17.4 C
Athens
Friday, April 19, 2024
More

    Γιατί στο iPhone 8 μπορεί να έχουμε αντικατάσταση της Lightning σε USB-C θύρα;

    iPhone-7-concept-Hasan-Kaymak-USB-type-C-3

    Οι αλλαγές πολλές φορές δημιουργούν ένα κύμα εκνευρισμού στους χρήστες αλλά επίσης είναι και ένας τρόπος για να κινηθούμε μπροστά και να εξελιχθούμε.

    Το iPhone 8 ή όπως αλλιώς αποφασίσει η Apple να ονομάσει το επετειακό iPhone της φημολογείται ότι θα έχει μια σειρά από ανεπτυγμένες νέες τεχνολογίες από την ασύρματη φόρτιση μέχρι ακόμη και την αναγνώριση της ίριδας του ματιού του χρήστη. Μια φήμη που είναι ιδιαίτερα έντονη είναι η αλλαγή για πρώτη φορά της τεχνολογίας της οθόνης από LCD σε OLED ενώ μια άλλη φήμη όχι τόσο έντονη είναι αυτή της αντικατάστασης της Lightning θύρας από μια USB-C.

    Transitions hurt but are also the way forward — so what could make Lightning to USB-C worth the pain?

    O Takashi Mochizuki, έγραψε στην Wall Street Journal:

    “Άνθρωποι κοντά στα πλάνα της Apple αναφέρουν πως θα έχουμε τρία μοντέλα iPhone για φέτος, δύο με την γνωστή LCD oθόνη και ένα τρίτο με μια OLED οθόνη”.

    Τόσο το Apple Watch όσο και το MacBook Pro με την Touch Bar χρησιμοποιούν μια OLED oθόνη και με αρκετά μεγάλη επιτυχία μάλιστα.

    Με την τεχνολογία OLED έχουμε μια πιο λεπτή υπογραφή καθώς και μεγαλύτερη οικονομία στην κατανάλωση ενέργειας. Επίσης οι OLED oθόνες είναι πιο εύκαμπτες και έτσι είναι ευκολότερο να αγκαλιάζουν το σασί των συσκευών.

    Στα αρνητικά τους είναι η διάρκεια ζωής τους και η σωστή εφαρμογή τους και μόνωση τους στο σασί μιας συσκευής.

    Χρησιμοποιώντας η Apple μια OLED oθόνη στο ακριβότερο high-end iPhone της σίγουρα θα το κάνει να ξεχωρίσει από τα υπόλοιπα της iPhone σειράς φέτος.

    Η Wall Street Journal συνεχίζει αναφέροντας:

    “Οι ίδιες πήγες κάνουν λόγο για την εισαγωγή της USB-C συνδεσμολογίας για αυτή την συσκευή που θα αντικαταστήσει την Lightning. Επίσης το Home Button κατά πάσα πιθανότητα στην φυσική του αυτή μορφή θα αποχωρήσει και αυτό.”

    Αν θεωρήσουμε πως η Wall Street Journal όντως επικαλείται έγκυρες και αξιόπιστες πηγές – δεν έχουμε και λόγο να πιστέψουμε το αντίθετο μιας και έχει ένα πολύ καλό ιστορικό σε σωστές διαρροές – τότε τι σημαίνει η αλλαγή αυτή στην θύρα της συσκευής και για ποιο λόγο η Apple να κάνε μια τέτοια κίνηση;

    H Apple ήταν από τους πρώτους που υιοθέτησαν την USB-C συνδεσμολογία και την έφεραν για πρώτη φορά στο 12 ιντσών MacBook πίσω το 2015.  Η εταιρεία αποφάσισε να μην περιμένει για αυτή την συνδεσμολογία στο iPhone της ειδικά μιας και είχε εισαγάγει μια δική της πίσω το 2012 με το iPhone 5, την γνωστή μας Lightning. Τότε μάλιστα η USB-C δεν υπήρχε και η Apple ήθελε οπωσδήποτε να αποχωριστεί την 30 pin συνδεσμολογία που υπήρχε για χρόνια.

    Θα πρέπει να τονίσουμε επίσης πως η ομάδα πίσω από την Lightning συνδεσμολογία βοήθησε στην δημιουργία της USB-C και για αυτό υπάρχουν τόσες πολλές ομοιότητες και για αυτό η Apple την έφερε με τέτοια αποφασιστικότητα στα Mac.

    Όταν λοιπόν σκεφτούμε για μια τέτοια αλλαγή στο iPhone σίγουρα αυτή η ενέργεια θα φέρει χαρά στην αγορά που θέλει η βιομηχανία να ξεκινήσει να χρησιμοποιεί μια κοινή συνδεσμολογία αλλά από την άλλη θα εξαγριώσει αρκετούς καταναλωτές και συνεργάτες μιας και σε πολύ σύντομο διάστημα θα έχει καταργήσει ακόμη μια δημοφιλή πηγή για μια σειρά αξεσουάρ και περιφερειακών.

    Η Apple έκανε την αλλαγή από την συνδεσμολογία 30 pin σε Lightning πριν 5 χρόνια και επίσης την αλλαγή από την 3.5 mm θύρα ακουστικών σε Lightning μόλις πέρυσι.

    Ας δούμε τι λένε κάποιοι διακεκριμένοι αναλυτές για μια τέτοια ενδεχόμενη αλλαγή:

    Jan Dawson της Jackdaw Research:

    “Θα έλεγα πως μεταξύ ασύρματων ακουστικών και πιθανόν ασύρματης φόρτισης, η θύρα θα γίνει όλο και περισσότερο μη σημαντική τα επόμενα χρόνια. Θα φτάσει λοιπόν η στιγμή που δεν θα παίζει ρόλο ποια τεχνολογία θα χρησιμοποιεί. Η Apple έχει δείξει πως δεν νιώθει νοσταλγία ή κάτι άλλο για συγκεκριμένες θύρες και πως πάντα είναι διατεθειμένη να κάνει αλλαγές έτσι ώστε να φέρει περισσότερα πλεονεκτήματα σε μια συσκευή. Μια τέτοια αλλαγή θα ήταν καλή σε βάθος χρόνου. Αναφέροντας όλα αυτά αξίζει να σημειώσω πως δεν υπάρχει κάτι βέβαιο πως η αλλαγή αυτής της θύρας θα συμβεί φέτος. Η μόνη λογική για κάτι τέτοιο είναι με το αν έρθει μια μεγαλύτερη με την ασύρματη φόρτιση, ένα χαρακτηριστικό που επίσης δεν είμαστε σίγουροι πως θα το δούμε φέτος στο iPhone.”

    Ben Bajarin της Creative Strategies:

    “Μια τέτοια αλλαγή και η είσοδος της USB-C θύρας στο iPhone θα έχει νόημα αν υπάρχουν πράγματα στο άμεσο μέλλον που θα χρειαστούν μεγαλύτερο bandwidth από την θύρα και που δεν μπορεί να το δώσει η Lightning. Αυτό θα έχει να κάνει με κάτι από τον χώρο της επαυξημένης ή ψηφιακή πραγματικότητας όπου και χρειάζεται η αποστολή μεγάλων αρχείων υψηλής ανάλυσης από την θύρα στα ακουστικά ή στα γυαλιά.

    Carolina Milanesi, της Creative Strategies:

    “Θα έχει λογική μια τέτοια αλλαγή μιας και η USB-C συνδεσμολογία είναι ήδη στο Mac καθώς και σε άλλες συσκευές που χρησιμοποιούμε ήδη. “

    Russell Holly της VRHeads:

    “Η USB-C υποστηρίζει πλήρως 10Gps bandwidth που αυτή την στιγμή τα iPhones και τα Lightning καλώδια δεν μπορούν να προσφέρουν. Αν η Apple δουλεύει πάνω στην επαυξημένη πραγματικότητα και σε κάποια περιφερειακά που χρειάζονται δεδομένα σε πραγματικό χρόνο τότε η θύρα αυτή είναι μονόδρομος”

    Ένα άλλο σημείο αναφοράς είναι πως μια τέτοια αλλαγή θα σηματοδοτούσε το τέλος του Made For iPhone (MFi) προγράμματος της Apple που θα έχει το αντίστοιχο κόστος μιας και η Apple κερδίζει χρήματα από κατασκευαστές τρίτων για αυτή την πιστοποίηση που δίνει.

    Φυσικά τα έσοδα αυτά μπροστά στην ιδέα πωλήσεων περισσότερων iPhones δεν είναι αρκετά ώστε η Apple να σκεφτεί διπλά πριν θυσιάσει το MFi πρόγραμμα της.

    Εν κατακλείδι θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε τις προτεραιότητες που θα θέσει η Apple για φέτος ξεκινώντας και από το iPad όπου αναμένουμε νέες ανακοινώσεις και πιθανό event τον επόμενο μήνα πριν πούμε κάτι πιο σίγουρο για τα επερχόμενα iPhones.

    Dimitris Georgoulas
    Dimitris Georgoulas
    O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles