19.2 C
Athens
Thursday, March 28, 2024
More

    Η δικαστική διαμάχη της Apple με την Qualcomm έχει μια παγκόσμια πρωτιά και μια αξία στα $30 δις

    Η κεντρική δικαστική διαμάχη μεταξύ Apple και Qualcomm ξεκινάει σήμερα και θα είναι η μεγαλύτερη υπόθεση παγκοσμίως στον χώρο των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και της καταπάτησης αυτών.

    Η Apple μαζί με τέσσερις προμηθευτές αναζητούν την αποζημίωση ζημιών από την Qualcomm που αγγίζει τα $30 δις!!

    Ως τώρα έχουμε δει μια σειρά από δικαστικές διαμάχες μεταξύ των δύο εταιρειών αλλά αυτή που ξεκινάει σήμερα στο San Diego είναι η βασική και στην οποία η Apple έχει μηνύσει την Qualcomm για μια σειρά αθέμιτων πρακτικών στον τρόπο χρεώσεων για κάθε iPhone που έκανε χρήση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.

    Η Financial Times αναφέρει:

    “O Tim Cook αναμένεται να καταθέσει σε αυτή την δίκη των 4 εβδομάδων στην οποία η Apple και τέσσερις άλλες εταιρείες της παραγωγικής της αλυσίδας μηνύουν την Qualcomm αναζητώντας αποζημιώσεις για ζημίες ύψους $27 δις. Από την πλευρά της η Qualcomm που αρνείται κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες αυτές αναζητάει τουλάχιστον $7 δις από την Apple και τους προμηθευτές της. Ουσιαστικά έχουμε την διακύβευση τεραστίων χρηματικών ποσών κάνοντας αυτή την δίκη την μεγαλύτερη παγκοσμίως στην κατηγορία των πνευματικών δικαιωμάτων μέχρι σήμερα”

    Στην καρδιά της υπόθεσης αυτής υπάρχουν δύο βασικά θέματα. Πρώτον η πολιτική της Qualcomm για την αξίωση χρημάτων για την χρήση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που γίνεται ως ένα ποσοστό επί την τιμή λιανικής πώλησης κάθε συσκευής που αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί. Η Apple θεωρεί μια τέτοια πρακτική εντελώς άδικη μιας και η Qualcomm έμμεσα κερδίζει από όλα τα χαρακτηριστικά που φέρνει η εταιρεία στα iPhones κάθε χρόνο και τα κάνει δελεαστικές επιλογές στην αγορά.

    Δεύτερον η Apple κατηγορεί την Qualcomm για διπλές χρεώσεις – μια φορά για να δώσει στην εταιρεία τα chips που κατασκευάζει και μια δεύτερη για δικαιώματα πνευματικά πάνω σε αυτά τα chips.

    H Apple συμβούλεψε όλους τους προμηθευτές της να σταματήσουν να πληρώνουν πνευματικά δικαιώματα στην Qualcomm τονίζοντας πως θα καλύψει τα κόστη μιας δικαστικής διαμάχης σε περίπτωση που η Qualcomm προχωρούσε σε μηνύσεις για αυτό τον λόγο.

    Σε περίπτωση που η Qualcomm χάσει αυτή την δικαστική διαμάχη οι άμεσες αλλά και μακροχρόνιες επιπτώσεις θα είναι πολύ σημαντικές για την εταιρεία.

    Και για την ίδια την Apple βέβαια αυτή δεν είναι μικρή υπόθεση μιας και η Qualcomm είναι ο μόνος προμηθευτής αυτή την στιγμή που μπορεί να παρέχει 5G modem chips, με μεγάλο ερωτηματικό αν η Intel καταφέρει να παρέχει τέτοια chips για τα iPhones που θα δούμε του χρόνου.

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles