22.4 C
Athens
Thursday, April 25, 2024
More

    Η “θεωρία της καταστροφής” και τα MacBook Pro

    tim-cook

    To λανσάρισμα των νέων MacBook Pro από την Apple προς έκπληξη πολλών δημιούργησαν ένα κύμα αντιδράσεων – κάτι που μπορεί να εξηγηθεί από την “θεωρία καταστροφής” των μαθηματικών.

    Συνήθως οι αντιδράσεις σε κάθε νέο προϊόν της Apple είναι σταθερές. Οι οπαδοί της Apple είναι ευχαριστημένοι ενώ το σύνολο των καταναλωτών αναγνωρίζουν τις δυνατότητες τους. Επίσης μερίδα του τύπου πάντα στην αρχή μιλάνε για όχι και τόσο καινοτόμα χαρακτηριστικά μιας και πάντα περιμένουν το κάτι παραπάνω από την εταιρεία.

    Αυτή την φορά είδαμε κάτι διαφορετικό. Υπήρχε μια δυνατή έκφραση αρνητισμού. Ο αρνητισμός αυτός μας ήρθε από τον τύπο, κάτι που ίσως ήταν αναμενόμενο, αλλά και από τους πιστούς οπαδούς της Apple και χρήστες MacBook για πολλά χρόνια. Οι ίδιο άνθρωποι λοιπόν που επένδυσαν στο οικοσύστημα της Apple ήταν αυτοί που δήλωναν περισσότερο απογοητευμένοι.

    Τι συνέβη λοιπόν;

    Μάλλον τίποτα απολύτως….

    Όσοι διαβάζετε το blog μας ξέρατε τι περιμέναμε. Γνωρίζαμε ότι τα νέα MacBook Pro ερχόντουσαν με μια πιο λεπτή υπογραφή, πως θα είχαν μια OLED μπάρα αφής ενώ υποθέσαμε σωστά πως θα είχαν καλύτερους επεξεργαστές. Ναι είχαμε αναφέρει ακόμη και την ύπαρξη USB-C θυρών.

    Δεν είναι μυστικό ότι η Apple θα πιέζει πάντα προς λεπτότερες και ελαφρύτερες συσκευές. Επίσης η ιστορία της Apple μας έχει δείξει πως συχνά η εταιρεία αφαιρεί ιστορικά χαρακτηριστικά των συσκευών της προς χάρη νέων στάνταρ που μπορεί να είναι ακόμη και 5 χρόνια μπροστά από την εποχή τους.

    Ο Phil Schiller εμφανίστηκε επί σκηνής και ανακοίνωσε ακριβώς ότι περιμέναμε να ανακοινώσει. Το hardware ήταν ότι καλύτερο μπορούσε να είναι με βάση και τους περιορισμούς της Intel ενώ είχαμε γρηγορότερους επεξεργαστές με γρηγορότερους SSD δίσκους και με καλύτερες κάρτες γραφικών.

    Οι οπαδοί όμως αντέδρασαν πάρα πολύ αρνητικά!!!

    Γνωστοί Apple προγραμματιστές δήλωναν:

    “Ανησυχώ ότι η Apple έχει πάρει λάθος αποφάσεις βάζοντας το κέρδος πάνω από την λειτουργικότητα” – “Το νέο Apple MacBook Pro δεν είναι ένας Pro υπολογιστής” – ” Ήμουν πιστός στην Apple από το 2001 γιατί παρουσιάζαν τα καλύτερα προϊόντα ενώ τώρα για πρώτη φορά κοιτάω και εναλλακτικές”

    Η ερώτηση λοιπόν είναι γιατί είχαμε τέτοιες αντιδράσεις όπως οι παραπάνω σε μια σειρά ανακοινώσεων από την Apple που ήταν φυσιολογικές και τις περιμέναμε.

    Ο αρνητισμός ήταν τόσο μεγάλος που ακόμη και η ίδια η Apple δήλωσε πως δεν περίμενε τόσο έντονες αντιδράσεις!

    Υπάρχει ένα τομέας στα μαθηματικά που ονομάζεται η θεωρία της καταστροφής. Η θεωρία δείχνει πως σε μερικές περιπτώσεις μια συνεχή και ευθεία πορεία μπορεί να δώσει ένα αποτέλεσμα που δεν το περιμένεις και είναι ξαφνικό.

    Για παράδειγμα η μετακίνηση των τεκτονικών πλακών είναι συνεχής και αργή και με ένα πολύ αργό ρυθμό δημιουργεί επίπεδα πίεσης που αυξάνονται. Για χρόνια τίποτα δεν συμβαίνει απολύτως και ξαφνικά μια μέρα η ενέργεια αυτή βρίσκει διέξοδο και δημιουργεί έναν σεισμό.

    Αυτό ακριβώς είχαμε και στο event της Apple στις 27 Οκτωβρίου – Μια έκρηξη από μια αργή αλλά σταθερή απογοήτευση.

    Από που προήλθε αυτή η απογοήτευση:

    • Υπάρχει μια μείωση κυκλοφοριών από την Apple για οτιδήποτε δεν λέγεται iPhone και έτσι οι υπόλοιπες σειρές συσκευών έχουν μεγάλα διαστήματα με σιωπή και κενά
    • Το Mac Pro παραμένει στην αγορά δηλώνοντας παρών μέσω της απουσίας αναβαθμίσεων. Αυτό που αρχικά φάνηκε να είναι η σημαία της καινοτομίας για την Apple έχει μπει εκ νέου στο ψυγείο
    • Το Mac Mini προβληματίζει επίσης. Μοιάζει με το “υιοθετημένο παιδί” των Mac από γονείς που δεν του δίνουν ιδιαίτερη σημασία
    • Η Apple αποχώρησε από την αγορά των οθονών. Η ίδια η εταιρεία συμβούλεψε τους χρήστες πως αν θέλουν μια 4K ή 5K οθόνη να στραφούν στην LG
    • Μια μεγάλη ανησυχία ακούει στο όνομα “Ballmerization” και έχει να κάνει με τις επιλογές της Apple. Όταν ήταν στο τιμόνι της Microsoft ο Ballmer ήταν απίστευτα επιτυχημένος σε ότι είχε να κάνει με τα κέρδη της Microsoft αλλά την ίδια στιγμή η εταιρεία έμεινε πολύ πίσω σε αυτό που ονομάζουμε νέες τεχνολογίες. Πολλοί ανησυχούν πως επί εποχής Tim Cook κάτι αντίστοιχο μπορεί να συμβεί αν δεν συμβαίνει ήδη με την Apple
    • To Microsoft Surface Studio που κυκλοφόρησε μοιάζει σαν να βγήκε από το εργαστήριο του Ive της Apple. Μπορεί να μην είναι τέλειο, μπορεί ακόμη να έχει τα δικά του θέματα λειτουργικότητας να λύσει αλλά σίγουρα κέρδισε τους πάντες ακόμη και τους πιστούς οπαδούς της Apple – κάτι που δεν είναι εύκολο να χωνέψει κάποιος

    Με βάση λοιπόν τα παραπάνω μπορούμε πολύ εύκολα να εξηγήσουμε αυτή την έκρηξη αρνητισμού προς την Apple και η οποία δεν έχει να κάνει με τα ίδια τα νέα MacBook Pro.

    Η χημεία της Apple υπάρχει, το DNA που πέρασε ο Steve Jobs στην εταιρεία και αυτό είναι ενεργό, χρήματα και ασφάλεια για πειραματισμούς υπάρχουν άρα ίσως μια λύση για την Apple είναι να κάνει εκ νέου πράξη το “Here to the Crazy Ones, the misfits and the rebels…” και να μας παρουσιάσει σύντομα κάτι σαν αυτό:

    img_2351

    Σχολιασμός στο φόρουμ

    Dimitris Georgoulas
    Dimitris Georgoulas
    O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles