πάντα.

    Κάπου εκεί βλέπουμε και το Mac Pro που δεν έχει αναβαθμιστεί εδώ και 3 ολόκληρα χρόνια. Μπορεί το Mac Pro να μην πουλάει πολύ αλλά μην ξεχνάμε πως έχει πιστούς οπαδούς. Την ίδια ώρα η Apple πριν 2 χρόνια παρουσίασε το νέα 5K iMac που ήταν καλύτερα σε πολλά σημεία από τα Mac Pro και αυτό σίγουρα είχε έναν συμβολισμό.

    Η Apple νοιάζεται λοιπόν για το Mac; Η απάντηση είναι πως ναι αλλά ως μια κλασική συσκευή υπολογιστή με πληκτρολόγιο και ποντίκι. Τα Mac αυτή την στιγμή υπάρχουν γιατί δεν είναι iOS και δεν θα γίνουν ποτέ.Με βάση το παραπάνω η Apple προσπαθεί να βρει έξυπνους τρόπους να ενσωματώσει μαθήματα που έμαθε από το iOS στο Mac. Η Touch Bar είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα της λογικής αυτής μιας και πρόκειται ουσιαστικά για μια μικρή iOS οθόνη που αποτελεί συσκευή εισαγωγής στο Mac μέσω αφής.

    Η Apple επίσης φέρετε να είναι ρεαλιστική με το Mac αναγνωρίζοντας πως είναι μια κατηγορία – προσωπικών υπολογιστών – που συνεχώς σημειώνει πτώση παγκοσμίως. Το ίδιο ισχύει και για την Microsoft που το αναγνωρίζει και αυτή αλλά με μια μεγάλη διαφορά. Η δεύτερη δεν έχει ένα επιτυχημένο mobile λογισμικό και έτσι έχει μεταμορφώσει τα Windows PC σε μηχανήματα υβριδικά που εξυπηρετούν και τους δύο σκοπούς με κορυφαίο παράδειγμα το νέο Surface Studio.

    H κριτική που έχουν δεχτεί τα νέα MacBook Pro από επαγγελματίες του χώρου έχουν μια λογική. Το όριο των 16 GB Ram ή η έλλειψη μιας ισχυρής κάρτας γραφικών μπορεί να μην ενδιαφέρουν πολλούς αλλά για πολλούς pro χρήστες αποτελεί κάτι που είναι πολύ δύσκολο να χωνέψουνΗ Apple φαίνεται να παίζει με τα όρια που εκφράζουν οι ανάγκες των χρηστών προσπαθώντας κάθε φορά να ικανοποιήσει την πλειοψηφία αυτών.

    Για αυτά τα όρια το ερώτημα για την εταιρεία είναι αν αξίζει τον πόνο και τον κόπο.

    Ο κίνδυνος είναι πόσοι χρήστες είναι σε αυτά τα όρια και πόσους ανθρώπους εκφράζουν αυτά καθώς και πόσοι από αυτούς επηρεάζουν άλλους.

    Η Apple λοιπόν προσπαθεί να δημιουργήσει στον χώρο του Mac τα καλύτερα προϊόντα για τους περισσότερους ανθρώπους σε κάποια συγκεκριμένα αγορά.

    Οι χρήστες θα διαμαρτυρηθούν για τις USB-C και τις Thunderbolt 3 θύρες αλλά σιγά σιγά αυτό το κύμα εκνευρισμού θα καταλαγιάσει.

    Ο κίνδυνος δεν είναι λοιπόν αυτός αλλά μάλλον η νέα τιμολογιακή πολιτική που και αυτή έχει ξεσηκώσει πολλές αντιδράσεις. Εδώ όπως είπαμε και σε προηγούμενο άρθρο μας θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε. Η Apple έχει την τάση να μειώνει εν συνεχεία τις τιμές νέων μηχανημάτων της – Περίπτωση του MacBook Air που το πρώτο ήταν πανάκριβο και μη προσιτό για τους περισσότερους χρήστες και το οποίο εξελίχτηκε μετά σε ένα από τα πιο προσιτά και αγαπημένα Mac στην σειρά της Apple.

    H Apple λοιπόν ενδιαφέρετε για τα Mac απλά μια σειρά από συνθήκες και αποφάσεις κάνουν τα πράγματα να δείχνουν χειρότερα από ότι πραγματικά είναι. Λέγοντας αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν και σοβαρά θέματα στον τομέα αυτό. Αν σε 6-9 μήνες από τώρα ακόμη αναρωτιόμαστε τι θα κάνει η Apple με τα iMac και τα Mac Pro τότε τα πράγματα δεν θα είναι σίγουρα τόσο καλά και θα ελλοχεύουν αρκετοί κίνδυνοι.

    Πάρα αυτά είμαστε σχεδόν σίγουροι πως η Apple σύντομα θα αναβαθμίσει και την υπόλοιπη Mac σειρά της – για το καλό όλων μας ευχόμαστε πως δεν θα διαψευστούμε….

    Σχολιασμός στο φόρουμ

    Dimitris Georgoulas
    Dimitris Georgoulas
    O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles