19.1 C
Athens
Friday, April 19, 2024
More

    Η Apple μπορεί να φέρει αναγνώριση προσώπου αλλά το Touch ID θα παραμείνει

    facial-recognition

    Φαίνεται πλέον ξεκάθαρο ότι η Apple δουλεύει πάνω σε ένα νέο iPhone χωρίς πλαίσια – μάλλον το iPhone 8. Όχι μόνο έχουμε ακούσει πολλές αναφορές για αυτή την ιδέα αλλά μην ξεχνάμε πως κάτι τέτοιο είναι και το μεγάλο όραμα του Jony Ive για έναν σχεδιασμό από μόνο γυαλί. Το επόμενο μεγάλο λοιπόν βήμα είναι αυτό.

    Η Apple λοιπόν σίγουρα θα κινηθεί πως αυτή την κατεύθυνση και ίσως μια μέρα το όραμα του Ive να αποκτήσει σάρκα και οστά. Τα πρώτo iPhone καινοτόμησε για την εποχή του μιας και με απίστευτη επιτυχία αφαίρεσε το φυσικό πληκτρολόγιο έτσι ώστε να έχει ο χρήστης μεγαλύτερη οθόνη. Στα τελευταία iPhones η Apple αποχωρίστηκε το μηχανικό Home Button προς χάρη ενός με αισθητήρα αφής.

    Η τελευταίες αναφορές της KGI κάνει λόγο πως η Apple ίσως αποχωριστεί τελείως το Touch ID προς χάρη νέων βιομετρικών τεχνολογιών.

    Πολλοί λοιπόν έχουν ξεκινήσει να πιστεύουν με βάση το παραπάνω πως η Apple μπορεί να αντικαταστήσει τον αισθητήρα δαχτυλικού αποτυπώματος με κάτι νέο.

    Εδώ προσωπικά θα πούμε ναι ίσως αλλά μάλλον όχι.

    Η τεχνολογία του Touch ID ουσιαστικά είναι ο αισθητήρας της Apple για την αναγνώριση του δαχτυλικού αποτυπώματος στις τωρινές συσκευές και έτσι οποιοσδήποτε άλλος αισθητήρας ενσωματωμένος στην οθόνη θα μπορούσε να θεωρηθεί μια νέα βιομετρική τεχνολογία.

    Με άλλα λόγια θα μπορούσε να είναι η υπόθεση ότι θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε το δαχτυλικό μας αποτύπωμα για να ξεκλειδώσουμε το iPhone απλά η Apple μπορεί να χρησιμοποιήσει μια διαφορετική μέθοδο.

    Η νέα βιομετρική τεχνολογία που φέρετε να έχει διαρρεύσει θα μπορούσε επίσης να είναι ένα σύστημα αναγνώρισης του προσώπου του χρήστη. Κάποιες μάλιστα αναφορές κάνουν λόγο πως η Apple θα χρησιμοποιήσει και τις δύο αυτές τεχνολογίες κάτι που θα ήταν απόλυτα λογικό.

    Αν το iPhone σας λοιπόν αναγνωρίσει το πρόσωπο σας θα ξεκλειδώσει αν πάλι όχι θα ζητήσει το δαχτυλικό σας αποτύπωμα για παράδειγμα και αν δεν πιάσει και αυτό τότε θα σας ζητήσει το passcode σας.

    Η Apple όμως να αφήσει τελείως στην άκρη την αναγνώριση του δαχτυλικού αποτυπώματος και να βασιστεί αποκλειστικά στην αναγνώριση προσώπου σίγουρα είναι μια κίνηση που δεν περιμένουμε είναι η αλήθεια από την Apple.

    Στην θεωρία η αναγνώριση προσώπου θα είναι ένα καλό σύστημα ασφαλείας. Ιδανικά απλά σηκώνετε το τηλέφωνο σας και αυτό απλά ξεκλειδώνει.

    Πολλοί χρήστες όμως ήδη έχουν δηλώσει πως κάτι τέτοιο χωρίς Touch ID σας ένα δεύτερο πλάνο ή επιλογή θα ήταν κάτι που δεν θα θέλανε.

    Σίγουρα αν η Apple φέρει την αναγνώριση προσώπου θα το κάνει με την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια όπως με την χρήση ενός 3D αισθητήρα που θα χρησιμοποιεί για παράδειγμα 240 μοναδικά χαρακτηριστικά για να κάνει αναγνώριση του προσώπου σας. Το Touch ID αυτή την στιγμή χρησιμοποιεί περί τα 14ο μοναδικά χαρακτηριστικά του δαχτυλικού σας αποτυπώματος για αυτό τον σκοπό.

    Μια τέτοια τεχνική χρησιμοποιείται ήδη από πολλές χώρες και ειδικά στα αεροδρόμια και το βιομετρικό chip των διαβατήριων καθώς και την χρήση κάμερας την ώρα που περνάτε από τον έλεγχο διαβατηρίων.

    Πολλοί μάλιστα και με βάση την επιτυχία της παραπάνω τεχνολογίας που βρήκε τον δρόμο της στον έλεγχο σε αεροδρόμια πιστέψαν πως και η αναγνώριση της ίριδας του ματιού θα ήταν επίσης κάτι εφικτό.

    Το πρόβλημα όμως με τέτοιους βιομετρικούς αισθητήρες και ειδικά με αυτόν του ματιού δεν είναι τόσο η ασφάλεια αλλά η σταθερότητα του ίδιου του συστήματος.

    Ας πάμε να παντρέψουμε τα δύο λοιπόν και να φέρουμε το παράδειγμα του iPhone. Θα ήταν εφικτή η αναγνώριση της ίριδας του ματιού του χρήστη;

    Τα επαγγελματικά συστήματα αυτή την στιγμή χρειάζονται 1 με 2 δευτερόλεπτα για να σας αναγνωρίσουν και αυτό αν καθίσετε απόλυτα ακίνητοι σε μια συγκεκριμένη θέση. Με το iPhone η διαδικασία αυτή σίγουρα δεν θα είχε την ίδια ταχύτητα.

    Επίσης η αναγνώριση του ματιού θα υπήρχε πρόβλημα με τους ανθρώπους που φοράνε γυαλιά ακόμη και αυτά του ηλίου μιας και η ίριδα του ματιού  κάθε φορά θα χρειαζόταν χρόνο για να σταθεροποιηθεί και να αναγνωρισθεί από το iPhone.

    Φυσικά έχουμε και το θέμα τι θα γίνει σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Τα επαγγελματικά συστήματα χρησιμοποιούν πολύ έντονο φως γύρω από την κάμερα. Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν ιδιαίτερα εφικτό στο iPhone.

    Ένα άλλο βιομετρικό μέτρο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί είναι η ίδια η φωνή σας – σίγουρα αρκετοί από εσάς θα γνωρίζετε το phone banking των τραπεζών και θα το έχετε χρησιμοποιήσει.

    Δεν χρειάζεστε κάποιο κωδικό απλά την ίδια σας την φωνή.

    Η Apple όμως πολύ δύσκολα θα προσάρμοζε ένα τέτοιο βιομετρικό έλεγχο μιας και δύσκολα οι χρήστες θα ήθελαν να μιλάνε στην συσκευή τους δυνατά κάθε φορά που θα ήθελαν να την ξεκλειδώσουν.

    Που καταλήγουμε λοιπόν;

    H Apple ναι μπορεί να κάνει μια πρώτη προσπάθεια υιοθέτησης μιας αναγνώρισης πρόσωπου του χρήστη και να την φέρει αυτή την τεχνολογία ακόμη και φέτος. Σαν δεύτερο πλάνο ασφάλειας όμως θα θέλει να έχει την αναγνώριση του δαχτυλικού αποτυπώματος του χρήστη.

    Dimitris Georgoulas
    Dimitris Georgoulas
    O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles