17.4 C
Athens
Friday, April 19, 2024
More

    Γιατί η Apple έπρεπε να ξεκαθαρίσει την θέση της για το Mac Pro

    apple-mac-pro-focus-movie-final-cut-pro

    Συμβαίνει στον καθένα από εμάς. Αποφασίζεις ένα νέο και φιλόδοξο project αλλά αυτό δυστυχώς δεν οδηγείται εκεί που είχες σχεδιάσει αρχικά. Τα μικρά προβλήματα γρήγορα γίνονται μεγάλες καθυστερήσεις και κάπου εκεί ίσως ξεκινήσεις τις δικαιολογίες και να ρίχνει το βάρος σου σε πράγματα που είναι πιο σημαντικά για εσένα και που σου αποδίδουν πιο γρήγορα καρπούς για αυτούς του κόπους σου.

    Δεν θα έπρεπε να συμβαίνει το παραπάνω σε εταιρείες όπως η Apple αλλά τελικά συμβαίνει.

    Στην περίπτωση μας έχουμε το νέο Mac Pro – η αναβάθμιση του 2013 μοντέλου – που σύντομα όμως θα αντικατασταθεί και αυτό.

    Ο John Gruber έγραψε για αυτό:

    “Ας υποθέσουμε πως είσαι η Apple. Έχεις το εξής πρόβλημα. Πριν 3 χρόνια λανσάρισες ένα τελείως νέο σχεδιασμό για την σειρά Mac Pro που αν μη τι άλλο ήταν καινοτόμος. Για πολλαπλούς λόγους δεν έχεις αναβαθμίσει μέχρι και σήμερα αυτό το μοντέλο. Κάποια στιγμή κατάλαβες πως το 2013 Mac Pro είχε προβληματικό σχεδιασμό. Το εσωτερικό του ήταν απίστευτα μικρό και σε τρομερή τάξη που του έδωσε κάποια μοναδικά χαρακτηριστικά όπως το μικρό μέγεθος και η ομορφιά για ένα τέτοιο επαγγελματικό μηχάνημα ενώ παράλληλα ήταν απίστευτα ήσυχο. Αυτή όμως η σχεδιαστική απόφαση για το εσωτερικό το έκανε δύσκολο ως προς την αναβάθμιση του. Η ιδέα οποιασδήποτε προσθήκης ήταν στενά συνυφασμένη με εξωτερικά Thunderbolt περιφερειακά που μπορεί σαν σκέψη και στο χαρτί να έμοιαζαν ως μια ικανοποιητική λύση αλλά στην πράξη τα πράγματα δεν ήταν τόσο ιδανικά. Η πρόβλεψη για την εξέλιξη στις κάρτες γραφικών επίσης δεν ήταν η σωστή. Η Apple στοιχημάτισε σε ένα διπλό σύστημα καρτών αλλά η βιομηχανία ακολούθησε τελικά τον εντελώς αντίθετο δρόμο.

    Έτσι λοιπόν αποφάσισες να σχεδιάσεις από την αρχή το Mac Pro. Αλλά αυτός ο νέος σχεδιασμός δεν θα υλοποιηθεί φέτος αλλά κάποια στιγμή τον επόμενο χρόνο. Οι χρήστες από την πλευρά τους έφτασαν στο σημείο να πιστεύουν πως δεν νοιάζεσαι πλέον για τις pro ανάγκες τους.

    Τι πρέπει λοιπόν να κάνεις; Έχεις δύο επιλογές σε αυτό το σημείο. Το πρώτο είναι να δεχτείς την ήττα και να περιμένεις μέχρι την ανακοίνωση των επόμενων Mac Pro και να υπομείνεις παράλληλα σιωπηλά πως όλο και περισσότεροι χρήστες θα απομακρυνθούν από την Mac Pro αγορά. Το δεύτερο είναι να βγεις μπροστά να παραδεχτείς δημόσια το λάθος σου και να πεις την πραγματική ιστορία σου με όλη την δόση ειλικρίνειας σου. Επίσης να μην δώσεις φρούδες υποσχέσεις και να ξεκινήσεις να κάνεις κάτι για αυτό που θα φέρει την αλλαγή. Να αποδείξεις σε όλους πως έμαθες από τα λάθη σου σε αυτό.

    Η Apple επέλεξε τον δεύτερο δρόμο.”

    Η Apple δεν είναι ένα μοναδικό μυαλό αλλά αποτελείτε από μια σειρά ανθρώπων με δυνατές και ισχυρές σκέψεις και απόψεις και στο εσωτερικό της γίνονται πολλοί διάλογοι και αψιμαχίες πάνω σε μια σειρά θεμάτων.

    Για παράδειγμα όταν η Apple πήρε την απόφαση να λανσάρει την οθόνη τη LG αντί για την δική της δεν ήταν ότι η εταιρεία δεν πιστεύει ότι δεν μπορεί να κατασκευάσει δικές της οθόνες πλέον. Ήταν ότι η ομάδα που πίστευε πάνω σε αυτό δεν είχε αρκετά επιχειρήματα εκείνη την περίοδο για να κερδίσει αυτό τον διάλογο.

    Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο και τα προβλήματα παραμένουν για αρκετό καιρό είναι πολύ εύκολο να σταματήσεις και να ακυρώσεις την προηγούμενη απόφαση και να ξεκινήσεις στην επίλυση και σε κάτι νέο. Στην περίπτωση μάλιστα του Mac Pro μια τέτοια απόφαση είναι ακόμη πιο εύκολη μιας και αντιστοιχεί μόλις στο 1% του συνολικού σου στόλου με προϊόντα.

    Η δε κίνηση της Apple να βγει δημόσια και να παραδεχτεί το λάθος της, να ζητήσει συγνώμη από τους καταναλωτές και να δώσει το έναυσμα για ότι νέο έρχεται δείχνει πως ακόμη και μια εταιρεία με τόσο μεγάλη μυστικοπάθεια για τα μελλοντικά της προϊόντα όταν χρειαστεί και σε ειδικές περιπτώσεις, δεν διστάζει να ανοίξει τα χαρτιά της και να τονίσει πόσο μεγάλο σεβασμό έχει για την Mac σειρά.

    Η διόρθωση ενός προϊόντος θα πάρει ακόμη ένα χρόνο. Η διόρθωση της αντίληψης των καταναλωτών και της αγοράς χρειάστηκε μόλις μερικές μέρες.

    Dimitris Georgoulas
    Dimitris Georgoulas
    O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles