19.3 C
Athens
Thursday, March 28, 2024
More

    Έχει βάσεις ο ενθουσιασμός για το iPhone 7 ή έχουμε μια iPhone 6S (S) αναβάθμιση;

    iphone-71

    To iPhone 7 λοιπόν είναι πλέον γεγονός και ως είθισται η Apple χρησιμοποιείσαι όλη την μαγεία της έτσι ώστε οι νέες της ναυαρχίδες να φαντάζουν κάτι που όλοι θα θέλουν να το αγοράσουν ενώ εκθείασε στο μέγιστο το νέο σύστημα στις κάμερες των 2 μοντέλων.

    Τώρα όμως που έχουν περάσει κάποιες μέρες μπορούμε με ησυχία να καθίσουμε και να σκεφτούμε αν τα iPhone 7 και iPhone 7 Plus όντως δικαιολογούν τον τεράστιο ενθουσιασμό που δημιούργησαν με την παρουσίαση τους.

    Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά – Δεν είχαμε πολλές εκπλήξεις. Οι περισσότερες φήμες επαληθεύτηκαν και έτσι για πολλούς το event της Apple ήταν απλά μια επιβεβαίωση των όσων και εμείς σας είχαμε παρουσιάσει τις προηγούμενες μέρες.

    iphone-7-colors-780x476

    Ο σχεδιασμός ήταν σχεδόν ίδιος με τα mockups και αυτά με την σειρά τους ήταν σχεδόν ίδια με το iPhone 6S. Οι αλλαγές στις γραμμές των κεραιών στο πίσω μέρος ήταν καλύτερες από ότι περιμέναμε και η κάμερα δεν προεξέχει τελικά τόσο πολύ. Έχουμε βέβαια και τα 2 νέα μαύρα χρώματα.

    Δεν αποτελεί λοιπόν έκπληξη πως η Apple σαν highlight εστίασε τόσο στην παρουσίαση της όσο και μετέπειτα στο site της στο νέο Jet Black χρωματισμό. Αν μη τι άλλο είναι εντυπωσιακός μιας και ολόκληρο το σασί μοιάζει σαν να είναι από γυαλί και να έχει κάποιος κλείσει την οθόνη της συσκευής.

    Οπτικά λοιπόν ο εν λόγω σχεδιασμός αν μη τι άλλο προκαλεί εντύπωση – Πόσο τώρα θα σας εντυπωσιάσει αυτό είναι κάτι υποκειμενικό για τον καθένα σας.

    Η Apple από την πλευρά της συνιστά στους χρήστες αυτού του χρωματισμού να κρατήσουν την συσκευή σε μια προστατευτική θήκη αλλά αυτό ούτως ή άλλως θα το κάναμε ανεξάρτητα από πιο χρωματισμό επιλέξουμε – εμείς τουλάχιστον που θέλουμε την συσκευή μας να κρατήσει σαν καινούργια για πολλούς μήνες.

    Αν θέλετε την προσωπική μου γνώμη εγώ θα προσπεράσω το “ουάου” του Jet Black και θα προτιμήσω το δεύτερο μαύρο με το mate τελείωμα.

    Επιτέλους είδαμε την Apple να αφήνει πίσω της τα 16 GB χωρητικότητας στο βασικό μοντέλο και να μας παρουσιάζει iPhones στα 32/128/256GB.

    Αυτή η αλλαγή είναι η αλήθεια πως άργησε πάρα πολύ αλλά “κάλιο αργά παρά ποτέ” που λένε και στο χωρίο μου. Προσωπική άποψη θα ήταν να είχαμε 64/128/256GB αλλά και τα 32GB σίγουρα είναι αρκετά έτσι ώστε το βασικό μοντέλο να μην δεινοπαθεί αποθηκευτικά τόσο πολύ κατά την λήψη φωτογραφιών και βίντεο ή στο αν θέλει κάποιος να έχει αρκετές εφαρμογές και παιχνίδια στην συσκευή του.

    screen-shot-2016-09-10-at-22-32-55

    Η οθόνη είναι κατά 25% πιο φωτεινή. Αυτό δεν είναι τόσο μεγάλη αλλαγή μιας και η φωτεινότητα των iPhone 6S δεν είχε απολύτως κανένα πρόβλημα. Η αλλαγή αυτή βέβαια θα δώσει κάποιο μεγαλύτερο boost στις φωτογραφίες κάτι που ίσως ήταν απαραίτητο αν αναλογιστούμε τις μεγάλες αλλαγές στις κάμερες των συσκευών.

    screen-shot-2016-09-10-at-22-34-08

    Έχουμε επίσης στερεοφωνικά ηχεία. Εδώ και πάλι θα είμαι διστακτικός μιας και ποιος ακούει κάτι περισσότερο από τον ήχο κλήσης του σε ένα iPhone για να θέλει να απολαύσει ένα στερεοφωνικό εξωτερικό ήχο. Άλλοι κατασκευαστές όμως εδώ και καιρό έχουν παρουσιάσει μοντέλα με τέτοια ηχεία άρα και η Apple έπρεπε να ακολουθήσει.

    Τα νέα iPhone είναι επίσης ελαφρύτερα. Όσοι είχαν την τύχη να τα κρατήσουν στα χέρια τους είπαν πως δεν εντόπισαν εύκολα αυτή την διαφορά αλλά σίγουρα για εμένα το ελαφρύτερο είναι καλύτερο έστω και αν είναι λίγο.

    Οι αλλαγές στην απόδοση για τους περισσότερους ανθρώπους θα περάσουν απαρατήρητες. Οι gamers και οι geeks βέβαια όπως εμείς θα ενθουσιαστούν αλλά ο γενικός κανόνας λέει πως το μεγαλύτερο μέρος των χρηστών δεν θα καταλάβουν την αλλαγή σε σύγκριση για παράδειγμα με το iPhone 6S.

    Πάμε τώρα στο θέμα της μπαταρίας. Η μεγαλύτερη αυτονομία είναι ότι καλύτερο για ένα iPhone. Αυτό ήταν και το μεγαλύτερο παράπονο των χρηστών και η Apple κατάφερε φέτος να φέρει σημαντικές βελτιώσεις.

    screen-shot-2016-09-10-at-22-30-11

    Καλύτερη αντίσταση στο νερό. Τα νέα iPhones πλέον έχουν πιστοποίηση IP67 που σημαίνει πως έχουν 100% αντίσταση στην σκόνη και μπορούν να βρεθούν μέσα στο νερό σε βάθος 1 μέτρου για 30 λεπτά.

    Η παραπάνω πιστοποίηση σημαίνει πως θα υπάρχει προστασία για τα περισσότερα ατυχήματα των χρηστών iPhone με το υγρό στοιχείο – Ναι το φαινόμενο έριξα το iPhone μου στην τουαλέτα δεν θα είναι πλέον πρόβλημα.

    Σίγουρα δεν θα το έχετε μαζί σας για κολύμπι αλλά δεν θα πανικοβληθείτε και την επόμενη φορά που κατά λάθος ρίξετε κάτι υγρό πάνω στο αγαπημένο σας iPhone.

    To παραπάνω έφερε και ακόμη μια αλλαγή. Αυτή του μη μηχανικού Home Button. Οι πρώτες εντυπώσεις από την νέα Taptic Engine που έχει ενσωματωθεί έχει ξενίσει τους χρήστες που το δοκίμασαν τονίζοντας πως η αίσθηση είναι πως όλο το κάτω μέρος του iPhone δονείτε σε αντίθεση με τα haptic trackpads των Macbook, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμη για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για αυτό.

    screen-shot-2016-09-10-at-22-36-38

    Η μια έκπληξη που είχαμε ήταν το W1 Chip που προστέθηκε στα νέα iPhone και που έχει να κάνει με την ασύρματη συνδεσμολογία των ακουστικών. Ακόμη δεν ξέρουμε ακριβώς πως λειτουργεί με την Apple όμως να φέρεται να έχει λύση το θέμα της ασύρματης ταύτισης μια και καλή.

    Ακόμη δεν γνωρίζουμε αν η Apple κατάφερε να φέρει πιο αξιόπιστο streaming ήχου και έτσι και εδώ θα πρέπει να περιμένουμε λίγο.

    Πάμε τώρα και στο μεγάλο highlight των νέων iPhone που δεν είναι άλλο από τις βελτιώσεις στην κάμερα.

    Αν η Apple είχε φέρει το σύστημα των διπλών φακών και στα δύο μοντέλα τότε η ερώτηση για το αν πρέπει να αναβαθμίσετε σε αυτά θα γινόταν πολύ εύκολη.

    Ανεξάρτητα από το παραπάνω αντικειμενικά η κάμερα του iPhone είναι η πιο δημοφιλής παγκοσμίως. Πάντα και ειδικά τα τελευταία χρόνια μας έδινε μοναδικές λήψεις και αυτό δεν είναι κάτι αμελητέο.

    screen-shot-2016-09-10-at-22-32-02

    Το οπτικό ζουμ στον δεύτερο φακό του iPhone 7 Plus σίγουρα είναι μια πολύ μεγάλη αναβάθμιση. Προσφέρει πολύ καλή ποιότητα σε 2χ ζουμ αλλά και μια αύξηση στην ποιότητα ακόμη και για το ψηφιακό ζουμ που μπορεί να φτάσει στα 10χ.

    Ο συνδυασμός του συστήματος των 2 φακών με το λογισμικό της Apple σίγουρα είναι εντυπωσιακό και είναι ένα από τα στοιχεία που για ακόμη μια φορά με κέρδισαν άμεσα. Αν είστε λοιπόν λάτρης της φωτογραφίας δεν μπορείτε σίγουρα να αγνοήσετε αυτές τις νέες δυνατότητες που φέρνει το iPhone 7 Plus στον τομέα των λήψεων φωτογραφίας και βίντεο.

    Όπως όμως αναμενόταν το σύστημα των διπλών φακών δεν ενσωματώθηκε στο iPhone 7 των 4.7 ιντσών πολύ απλά γιατί δεν υπήρχε χώρος για κάτι τέτοιο.

    screen-shot-2016-09-10-at-22-31-12

    Βέβαια η κάμερα του iPhone 7 έχει βελτιωθεί και αυτή με καλύτερες δυνατότητες λήψεων σε χαμηλό φωτισμό και πλέον με ενσωματωμένο οπτικό σταθεροποιητή για πρώτη φορά.  Μπορεί λοιπόν να μην έχουμε τις δυνατότητες του διπλού συστήματος φακών του iPhone 7 Plus αλλά η αναβάθμιση στον φακό του και εδώ δεν είναι κάτι αμελητέο.

    screen-shot-2016-09-10-at-22-34-59

    Ας απαντήσουμε λοιπόν τώρα στην ερώτηση που βάλαμε και ως τίτλο σε αυτό το άρθρο μας – Έχει βάσεις ο ενθουσιασμός για το iPhone 7 ή έχουμε μια iPhone 6S (S) αναβάθμιση;

    Για εμένα προσωπικά το 4.7 ιντσών μοντέλο σίγουρα είναι ένα S μοντέλο. Μεγαλύτερη αυτονομία, αδιαβροχοποίηση, καλύτερη ασύρματη ταύτιση και καλύτερη κάμερα. Μόνο ο νέος χρωματισμός ίσως του δίνει έναν βαθμό ελευθερίας για να υποστηρίζει την ύπαρξη του ως ένα τελείως νέο μοντέλο.

    Το 5.5 ιντσών iPhone 7 Plus είναι μια άλλη ιστορία τελείως. Αν το σύστημα των διπλών φακών στην κάμερα είναι τόσο καλό όσο υποστηρίζει η Apple τότε θα έχουμε πραγματικά κάτι ΟΥΑΟΥ – προσωπικά πάντα μιλώντας.

    Αν στο παραπάνω προσθέσουμε και όλες τις προσθήκες της Apple σε hardware που αναφέραμε και πιο πριν τότε ναι το iPhone 7 Plus θα δικαιολογήσει την αρίθμηση του και ναι θα είναι το μοντέλο που θα σκεφτώ πολύ σοβαρά για να αντικαταστήσει το iPhone 6S μου.

    Dimitris Georgoulas
    Dimitris Georgoulas
    O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles