21.7 C
Athens
Thursday, April 18, 2024
More

    Πότε η Apple μπορεί να κυκλοφορήσει την iOS 14.5 έκδοση στο ευρύ κοινό

    Καθώς η Apple συνεχίζει το beta testing της iOS 14.5 οι εικασίες γιγαντώνονται για το πότε θα κάνει διαθέσιμη αυτή την έκδοση τελικά στο ευρύ κοινό. Αυτή την στιγμή όλα δείχνουν για κάποια στιγμή την Άνοιξη….

    Τι νέα χαρακτηριστικά φέρνει η iOS 14.5;

    Η μεγαλύτερη αλλαγή της iOS 14.5 είναι η προσθήκη του χαρακτηριστικού ξεκλειδώματος του iPhone από το Apple Watch όταν ο χρήστης φοράει μια μάσκα προστασίας. Αυτό το χαρακτηριστικό χρειάζεται και την watchOS 7.4 η οποία αναμένεται να κυκλοφορήσει μαζί με την iOS 14.5.

    Μόλις ο χρήστης κάνει αυτές τις αναβαθμίσεις το iPhone θα ξεκλειδώνει αυτόματα με το Apple Watch την επόμενη φορά που θα φοράτε μια μάσκα προστασίας. Μόλις το iPhone ξεκλειδώσει θα λάβετε μια haptic ειδοποίηση στο Apple Watch δείχνοντας σας πως η ενέργεια αυτή έγινε με επιτυχία. Επίσης υπάρχει η επιλογή του γρήγορου κλειδώματος του iPhone από την Apple Watch ειδοποίηση.

    Η iOS 14.5 φέρνει επίσης σημαντικές αναβαθμίσεις στον τομέα της ιδιωτικότητας με το App Tracking Transparency χαρακτηριστικό – ένα χαρακτηριστικό που ήταν να κυκλοφορήσει με την iOS 14 αλλά έχει καθυστερήσει μέχρι και σήμερα.

    Οι εφαρμογές λοιπόν θα πρέπει πλέον να ζητάνε έγκριση από τους χρήστες πριν κάνουν καταγραφή των ενεργειών και των στοιχείων του σε αυτές αλλά και σε websites. Στις Ρυθμίσεις επίσης οι χρήστες θα μπορούν να δουν ποιες εφαρμογές έχουν ζητήσει καταγραφή στοιχείων τους έτσι ώστε να μπορούν να κάνουν αλλαγές και εκεί.

    Για παράδειγμα όταν ενεργοποιηθεί αυτό το χαρακτηριστικό όταν ανοίγετε την Facebook εφαρμογή τότε θα έχει ένα pop up ειδοποίησης που θα σας αναφέρει πως η Facebook θέλει να κάνει καταγραφή σας μέσω άλλων εφαρμογών και websites. Θα έχετε δύο επιλογές κατόπιν για τον αν θα δίνετε έγκριση για αυτή την ενέργεια ή αν δεν θα την επιτρέπετε. Όπως φαντάζεστε αυτό το χαρακτηριστικό έχει εξοργίσει την Facebook.

    Η iOS 14.5 επίσης φέρνει βελτιώσεις και στην Siri η οποία θα υιοθετεί τις μουσικές επιλογές σας και από που. Έτσι λοιπόν μετά την εγκατάσταση της έκδοσης αυτής η Siri θα σας ρωτήσει από ποια εφαρμογή θέλετε να ακούτε μουσική. Έτσι δεν θα είναι default επιλογή η Apple Music υπηρεσία και ο χρήστης θα μπορεί πχ να επιλέξει την Spotify υπηρεσία.

    Επιπλέον η Siri δεν θα ξεκινάει με default φωνή την γυναικεία ενώ έχουμε ακόμη την επιλογή δύο νέων επιλογών φωνής για επιλογή.

    Άλλα χαρακτηριστικά της iOS 14.5:

    • Νέο “Items” tab στην Find My εφαρμογή λογικά για τα φημολογούμενα – επερχόμενα AirTags και αξεσουάρ τρίτων
    • Οριζόντια boot οθόνη στο iPad
    • Αναβαθμίσεις στην εφαρμογή της Μουσικής με νέες χειρονομίες και πολλά ακόμη
    • Βελτιώσεις στους Χάρτες της Apple
    • PS5 / Xbox Series X υποστήριξη χειριστηρίων
    • Χαρακτηριστικό – εργαλείο βαθμονόμησης της μπαταρίας του iPhone

    iOS 14.5 κυκλοφορία

    Η Apple γενικά δεν ανακοινώνει νωρίτερα την συγκεκριμένη ημερομηνία κάποιας iOS έκδοσης αλλά φέτος είχαμε μια ένδειξη για το πότε θα κυκλοφορήσει η 14.5 έκδοση στο ευρύ κοινό.

    Όπως αναφέραμε νωρίτερα ένα νέο μεγάλο χαρακτηριστικό της έκδοσης αυτή είναι το App Tracking Transparency. Η Apple έχει αναφέρει πως αυτό θα κυκλοφορήσει νωρίς την Άνοιξη. Σε πρόσφατη επίσης συνέντευξη ο Tim Cook ανέφερε πως το χαρακτηριστικό αυτό είναι μερικές εβδομάδες μακριά αυτή την στιγμή.

    Για σύγκριση η Apple πέρυσι είχε κυκλοφορήσει την iOS 13.4 στις 24 Μαρτίου μετά την ανακοίνωση του Magic Trackpad για το iPad.

    H iOS 14.5 και iPadOS 14.5 μπορεί επίσης να έρθει με κάποια νέα κυκλοφορία συσκευής από την Apple. Οι φήμες αναφέρουν πως η εταιρεία μπορεί να κυκλοφορήσει τα AirTags και νέα iPad Pro μοντέλα τον Απρίλιο με τα AirTags να βασίζονται αποκλειστικά στην iOS 14.5 έκδοση.

    Σίγουρα λοιπόν είμαστε πιο κοντά στην ευρεία διάθεση στο κοινό των iOS 14.5, watchOS 7.4, και iPadOS 14.5. Πρακτικά μπορεί να είμαστε όπως είπε και ο Tim Cook μόλις μερικές εβδομάδες μακριά.

    Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed 

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.