Αρκετοί κατασκευαστές από τον χώρο του Android έχουν ήδη παρουσιάσει στην αγορά συσκευές με έναν αισθητήρα δαχτυλικών αποτυπωμάτων κάτω από την οθόνη. Από την πλευρά της η Apple αν και υπήρχαν φήμες από πρόπερσι πως θα έφερνε αυτή την τεχνολογία στις δικές της ναυαρχίδες, τελικά εστίασε αποκλειστικά στο Face ID ως βιομετρικό τρόπο αναγνώρισης και πιστοποίησης του χρήστη.

Αν μη τι άλλο το Face ID αποδείχθηκε ο πιο ασφαλής τρόπος αναγνώρισης προσώπου και ίσως η πιο ασφαλής βιομετρική μέθοδος αναγνώρισης του χρήστη σε ένα smartphone γενικότερα.

Πρόσφατες αναφορές κάνουν λόγο πως η Apple και η Qualcomm ένωσαν τις δυνάμεις τους για να εισάγουν έναν in-display αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων στα νέα iPhone που θα δούμε φέτος. Η τεχνολογία θα είναι παρόμοια με αυτή του αισθητήρα υπερήχων που έχουν τα Samsung Galaxy S10.

Οι αισθητήρες υπερήχων στην οθόνη θεωρούνται ταχύτεροι, ασφαλέστεροι και λειτουργούν με ακρίβεια ακόμη και σε υγρές συνθήκες. Σε σύγκριση με τους οπτικούς αισθητήρες, οι υπερηχητικοί έχουν απόκριση 250 ms και αποτυγχάνουν να αναγνωρίσουν το δακτυλικό αποτύπωμα μόνο μία φορά στις εκατό.

Σε αντίθεση με τα 300 microns που ανιχνεύουν οι παραδοσιακοί αισθητήρες, οι αισθητήρες δεύτερης γενιάς της Qualcomm μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά ακόμη και με 800 microns.

Στην περίπτωση βέβαια του Samsung Galaxy S10 είδαμε πως αυτή η υλοποίηση για ένα in display αισθητήρα δαχτυλικών αποτυπωμάτων είχε αρκετά προβλήματα.

Το κατά πόσο η Apple θα παρουσιάσει φέτος δίπλα στο Face ID και έναν δεύτερο τρόπο βιομετρικής ασφάλειας για τον χρήστη παραμένει ένα μεγάλο ερωτηματικό….. Αυτή την στιγμή βέβαια κρατάμε μικρό καλάθι…..