14.8 C
Athens
Friday, April 19, 2024
More

    Ευτυχώς που ο Snowden δεν χρησιμοποιεί iPhone

    edwardCIA-NSA-Edward-Snowden_1

    Τις τελευταίες έχει κυκλοφορήσει κάποια πληροφορία στο διαδίκτυο η οποία αναφέρει πως ο δικηγόρος του πληροφοριοδότη της NSA Edward Snowden, δεν χρησιμοποιεί iPhone για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε επικοινωνίας, λόγω κάποιου “special software” (όπως το χαρακτήρισε ο ίδιος), το οποίο μπορεί να συγκεντρώσει πληροφορίες για τον ίδιο. Αναφέρει χαρακτηριστικά (ο δικηγόρος του) πως χρησιμοποιέι ένα απλό τηλέφωνο. Ωστόσο, δεν υπάρχουν κάποιες πληροφορίες και λεπτομέρειες για το είδος αυτού του special software -κάποιο αρχείο cookie κάποιας ιστοσελίδας ίσως. Αυτό βέβαια δεν απότρεψε την την συγκεκριμένη ιστορία να κάνει τον κύκλο όλου του κόσμου. Αλλά τι πραγματικά συμβαίνει?

    Ολόκληρη η αναφορά -μέσω της Sputnik News- αναφέρει τα εξής:

    “Edward never uses an IPhone, he’s got a simple phone… The iPhone has special software that can activate itself without the owner, having to press a button and gather information about him, that’s why on security grounds he refused to have this phone,” Anatoly Kucherena told RIA Novosti.

    Εδώ βέβαια να αναφέρουμε πάλι, πως καμία πληροφορία από αυτές που αναφέρουμε δεν προέρχεται από τον ίδιο τον Snowden ο οποίος στην ουσία θα μας ανέφερε ποιες είναι οι αμφιβολίες του για την χρησιμοποίηση iPhone. Αλλά με τα όσα έχουν καταγραφεί κατά καιρούς, σίγουρα ο Snowden δεν θα ήθελε να έχει καμία ανάμηξη με την τεχνολογία, όπου στην ουσία αποτελεί το πιο άμεσο μέσο για τον εντοπισμό και τον έλεγχο της δραστηριότητας του.

    Τα νέα smartphones είναι πλέον αρκετά smart (έξυπνα), καθώς είναι ένας ‘φορητός’ υπολογιστής. Οι υπολογιστές τρέχουν πολύπλοκα λογισμικά και εφαρμογές. Στην θέση του Snowden, κανείς δεν θα ήθελε να χρησιμοποιήσει εφαρμογές όπως έναν web browser και διάφορα περιεχόμενα όπως cookies των ιστοσελίδων. Στην θέση του, μάλλον, και εσείς θα θέλατε να χρησιμοποιήσετε ότι πιο απλό και πιο φθηνό υπάρχει στην αγορά. Καμιά φορά ίσως και τροποποιημένες συσκευές οι οποίες δεν είναι δυνατό να εντοπιστούν.

    Για τους αναγνώστες μας βέβαια, κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο να τους απασχολήσει, καθώς πολλά από τα στοιχεία σας είναι καλά διασφαλισμένα και δεν μπορούν να κλαπούν (αν φυσικά δεν υπάρχει και πρόθεση).

    Παράλληλα, στην αναφορά αυτή που έγινε από τον δικηγόρο του Snowden δεν ενεφέρθηκε κανένα νέο exploit το οποίο να εντοπίστηκε, ενώ πολλοί θα θυμόμαστε την ανταπόκριση της Apple στο πατσάρισμα αυτών των exploits (στο κλείσιμο δηλαδή του κενού ασφαλέιας που έδωσε πρόσβαση στους developers για να εισέλθουν στο λογισμικό της και να κάνουν οποιαδήποτε παραμετροποίηση). Το UDID tracking, το οποίο μερικοί χρησιμοποιούσαν, έχει σταματήσει εδώ και χρόνια από την ίδια την Apple. Όντως, βέβαια, σε θέματα ασφάλειας και ιδιωτικότητας, η Apple δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρη.

    Σίγουρα, τέτοιες αναφορές έχουν αναστατώσει κατά καιρούς αρκετούς χρήστες της Apple οι οποίοι έχουν αμφισβητήσει πάρα πολλές φορές την ίδια την εταιρεία για τις υπηρεσίες που προσφέρει, έχοντας ως αποτέλεσμα να απομακρυνθούν από αυτήν και τα προϊόντα τους, λόγω της μη διασφάλισης της ιδιωτικότητας τους.

    Σχολιασμός στο φόρουμ

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles