Πως να εγκαταστήσετε το Yosemite χωρίς να επηρεαστεί το Mac σας

0
296

yosemiteosx-640x399

Το OS X 10.10 Yosemite είναι πραγματικά πανέμορφο. Σχεδιαστικά έφερε την μεγαλύτερη αλλαγή που είδαμε στο OS X από την εποχή του Aqua.

Το να το χρησιμοποιήσετε σε αυτή την πρώτη του beta αλλά και στις επόμενες που θα ακολουθήσουνε πριν γίνει διαθέσιμο στο κοινό στους επόμενους μήνες πλέον είναι εφικτό και με τις ευλογίες μάλιστα της Apple. Απλά όπως έχουμε τονίσει πάρα πολλές φορές η εγκατάσταση του σε ένα βασικό σας μηχάνημα ή ακόμη χειρότερα στο μόνο Mac που έχετε κρύβει πολλούς πονοκεφάλους μιας και η beta εκδόσεις δεν είναι σταθερές και έχουν πάντα κάποια προβλήματα.

Σε αντίθεση όμως με το iOS 8 που πρέπει να πάρετε μια και καλή το εν λόγω ρίσκο στο Yosemite μπορείτε να “παίξετε” με την beta του με μεγαλύτερη ασφάλεια ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα.

Τι θα χρειαστείτε:

downloadOSX

1. OS X 10.10 Developer Preview – Οι προγραμματιστές μπορούν να κατεβάσουν αυτή την πρώτη beta του λογισμικού από το Dev Center της Apple. Αν τώρα δεν είστε προγραμματιστής μπορείτε να κάνετε εγγραφή στο OS X Beta Program και να περιμένετε την Apple να σας στείλει την πρόσκληση ή μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ.

2. Αποθηκευτικό χώρο – Θα πρέπει να έχετε το λιγότερο 20 GB ελεύθερου χώρου ή ακόμη και περισσότερο πριν ξεκινήσετε το partitioning και την διαδικασία εγκατάστασης

Δημιουργώντας ένα ασφαλές χώρο:

partition-640x532

Αντί να περάσετε το OS Yosemite πάνω από την έκδοση του Mavericks σας με ότι κίνδυνο αυτό συνεπάγεται μπορείτε να δημιουργήσετε ένα ξεχωριστό partition για να κρατήσετε μακριά τα bugs του και να μην επηρεαστεί η ομαλότητα του Mavericks που θα συνεχίσει να υπάρχει κανονικά στο μηχάνημα σας.

  1. Ανοίξτε το Disk Utility από το Applications >> Utilities >> Disk Utility
  2. Επιλέξτε τον βασικό σκληρό δίσκο του Mac σας (Πάνω από το Macintosh HD)
  3. Κάντε κλικ στο Partition tab
  4. Κάντε κλικ στο + στο κάτω μέρος του Partition Layout
  5. Δώστε ένα όνομα σε αυτό το νέο partition που θέλετε να δημιουργήσετε εντός του σκληρού σας δίσκου και αναφέρετε και πόσο GB θέλετε να είναι.
  6. Πατήστε “Apply”

osxinstall-640x385

Μετά από λίγα δευτερόλεπτα ένα δεύτερο partition θα έχει δημιουργηθεί στο Mac σας. Επόμενο βήμα είναι να ξεκινήσετε τον installer του OS X 10.10 που κατεβάσατε και μετά από μερικές εισαγωγικές οθόνες θα δείτε την επιλογή για να διαλέξετε σε ποιο partition θέλετε αυτό να εγκατασταθεί. Διαλέξτε αυτόν που δημιουργήσατε από πάνω.

Επιστρέφοντας στο Mavericks

switchstartupdisk-640x406

Σίγουρα σε κάποια στιγμή θα θελήσετε και ελέω bugs του Yosemite να σταματήσετε να το χρησιμοποιείτε. Μπορείτε πάρα πολύ άνετα να γυρίσετε πίσω στο OS X Mavericks κάνοντας εναλλαγή του Startup Disk σας.

  1. Ανοίξτε τα System Preferences
  2. Κάντε κλικ στο “Startup Disk”
  3. Επιλέξτε το OS X 10.9 partition σας
  4. Κάντε κλικ στο Restart και είστε έτοιμοι!

Σχολιασμός στο φόρουμ