22.4 C
Athens
Tuesday, April 16, 2024
More

    Με το iPhone 8 η Apple φαίνεται να σπάει τους δικούς της κανόνες

    iphone-8-concept11

    Έχουμε μια σειρά από ενδείξεις πλέον ότι το iPhone 8 μπορεί να βγει στην αγορά με σημαντική καθυστέρηση από ότι μας έχει συνηθίσει η Apple τα προηγούμενα χρόνια και αυτό είναι ακόμη ένα σημάδι πως η Apple φέτος διαλέγει μια διαφορετική προσέγγιση για την ναυαρχίδα της. Μάλιστα η εταιρεία δεν σπάει έναν αλλά δύο από τους βασικούς της κανόνες που έχει θεμελιώσει εδώ και δεκαετίες για τα νέα της προϊόντα.

    Ο πρώτος κανόνας θέλει την Apple να αποφεύγει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και να είναι αυτό που ονομάζουμε early adopter. Η Apple μέχρι και σήμερα και όταν μια νέα τεχνολογία κάνει την εμφάνιση της περιμένει καρτερικά και παρατηρεί ενώ άλλοι κατασκευαστές ξεκινάν να την δοκιμάζουν στα δικά τους μοντέλα κάνοντας πολλές φορές λάθη. Αυτά τα λάθη αξιολογεί με προσοχή η εταιρεία και όταν είναι ικανοποιημένη με την σταθερότητα που μπορεί να προσφέρει μια νέα τεχνολογία τότε παρουσιάζει την δική της εκδοχή που είναι η πιο ομαλή και με τα λιγότερα λάθη.

    Το είδαμε αυτό με το iPod. Το πρώτο φορητό media player είχε δημιουργηθεί και 1979 ενώ το πρώτο mp3 player έκανε την εμφάνιση του στην αγορά το 1998. H Apple περίμενε μέχρι το 2001 για να δώσει την δική της απάντηση με το iPod. Κάτι ανάλογα έγινε και με τα smartphones που έκαναν την εμφάνιση του στα μέσα του 1990. Το iPhone δεν κυκλοφόρησε παρά μια δεκαετία μετά.

    Τέλος στο ίδιο μήκος κύματος το πρώτο τηλέφωνο που είχε δαχτυλικό αποτύπωμα ήταν το Mototola Atrix το 2011. Η Apple πρόσθεσε έναν τέτοιο αισθητήρα στο iPhone 2 χρόνια μετά.

    Τα παραδείγματα πολλά και όλα δείχνουν πως η Apple δεν αρέσκεται να καινοτομεί σε νέες τεχνολογίες. Η καινοτομία της εταιρείας είχε να κάνει πάντα με τρόπο που χρησιμοποιούσε αυτές της τεχνολογίες και πιο συγκεκριμένα σε ότι είχε να κάνει με την διεπαφή του χρήστη.

    Ο δεύτερο κανόνας θέλει την Apple να προγραμματίζει τα πάντα πολύ προσεκτικά και με την κάθε λεπτομέρεια σε τεράστιο βαθμό. Αυτό είναι εμφανές στην διαχείριση της παραγωγικής της αλυσίδας. Η εταιρεία δεν ενθουσιάζεται με μια ιδέα όσο πρωτότυπη και αν είναι και όσο πίστη και αν έχει σαν αυτή αν δεν είναι πρώτα σίγουρη πως θα μπορεί να έχει μια υγιή και σε μεγάλες ποσότητες παραγωγή.

    Το παραπάνω είναι ένα μάθημα που το έμαθε με τα Macintosh.

    iphone-8-x-edition-leak-Benjamin-Geskin-2

    Η Apple φέτος όμως φαίνεται να σπάει και τους δύο αυτούς κανόνες. Η μεγάλη καθυστέρηση στην παραγωγή του iPhone 8 φέρετε να έχει να κάνει με τεχνικές δυσκολίες της ενσωμάτωσης του αισθητήρα δαχτυλικών αποτυπωμάτων στην οθόνη. Αυτή είναι μια τελείως νέα τεχνολογία που δεν έχει δοκιμαστεί πολύ από τον ανταγωνισμό.

    Μάλιστα όπως σας γράψαμε και σε προηγούμενο άρθρο ο πάντα αξιόπιστος αναλυτής της KGI αναφέρει πως καθυστερήσεις υπάρχουν και σε άλλα εξαρτήματα όπως στην OLED oθόνη, στον A11 επεξεργαστή που φέρνει μια νέα αρχιτεκτονική στα 10 naonometer και στις νέες 3D κάμερες.

    Όταν είχαν ξεκινήσει οι φήμες πως η Apple σχεδιάζει ένα επετειακό iPhone για τα 10 χρόνια της συσκευές ήταν πολλοί εκείνοι που δεν το πίστευαν. Η Apple δεν κάνει επετείους και λανσάρει προϊόντα στον δικό της χρόνο και μόνο όταν είναι έτοιμα είχαν αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Πάρα αυτά με το iPhone 8 η Apple φαίνεται να πήρε την απόφαση να σπάσει τους δικούς της κανόνες και να παρουσιάσει μια τελείως διαφορετική iPhone συσκευή φέτος.

    Μπορεί απλά να είναι μια σύμπτωση φέτος. Μπορεί επίσης η εταιρεία να αναγνώρισε πως ο ανταγωνισμός στην αγορά αυτή έχει προχωρήσει πολύ μπροστά. Μέχρι το 2014 όλοι οι κατασκευαστές παρουσιάζαν μεγαλύτερα μοντέλα ως προς τις ίντσες της οθόνης και η Apple τελικά δεν είχε άλλη επιλογή και ακολούθησε και αυτή. Φέτος και εν έτη 2017 οι περισσότεροι κατασκευαστές εστιάζουν σε smartphones με ελάχιστα πλαίσια και ίσως η Apple αντιλήφθηκε πως πρέπει και εδώ να κάνει ίδιο για να μην μείνει η ναυαρχίδα της εκτός της νέας αυτής τροχιάς.

    iphone-8-image-8

    Όποιος και να είναι αυτός ο λόγος σίγουρα είναι μια νέα θεώρηση των πραγμάτων για την εταιρεία.

    Επίσης η κίνηση αυτή της Apple έχει και μεγάλο ρίσκο. Αν το iPhone 8 καθυστερήσει περισσότερο από 6 εβδομάδες να κυκλοφορήσει στην αγορά τότε μπορεί να χαθεί ένα ολόκληρο οικονομικό τρίμηνο.

    Οι καταναλωτές επίσης μπορεί να μην δείξουν μεγάλη υπομονή και να οδηγηθούν σε άλλες εναλλακτικές.

    Αυτό που πιστεύουμε εμείς είναι πως αν το iPhone 8 επαληθεύσει όλες τις προσδοκίες τότε θα αποτελέσει την νέα τεράστια επιτυχία για την Apple ειδικά μάλιστα αν δεν ξεπεράσει και όριο τον $1000.

    Η Apple λοιπόν μάλλον σπάει 2 βασικούς της κανόνες αλλά το κάνει με επίγνωση των κερδών και της απήχησης που θα έχει η νέα αυτή συσκευή στην αγορά.

     

    Dimitris Georgoulas
    Dimitris Georgoulas
    O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles