18.2 C
Athens
Thursday, April 25, 2024
More

    Τροφή για σκέψη: Είναι το 3.5mm καλώδιο ήχου το νέο floppy drive για την Apple;

    iPhone-6-headphone-jack

    Προς απάντηση στον Nilay Patel με το καυστικό άρθρο του στην The Verge και με τίτλο “Αφαιρόντας την θύρα ακουστικών από τα iPhone είναι επίθεση στους χρήστες ή βλακεία” o John Grubber απαντάει φέρνοντας ως αναλογία τον οδηγό δισκέτας ή floppy drive αν προτιμάτε.

    Όπως γνωρίζετε το επόμενο iPhone φημολογείται πως θα αποχωριστεί από την 3.5 mm θύρα ακουστικών και την θέση του θα πάρουν τα Bluetooth – Lightning ακουστικά.

    Η συνδεσμολογία τώρα των 3.5 mm έχει δείξει τεράστιες αντοχές στο χρόνο. Η πρώτη του έκδοση δημιουργήθηκε τον 19ο αιώνα και πάει πίσω το 1878.

    Η τωρινή έκδοση που όλη ξέρουμε έγινε γνωστή τον 20ο αιώνα χάρη στην χρήση ακουστικών στα πρώτα ραδιόφωνα που κυκλοφορήσαν στην αγορά πίσω το 1964.

    Ο Patel υποστηρίζει πως η αφαίρεση αυτής της θύρας από την Apple δεν στρώνει τον δρόμο μόνο για τον ψηφιακό ήχο αλλά και για το ψηφιακά δικαιώματα γνωστά και ως digital-rights management (DRM) που ενισχύουν μηχανισμούς ασφάλειας πνευματικών δικαιωμάτων. Τονίζει πως κάτι ανάλογο έγινε όταν και στους υπολογιστές καθιερώθηκε το HDMI που μαζί του έφερε το HDCP που εμποδίζει την αντιγραφή ψηφιακού υλικού παράνομα.

    Ο Gruber όμως έχει μια διαφορετική άποψη τονίζοντας πως η Apple με αυτό το πλάνο και την κίνηση αν ενισχύσει κάτι αυτό θα είναι το MFi πρόγραμμα της που έχει να κάνει με την πιστοποίηση hardware τρίτων που χρησιμοποιεί την θύρα Lightning.

    Στην αντίπερα τώρα όχθη ο Patel υποστηρίζει επίσης πως κανείς δεν ζήτησε οι iMac να μην έχουν μια υποδοχή εισόδου δισκέτας ή την μετάβαση από ADB θύρες σε USB πίσω το 1998.

    “Σηκώστε το χέρι σας όσοι θέλετε από το επόμενο iPhone να έχετε λιγότερες θύρες. Δεν θα είστε πολλοί. Θέλετε καλύτερη αυτονομία έτσι δεν είναι. Όλοι θέλουν μεγαλύτερη μπαταρία” τονίζει ο Patel.

    O Gruber περνάει στην αντεπίθεση και πολύ εύστοχα απαντάει:

    “Έτσι έχουν τα πράγματα. Αν δεν ήταν η Apple μπορεί ακόμη να χρησιμοποιήσουμε υπολογιστές με VGA και σειριακές θύρες. H ουσία της Apple είναι ότι παίρνουν αποφάσεις πάνω σε θέματα που κανείς δεν τα έχει ζητήσει ποιο πριν”

    Επίσης τονίζει πως αφαιρώντας την θύρα των ακουστικών σίγουρα υπάρχει έτσι χώρος ακόμη και για μια μεγαλύτερη μπαταρία.

    Το σίγουρο είναι πως αν πάρει την απόφαση αυτή η Apple το επόμενο iPhone θα γίνει πρωτοσέλιδο με τον ίδιο τρόπο που έγινε όταν η Apple άλλαξε την θύρα των 30 pin στο iPhone 5 ή όταν πήρε την απόφαση το 12 ιντσών MacBook να έχει μόνο μια θύρα USB-C.

    Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν αυτή η κίνηση από την Apple θα είναι η σωστή την σωστή χρονική στιγμή τουλάχιστον όχι τώρα.

    Εμείς θα τονίσουμε όμως πως η ιστορία έχει αποδείξει πως η Apple όταν παίρνει τέτοιες αποφάσεις και παρουσιάζει τέτοιες αλλαγές το κάνει με τον σωστό τρόπο την σωστή στιγμή και πρώτη από όλους τους άλλους.

    Dimitris Georgoulas
    Dimitris Georgoulas
    O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles