Καταστήματα και αναλυτές αναφέρουν πως δεν είναι μόνο οι τιμολόγηση των iPhones για τις απογοητευτικές πωλήσεις που σημειώνει στην Κίνα. Οι καταναλωτές κάνουν στροφή πως κινέζικα smartphones γιατί πιστεύουν πως αυτά έρχονται και με κάποια καλύτερα χαρακτηριστικά.

Η Apple τον περασμένο χρόνο είδε το μερίδιο της αγοράς της να μειώνεται από το 81.2% στα 54.6%.

Ο βασικός λόγος φυσικά ήταν η τιμή. Το iPhone X ήταν το πρώτο iPhone στην ιστορία που έσπασε το φράγμα των $1000 βγάζοντας την Apple από το αποδεκτό εύρος $500-800 που θεωρούσε η κινεζική αγορά ως premium αγορές όπως αναφέρει και το Reuters.

“Οι περισσότεροι Κινέζοι καταναλωτές δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν πάνω από $1000 για ένα κινητό. Αυτό άφησε ένα κενό στην αγορά για συσκευές κάτω από $800 που το αντιλήφθηκαν οι Κινέζοι κατασκευαστές και άμεσα άδραξαν αυτής της ευκαιρίας”

Οι καταστηματάρχες της χώρας αναφέρουν πως έχουν δει πολλούς καταναλωτές να μην αναβαθμίζουν σε άλλη iPhone συσκευή και να προτιμούν μια εγχώρια μάρκα κινητού ενώ ελάχιστοι είναι πλέον αυτοί που κάνουν το αντίθετο.

Η Apple απάντησε σε αυτό το κλίμα μειώνοντας τις τιμές των συσκευών στη χώρα και κάνοντας ένα επιθετικό promoting τόσο για το iPhone XR όσο και για τα iPhone Xs/Max.

Οι τιμές όμως δεν είναι ο μόνο λόγος. Σε μια χώρα που δίνει μεγάλη σημασία στον σχεδιασμό και στα χαρακτηριστικά για πολλούς το iPhone έχει μείνει πίσω ακόμη και στην ποιότητα της κάμερας που πάντα ήταν το δυνατό χαρτί της εταιρείας.

Η Huawei πλέον συναγωνίζεται τα iPhones σε όλα τα επίπεδα χαρακτηριστικών και οι νέες ναυαρχίδες της εταιρείας μάλιστα προσφέρουν και περισσότερα. Τον ίδιο δρόμο μάλιστα ακολουθούν και εταιρείες όπως η Oppo και η Vivo.