16 C
Athens
Friday, March 29, 2024
More

    Θα χάσουν τελικά τα μελλοντικά iPhones την 3.5mm θύρα ακουστικών; Τι πλάνο έχει η Apple;

    iphone

    H Apple έχει μια μανία – μόνο έτσι μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε – να δημιουργεί σχεδόν κάθε 2 χρόνια μια λεπτότερη συσκευή και για αυτό τον λόγο δεν διστάζει να θυσιάζει στοιχεία της συσκευή όπως για παράδειγμα την αυτονομία της.

    Με τα iPhone 6 και 6S όμως κάποιος θα μπορούσε εύκολα να πει πως η εταιρεία έφτασε στα όρια της για το πόσο λεπτό μπορεί να είναι ένα iPhone. Υπάρχει όμως ένα κομμάτι του που είναι “παλαιάς τεχνολογίας” και αυτό έχει να κάνει με την θύρα ακουστικών που έχει διάμετρο τα 3.5mm.

    3-5mm

    To τελευταίας γενιάς iPod Touch μας δείχνει πως η Apple έχει ακόμη ελάχιστο χώρο για να παίξει με τα χιλιοστά του επερχόμενου iPhone.

    ifixit

    Στην πραγματικότητα όμως όπως μπορείτε να δείτε και στις παραπάνω φωτογραφίες αυτός ο χώρος είναι στην κυριολεξία ελάχιστος. Αν η Apple λοιπόν θέλει να συνεχίσει την δίαιτα του iPhone θα πρέπει να εγκαταλείψει την θύρα των 3.5 χιλιοστών και να βρει μια εναλλακτική λύση.

    Αυτή την στιγμή οι εναλλακτικές λύσεις της είναι οι παρακάτω:

    2-5mm

     

    Αρχικά θα μπορούσε να αντικαταστήσει την 3.5mm θύρα ακουστικών με μια αντίστοιχη των 2.5mm. Αν και η 3.5mm αποτελεί το στάνταρ για τις mobile συσκευές εδώ και χρόνια δεν είναι η μόνη επιλογή που μπορεί να κάνει μια εταιρεία.

    Το 2.5mm σύστημα ποτέ δεν είχε την υιοθέτηση που περίμεναν κάποιοι από τις εταιρείες μιας και για τους περισσότερους κατασκευαστές το αντίστοιχο των 3.5mm ήταν υπεραρκετό. Αν όμως η Apple θέλει να βρει κάπου μερικά χιλιοστά μπορεί να υιοθετήσει αυτό το σύστημα.

    Επίσης κάνοντας κάτι τέτοιο δεν θα δημιουργούνταν μεγάλη αναστάτωση στους κατασκευαστές αξεσουάρ και χρήστες μιας και εύκολα κάποιος θα μπορούσε να τοποθετήσει ένα 3.5mm σε 2.5mm αντάπτορα χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.

    Το παραπάνω όμως είναι μια λύση παλαιάς τεχνολογίας και έτσι η Apple μάλλον στην νέα της ναυαρχίδα θα θέλει να βάλει κάτι πιο hi-tech.

    headphones

    H δεύτερη επιλογή λοιπόν θέλει την κατάργηση της θύρας audio και μετατρέποντας την αντίστοιχη Lightning για αυτό τον σκοπό. Μάλιστα οι πρόσφατες φήμες θέλουν την εταιρεία να κάνει αυτό ακριβώς.

    Η θύρα Lightning μπορεί ήδη να υποστηρίξει αποστολή ηχητικών σημάτων και το καταφέρνει μάλιστα στην αγορά μέσω μια σειρά audio docks που έχουν κυκλοφορήσει. Επίσης μπορείτε ακόμη και σήμερα να αγοράσετε Lightning ακουστικά αν και υπάρχει μικρή γκάμα στην αγορά αυτή την στιγμή.

    Η υιοθέτηση μιας τέτοιας λύσης έχει τα υπέρ και τα κατά της. Στα θετικά η Lightning θύρα δίνει ψηφιακό σήμα ήχου. Αυτό σημαίνει πως οι κατασκευαστές ακουστικών μπορούν να συμπεριλάβουν τους δικούς τους  digital-to-analog μετατροπείς κάποιοι που θα μπορεί να είναι πιο υψηλής ποιότητας από αυτούς που συναντούμε μέσα σε ένα iPhone.

    To ψηφιακό στάνταρ audio module της Apple επιτρέπει στα ακουστικά να παίρνουν ενέργεια από το iPhone χωρίς έτσι αυτά να χρειάζονται φόρτιση αν και βέβαια αυτό θα έχει επίπτωση στην αυτονομία της συσκευής. Αυτό όμως επειδή λειτουργεί αμφίδρομα σημαίνει πως και τα ακουστικά μπορούν να δώσουν ενέργεια πίσω στο iPhone και έτσι κάποιος θα μπορούσε να ακούει μουσική ενώ η συσκευή είναι σε κατάσταση φόρτισης.

    Το μεγάλο αρνητικό βέβαια είναι πως με μια τέτοια αλλαγή καταργούνται όλα τα κλασικά ακουστικά και η χρήση ενός αντάπτορα δεν θα δώσει λύση μιας και μιλάμε πλέον για ένα ψηφιακό σήμα.

    Η αναστάτωση λοιπόν που θα έχουμε στους χρήστες θα είναι ιδιαίτερη μεγάλη και θα δημιουργηθεί πολύ πολύ μεγάλη γκρίνια.

    lightningcable-usbctolightning

    Η τρίτη επιλογή που την είδαμε και αυτή σε φήμες θέλει την Apple να αντικαταστήσει την Lightning θύρα με μια  USB-C.

    Το USB-C είναι ένα πολύ ισχυρό στάνταρ που μπορεί να κάνει πρακτικά τα πάντα σε μια iOS συσκευή. Ο ήχος είναι μια από τις δυνατότητες ενώ οι κατασκευαστές δεν θα είχαν πρόβλημα να δημιουργήσουν USB-C ακουστικά.

    H Apple έχει ήδη υιοθετήσει το USB-C στα 12 ιντσών MacBook και είναι σχεδόν βέβαιο πως αυτή η συνδεσμολογία θα παρουσιαστεί σε όλη την σειρά MacBook μέσα στον επόμενο χρόνο. Η Apple λοιπόν θα μπορούσε να συγχρονίσει όλες τις συσκευές της μέσα από μια θύρα.

    Εδώ βέβαια υπάρχει και ένα θέμα και μάλιστα ιδιαίτερα μεγάλο. Υπήρξε μια πολύ μεγάλη γκρίνια όταν η Apple εγκατέλειψε την 30-pin συνδεσμολογία για χατίρι του Lighting. Ήταν μια αλλαγή που η Apple είπε ότι έπρεπε να γίνει παρά τις μεγάλες αντιδράσεις που έφερε. Η εταιρεία λοιπόν δεν νομίζουμε πως θα φέρει μια νέα και τόσο μεγάλη αλλαγή στην συνδεσμολογία των iOS συσκευών τόσο σύντομα.

    Επίσης το USB-C αν και πανίσχυρο το iPhone δεν χρειάζεται πολλές από τις δυνατότητες που δίνει. Κανείς για παράδειγμα δεν θα συνδέσει το iPhone του με μια Thunderbolt oθόνη και το iPhone δεν έχει την επεξεργαστική ισχύ για να υποστηρίξει τέτοια χαρακτηριστικά.

    Τέλος αν όλα γίνονται για να έχουμε λεπτότερα iPhones τότε η θύρα USB-C δεν θα βοηθήσει πάρα πολύ. όπως μπορείτε να δείτε και παρακάτω.

    usb-c

    Η τελευταία λοιπόν επιλογή είναι να γίνει αφαιρέσει της θύρας ακουστικών και οι χρήστες να πρέπει να χρησιμοποιήσουν στο μέλλον μόνο ασύρματα ακουστικά.

    wireless

    Αυτό βέβαια όπως και στις προηγούμενες επιλογές θα δημιουργήσει μεγάλη γκρίνια. Σίγουρα είναι μια λύση του μέλλοντος αυτή αλλά δεν νομίζουμε πως ακόμη το αγοραστικό κοινό είναι έτοιμο να την αποδεχτεί.

     

    Σχολιασμός στο φόρουμ 

    Dimitris Georgoulas
    Dimitris Georgoulas
    O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles